Sportabonnement op de zaak

sportabonnement
18/08/2022
1155

Sporten is belangrijk voor iedereen. Het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Zowel fysieke en mentale gezondheid gaat erop vooruit waardoor werknemers beter in staat zijn hun taken uit te voeren. Verwaarlozen van het lichaam heeft zelfs veel negatieve effecten waardoor de prestaties achteruit gaan. Veel organisaties van tegenwoordig vereisen minder lichamelijk werk van de werknemers. Het werk vindt in veel organisaties meer mentaal plaats. Vooral in kennisorganisaties wordt er veel gebruik gemaakt van het intellectuele aspect van werknemers. Hoewel dit een goede vooruitgang is, heeft dit veel nadelen voor de langetermijngezondheid van werknemers. Door bewust aan de slag te gaan met de gezondheid van de werknemer zal je merken dat de algehele prestaties van deze werknemers ook vooruit gaan.

Sportabonnement zakelijk boeken

In veel organisaties worden de prijzen van producten en diensten goedkoper wanneer er in grotere hoeveelheden worden gekocht. Dit geldt natuurlijk ook voor een sportabonnement bij de sportschool. Door een sportabonnement zakelijk te boeken kan er in totaal veel geld bespaard worden dan wanneer ieder personeelslid dit individueel zou gaan doen. Ook kan dit zorgen voor vele extra’s die komen bij het zakelijk boeken. Sommige sportscholen bieden namelijk extra diensten aan voor zakelijke boekingen. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld gratis fitness lessen krijgen bij hun zakelijke sportabonnement. Dit is erg handig voor het personeel dat nog vrij nieuw is bij het sporten. Zakelijk boeken betekent dat de kosten van het sportabonnement komen te staan op de bedrijfskosten. Onder bepaalde voorwaarden heeft dit effect op de hoeveelheid belasting dat een bedrijf moet gaan betalen.

Fitness abonnement voor je medewerkers

Er zijn twee manieren om een fitness abonnement voor je medewerkers te krijgen. De eerste manier is om dit bij een sportschool te doen. De meeste sportscholen hebben namelijk een aparte regeling voor sportabonnementen die door medewerkers van een bedrijf gebruikt worden. Je krijgt bijvoorbeeld kortingen en kleine extra’s. Om dit te doen moet er meestal persoonlijk contact afgelegd worden met de sportschool. Het proces is in de meeste gevallen niet openbaar gemaakt waardoor er eerst een gesprek met de sportschool gedaan moet worden. De tarieven van het abonnement staan ook niet vast waardoor er nogal wat onderhandeld kan worden. Als een deal gesloten is krijgt ieder personeelslid een eigen pas waarmee zij de sportschool in kunnen gaan.

De andere manier om aan een fitness abonnement voor medewerkers te krijgen is door zelf een sportschool te laten bouwen in het bedrijfsgebouw of een dichtstbijzijnde locatie. Dit is een vrij dure optie in het begin. Er moet namelijk een aanzienlijk bedrag uitgegeven worden aan apparaten en materiaal dat in de sportschool moet komen. Ook moet er een schatting gemaakt worden van wat de benodigde capaciteit is van de sportschool. Een te hoge capaciteit zorgt er namelijk voor dat je te veel onnodige kosten maakt. Een te lage capaciteit betekent dat niet alle werknemers gebruik kunnen maken van de sportschool. De capaciteit moet dus zo goed mogelijk ingeschat worden met ruimte voor toekomstige uitbreiding. Je kunt ook al als werknemer wat sportartikelen in huis halen en dit aanbieden. Zo kan er ook een bootcamp op het buiten terrein van het bedrijf worden gegeven. Motiveer je werkgevers en ga met ze aan de slag. Dit is ook goed voor teambuilding!

Waar rekening mee gehouden moet worden is dat werknemers daadwerkelijk gebruik gaan maken van hun sportabonnement. De werknemers hebben een bepaalde drijfveer nodig dat hun de motivatie geeft om te gaan sporten. Hoe hieraan gekomen moet worden kan best lastig zijn. Niet iedereen denkt hetzelfde en verschillende werknemers hebben een andere motivatie nodig om te gaan sporten. Een deel van dit probleem kan opgelost worden door simpelweg alle medewerkers een abonnement te geven. Sporten wordt namelijk leuker wanneer je dit samen met anderen doet.

Een andere manier om werknemers aan te sturen om te gaan sporten is door ze bewust te maken van de voordelen voor de gezondheid. Vooral in werk dat mentaal uitgevoerd moet worden kan dit een groot effect hebben op de motivatie. Ten slotte kan je de toegankelijkheid van sporten verbeteren. Een hogere toegankelijkheid zorgt er namelijk voor dat meer werknemers er gebruik van maken, omdat het minder moeite kosten om eraan te beginnen. Het is ook belangrijk om je werknemers de ruimte te geven om te kunnen gaan sporten. Zo kun je met variabele tijden werken, de ene sport liever in de ochtend en de ander liever in de avond. In deze andere blog leggen we jou het beste moment om te sporten uit.

