Is rode wijn nou echt gezond?
Als echte Bourgondiër heb ik mezelf dit vaker afgevraagd. Is rode wijn nou echt gezond? Het korte antwoord is zowel ja, als nee. Het antwoord draait compleet om maten en de soort rode wijn. Net zoals bij elke vloeistof, heeft elke soort rode wijn een andere samenstelling met andere antioxidanten. Er zijn zo veel verschillende aspecten die je gezondheid kunnen beïnvloeden, zowel positief als negatief, in rode wijn. In dit stukje tekst ga ik je leren waar rode wijn zoals wel als niet goed voor is!
Waar is rode wijn goed voor?
In 2018 is er een studie geweest welke aangaf dat er positieve correlaties zijn tussen het drinken van rode wijn (in mate) en de volgende ziektes:
- Hypertensie
- Hart- en vaatziekten
- Type 2 diabetes
- Bepaalde soorten kanker
- Slagaderverkalking (atherosclerose)
De reden dat rode wijn mogelijk goed voor je gezondheid kan zijn, is vanwege drie specifieke kwaliteiten die het bevat: de antioxidanten, de mate van ontstekingen remmen en het lipidenprofiel. Zelf moest ik lipidenprofiel ook even opzoeken, dit is hetgeen wat de concentratie van cholesterol en triglyceriden in je bloed bepaald.
Antioxidanten zijn nodig in je lichaam om de cardiovasculaire functies (hart en vaat) allemaal goed te laten lopen. Zo kan het drinken van die rode gloed er voor zorgen dat je bloeddruk zakt, iets wat aantoonbaar is gebeurd bij mensen met bijvoorbeeld hypertensie. De antioxidanten die dit vooral doen zijn flavonoïden en resveratrol. Resveratrol zorgt er bijvoorbeeld voor dat je cellen goed beschermd worden tegen vrij radicalen, iets waar je hart héél blij mee is. Hoewel er nog niet bewezen is of rode wijn gezond genoeg is om alle klachten alleen aan te pakken, heeft het wel een bewezen positief effect. Ook kan door de mogelijke verbeterde doorbloeding rode wijn er voor zorgen dat de kans op dementie afneemt. Op zoek naar andere antioxidanten die je kunnen helpen? In deze blog reviewen we allemaal supplementen van Vital Nutrition. Wellicht zit er wat tussen voor je.
Het allerbelangrijkste om te weten, is dat méér rode wijn drinken niet betekent dat je gezonder gaat worden. De studies die uitgevoerd zijn gingen uit van gematigden drinken welke maximaal 1.5 glas per dag dronken. Alles draait om de mate waarin je het drinkt en óf je het drinkt. Geen alcohol drinken is natuurlijk altijd gezonder dan wél alcohol drinken. Echter zijn er alcoholische versnaperingen, zoals Matsu wijn, die nét wat meer voordelen hebben dan hun alternatieven zoals wodka of bier.
De mogelijke nadelen van rode wijn
Ook hier draait alles om maten. Het vorige onderzoek ging om gemiddeld maximaal 1.5 glas per dag, de nadelen worden dus benoemd uit onderzoeken waar minimaal 2 glazen per dag gedronken werden. Krijg je te veel alcohol binnen van rode wijn, dan kan dit de volgende gezondheidseffecten met zich meebrengen:
- Je valt minder snel af door zogenaamde ‘lege calorieën’ in rode wijn. Deze wilt je lichaam zo snel mogelijk weg krijgen en filteren, waardoor je daadwerkelijke calorieën minder snel verbrand worden
- Bij te veel rode wijn vergroot je de kans op leverziekten
- De kans op tumors neemt toe. Denk hierbij aan je dikke darm, endeldarm, longen, strottenhoofd, slokdarm, mond of keel
- Alcohol zorgt voor mineralenonttrekking. Deze mineralen heb je nodig voor het verbeteren van hersenfuncties (of eigenlijk het draaiende houden van) en om o.a. vet te verbranden.
