Beste moment om te sporten

Beste moment van de dag om te sporten
17/02/2022
1247

Van sporten krijg je meer energie, meer spieren, je kunt ervan afvallen én het is goed voor je gezondheid. Daarom doen veel mensen regelmatig sporten. Je zult de hele dag door mensen in de sportschool tegenkomen. Je kunt je daardoor afvragen wanneer is nu het beste moment om te sporten. Heeft de tijd en het moment van de dag invloed op jouw prestaties of maakt dit niet uit? En hoe verschilt dit voor verschillende mensen? Hier wordt alles uitgelegd over wanneer op de dag het beste moment om te sporten is.

Beste tijdstip om te sporten

Wat is nu het beste tijdstip om naar de sportschool te gaan of te gaan bewegen? Hier is niet één duidelijk antwoord op. Het beste moment om te bewegen hangt namelijk erg af van jouw doelen en jouw dagelijkse routine. Wil je de beste prestaties leveren in de sportschool? Dan is het blijkbaar aangetoond dat je het beste tussen 14:00 en 18:00 uur in de middag kunt gaan. Je hebt dan namelijk de meeste energie van de hele dag. Deze energie kun je natuurlijk goed gebruiken tijdens het bewegen. Vooral voor krachttrainingen is dit erg belangrijk.

Voor veel mensen is het echter niet haalbaar om midden op de dag te gaan sporten, omdat ze dan moeten werken. De meeste mensen kiezen er daarom voor om in de ochtend of in de avond naar de sportschool te gaan.

beste moment om te sporten

In de ochtend of avond beste moment om te sporten?

Is het nu beter om in de ochtend of in de avond te sporten? Aan beide zitten voor- en nadelen. Daarnaast heeft iedereen een ander lichaam en een andere routine. De tijd waarop je het liefste sport kan daardoor ook voor iedereen anders zijn. Het heeft er ook mee te maken of je een ochtend- of avondmens bent. Sommige mensen hebben nu eenmaal veel energie in de ochtend of juist in de avond. Kijk dus ook naar jezelf om te bepalen wanneer jij piekt in je energie en kies daar je sportmoment op uit.

Voordelen en nadelen van in de avond sporten

Veel mensen sporten in de avond omdat dit beter past in hun dagelijkse routine. Ze hebben de avonden vrij en kunnen dan dus op hun gemak naar de sportschool gaan. Dit is voor hen dan ook een voordeel van bewegen in de avond. Je zit dan vaak aan een minder strakke tijd vast. Daarnaast is net besproken dat je tussen 14:00 en 18:00 uur de meeste energie hebt. Wanneer je in de vroege avond kunt bewegen, zul je waarschijnlijk betere prestaties leveren. Dit geldt vooral voor krachttraining. Wanneer jij je hier op focust, dan is het beste moment om te sporten de vroege avond.

In de avond naar de sportschool gaan kan ook een positieve invloed hebben op je slaapgedrag. Het is wel belangrijk om niet te laat op de avond te sporten. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam wel even bij kan komen, anders kun je juist minder goed slapen. Je wilt voor het slapen nog ongeveer 2 uur rust hebben na een intensieve activiteit. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam en spieren optimaal kunnen uitrusten en bijkomen.

Wanneer je overdag een drukke baan hebt, kan het zijn dat je aan het einde van de dag ook minder energie hebt. Wanneer je dan van jezelf naar de sportschool moet, kun je er minder zin in hebben omdat je bijvoorbeeld moe bent.  Dit is voor veel mensen een nadeel van in de avond bewegen. Wanneer je structureel weinig energie hebt na het werk is het zeer raadzaam te onderzoeken waar dit door komt.

sportmoment

Voordelen en nadelen van in de ochtend sporten

Veel mensen gaan ook in de ochtend naar de sportschool, bijvoorbeeld voor hun werk. Je moet hier wel een ochtendmens voor zijn. Je zult namelijk wakker en alert moeten zijn tijdens het bewegen. Heb je moeite met opstaan en sta je de eerste uren van de dag nog niet helemaal aan? Probeer eens een koude douche direct nadat je opstaat en zie wat jou dit brengt. Echter als je nog niet helemaal aanstaat op de vroege ochtend kan sporten nog wel eens lastig worden. Je kunt het beste in de ochtend naar de sportschool gaan als jouw doel is om af te vallen. Het is namelijk bewezen dat je in de ochtend meer vet kan verbranden als je intensief beweegt. Hierdoor kun je dus sneller afvallen.

Je moet er wel rekening mee houden dat je in de ochtend vaak minder energie hebt. Je energielevel is het hoogst op het midden van de dag. Krachttraining op de vroege ochtend is daarom misschien een minder goed idee en dan niet beste moment om te sporten.

Heb je nu echt nooit zin om te gaan sporten na een lange werkdag? Dan kun je dit ook in de ochtend doen. Je zit er dan niet de hele dag tegenop te kijken, maar je bent er meteen klaar mee. Je begint je dag dan meteen sportief en actief, waardoor je jezelf de hele dag fit zult voelen. Voeg daarom sport of beweging toe aan je ochtendroutine!

Sporten na het eten

Wanneer kun je nu het beste eten voor het sporten? Eten en drinken zijn erg belangrijk voor je lichaam, vooral als je gaat bewegen. Het is belangrijk om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen zodat je genoeg energie hebt. Je wilt echter ook niet direct voor een activiteit te veel eten omdat het eten dan nog niet verteerd is. Je kunt het beste ongeveer 2 uur voordat je intensief gaat bewegen een goede maaltijd eten met voldoende voedingsstoffen. Jouw lichaam heeft dan genoeg tijd om dit eten om te zetten in energie. Je zult dan genoeg energie hebben voor een goede workout.

Heb je nu een uur voor de workout honger? Dan kun je het beste een lichte en kleine maaltijd of snack eten. Hierdoor zul je geen honger krijgen tijdens de workout en zul je ook geen last krijgen van je maag. Vermijd tijdens deze maaltijd eten dat erg vet is.

Na het sporten krijg je waarschijnlijk honger. Je bent namelijk erg actief bezig geweest. Wat kun je eten na het sporten in de avond? Het is belangrijk om na een workout goed te eten. Hierbij wil je een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten eten. Je krijgt hierdoor weer genoeg energie. Eiwitten zijn erg belangrijk voor het spierherstel. Wanneer je veel sport, dien je dus genoeg eiwitten binnen te krijgen.

Het is voor, tijdens en na het bewegen ook erg belangrijk om genoeg water te drinken. Tijdens een workout gebruik je veel energie, waardoor je sneller kunt uitdrogen. Water drinken is dus erg belangrijk. Wanneer je te weinig water drinkt voor het sporten, bestaat de kans dat je je ook minder fit voelt. Doe dit dus door de hele dag heen.

Samenvattend is het beste moment om te sporten persoonsafhankelijk, vanuit onderzoek blijkt wel dat we gemiddeld tussen 14:00 en 18:00 uur de meeste energie hebben. Echter motivatie is hierbij mogelijk nog belangrijker.

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down