sportabonnement formulier

Voordelen voor personeel om te sporten

Het personeel heeft de meeste voordelen bij het sporten. Sporten zorgt er namelijk voor dat je lichaam in goede conditie blijft. Wanneer je voor een lange tijd stil zit, zal het bloed minder goed door het lichaam kunnen stromen. Hierdoor krijgen organen niet genoeg bloed waardoor ze minder hard kunnen gaan werken. Dit vergroot de kans op hart en vaat ziektes in de toekomst. Door regelmatig te blijven bewegen blijft het bloed goed door het lichaam heen stromen zodat de organen optimaal kunnen werken. Een ander voordeel is dat de spieren steeds meer aankunnen. Na een lange tijd niet bewegen zullen de spieren verzwakt worden. Plotselinge bewegingen kunnen er vervolgens voor zorgen dat de spieren beschadigd worden. Door te blijven bewegen blijven de spieren gestimuleerd om constant gebruikt te worden. De spieren blijven hierdoor niet alleen soepel, maar ze kunnen ook steeds meer druk aan. Door constant iets zwaardere oefeningen uit te voeren kan je ervoor zorgen dat de spieren steeds weer een beetje sterker worden.

De eerder genoemde voordelen zijn allemaal fysieke voordelen. Maar er zijn ook mentale voordelen voor het regelmatig bewegen. Tijdens het bewegen kan het bloed beter stromen door het lichaam. Dit geldt ook voor de hersenen. Hersenen hebben een bepaalde hoeveelheid bloed nodig om goed te kunnen blijven werken. Te weinig bloed zorgt ervoor dat de hersenen achteruit gaan. Het wordt dan lastiger om taken te verrichten. Met voldoende bloed blijven de hersenen optimaal werken waardoor je je taken eerder kan afronden. Zo kun je bijvoorbeeld eerder naar huis gaan wanneer alle taken voor die dag al gedaan zijn. Ook emotioneel zal je in een betere staat zijn. Door gezond te blijven heb je minder vaak last van een slecht humeur. Je wordt minder snel kwaad op kleine dingen en blijft langer positief. Hierdoor zal je meer van het werk kunnen genieten waardoor de tijd sneller lijkt te verstrijken.

Voordelen voor ondernemers

Je zou je af kunnen vragen waarom je als ondernemer een abonnement voor de werknemers moet aanschaffen. Het is namelijk een voordeel waar vooral het personeel van geniet. Hoewel het personeel hier het meeste van profiteert, heeft dit ook voordelen voor de organisatie. Ten eerste zal het personeel harder gaan werken. Taken kunnen zo beter en sneller uitgevoerd worden. Dit is belangrijk wanneer de kwaliteit van een dienst vooropgesteld wordt in een organisatie. Het personeel kan op deze manier ook makkelijker op ideeën komen. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld een oplossing moet worden gevonden voor een probleem op de werkvloer. Het personeel heeft hier vaak het meeste verstand van doordat ze zelf op de werkvloer werken. Een goede gezondheid zorgt ervoor dat de werknemers beter in staat zijn om hun creativiteit los te laten. Oplossingen op de werkvloer kunnen zo vaak zelfstandig opgelost worden zonder externe hulp in te schakelen.

Naast de verbeterde prestaties van de werknemers, heeft het ook een voordeel op het ziekteverzuim. Een slechte gezondheid onder de werknemers zowel fysiek als mentaal gaat gepaard met een hoog ziekteverzuim. Een van de grootste redenen van ziekteverzuim is momenteel een burn-out of depressie. In kennisintensieve organisaties kan personeel moeilijk gemist worden. Het personeel beschikt vaak over hun eigen unieke expertise waardoor andere personeelsleden die taak niet over kunnen nemen. Wanneer deze personeelsleden vaak afwezig zijn, kan je wel voorstellen dat bepaalde taken niet voltooid kunnen worden totdat iedereen weer aanwezig is. De kosten om dit ziekteverzuim te managen wordt zo ook minder. Er hoeft minder vaak een oplossing gevonden te worden voor personeel dat afwezig is.

sportabonnement

Is een sportabonnement fiscaal aftrekbaar?

Om te kijken of een sportabonnement fiscaal aftrekbaar is voor jouw bedrijf moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Er zijn namelijk een aantal regels waaraan voldaan moet worden wanneer je de kosten wilt opnemen in het bedrijf. Ten eerste moet meer dan 90 procent van alle werknemers in aanmerking komen voor het sportabonnement. Je mag dus niet slechts een deel van de werknemers een abonnement geven terwijl de anderen worden buitengesloten. De tweede voorwaarde heeft betrekking op de locatie van het fitnesscentrum. Het fitnesscentrum mag slechts op drie manieren plaatsvinden. Je hebt de keuze om het fitnesscentrum te vestigen in de onderneming zelf, in een extern fitnesscentrum of in een extern fitness bedrijf. Ten slotte moet er deskundig toezicht gehouden worden over de sportactiviteiten van de werknemers. Alleen conditie en krachttraining van de werknemers mag fiscaal afgetrokken worden. Externe faciliteiten als een zonnebank valt hier niet onder. Om er zeker van te zijn of je aan alle voorwaarden voldoet, kun je hulp inschakelen van een deskundige.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down