- De kans op een beroerte stijgt wanneer je boven die 2 glazen zit
Instanties zoals het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds) geven aan dat het altijd het allerbeste is om weinig of geen alcohol te drinken. Maar hoe zit dat bijvoorbeeld met specifiek afvallen in combinatie met rode wijn?
Helpt rode wijn met gezond afvallen?
Hier combineren we eigenlijk hetgeen wat we net geleerd hebben bij zowel de voor- als nadelen. Enerzijds bevordert het gematigd drinken van rode wijn dingen zoals de effectiviteit van je cardiovasculaire functies. Ofwel, betere doorbloeding. Daar staat tegenover dat het te veel drinken hier van juist voor het tegenovergestelde kan zorgen. Kijk bijvoorbeeld naar het stuk wat ik eerder schreef over lege calorieën, het ‘echte vet’ blijft zitten. Het helpt ook niet dat, in mijn geval, een rode wijn vaak gepaard gaat met een lekker kaas- of worstplankje. Daarnaast helpen de (natuurlijke) suikers in alcohol zeker niet met afvallen. Helpt rode wijn dus met gezond afvallen? In de meeste gevallen is het antwoord: nee. Wil je proberen af te vallen? We hebben hier alles geschreven wat je moet weten als je een keto dieet wil beginnen als beginner! Wil je niet een blog lezen maar direct een boek? Die hebben we ook!
Hoe houdt rode wijn zich tegenover bier?
Ik heb het de hele tijd gehad over de vraag of rode wijn nou wel of niet gezond is, maar ik heb het nog totaal niet gehad over de meest bekende concurrent van de donkere druif: het gele gerst. Hoewel bier volgens de Duitse autoriteiten kan helpen tegen angststoornissen en slaapproblemen, is dit niet de gehele waarheid. Uiteindelijk is voor beide een tijdelijke oplossing. De angst kan terugkomen doordat je weer nuchter wordt en je valt wel in slaap, maar je lichaam komt niet tot rust.
Gaan we puur kijken naar calorieën, dan kunnen we net zo goed appels met peren gaan vergelijken. Waarom? Omdat bier in zo veel verschillende soorten komt dat het verschil in calorieën niet te meten is. Het kan zo ‘laag’ zijn als 60 Kcal of zo hoog zijn als 200 Kcal.
Waar rode wijn het gezondheidsvoordeel heeft van antioxidanten, heeft bier dit met bepaalde vitamines en mineralen zoals vitamine b6 en Niacin. Ook zit er ongeveer anderhalve gram proteïne in een biertje, maar raad ik het wel af als vervanger van pre-workout. Doorgaans is het wel zo dat de gemiddelde wijn een hoger alcoholpercentage heeft in vergelijking met de gemiddelde goude rakker.
De Franse Paradox
De Franse Paradox is de reden waarom veel mensen denken dat rode wijn gezond is zonder dat het nadelen heeft. Doordat Fransozen (en ook Italianen) verrassend oud worden terwijl ze veel rode wijn drinken, is het gedachtegoed ontstaan dat veel wijn drinken gelijk staat aan oud worden. Natuurlijk, iemand die elke dag een fles rode wijn drinkt kan ouder worden dan iemand die hun hele leven gezond leeft. Echter is deze kans vrij klein. De Franse Paradox is simpel uitgelegd, het volgende: “Ondanks dat Fransozen veel cholesterol en gesatureerde vetten binnen krijgen, hebben ze een relatief laag sterftecijfer binnen hart- en vaatziekten” (bron).
Het rare aan deze paradox is dus dat, hoewel dat alle feiten wijzen naar het feit dat rode wijn en masse drinken niet goed voor je is, de Fransozen dit feit compleet negeren én ermee wegkomen.
Is rode wijn dus gezond?
De Franse Paradox wijst uit van wel, de cijfers wijzen uit in de meeste gevallen van niet. Ik zou dus zeggen: volg de cijfers. Ik snap volkomen dat je wilt genieten van het leven en al het moois wat het te bieden heeft, dat wil ik ook echt. Het leven ziet er mooi uit, is gezellig, voelt goed en smaakt heerlijk. Mijn advies is dus voor zowel rode wijn als het leven: geniet met mate(n)!
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!