4 tips om beter tegen je verlies te kunnen

niet tegen verlies en stress
21/05/2024
192

Sommige mensen vinden het niet leuk om te verliezen en anderen maakt het helemaal niet uit. Zelf zit ik in die eerste, vooral als ik op het hockeyveld sta. Echter is er ook een derde soort mensen, degene die baat kunnen hebben aan deze blog: mensen die echt niet tegen hun verlies kunnen. Er zijn tal van redenen waarom je niet tegen je verlies kan, vaak kan je aan die redenen ook echt niets doen. Ik zal je hieronder een paar tips geven om er beter mee om te kunnen gaan, want mindfulness en relativering is een skill wat je hebt voor je leven. Daarna licht ik een paar oorzaken voor je uit waar die drang om niet te verliezen wellicht vandaan kan komen. Zo kan je het misschien ook een plekje geven en de weg naar boven inzetten. Ik kan nog ver komen, jij kan nog ver komen en iedereen kan nog ver komen. Laten we dus samen vandaag de weg naar een betere mindset inzetten!

1. Verplaats je eens in de ander

Als je niet tegen je verlies kan, dan vind je het hoogstwaarschijnlijk dus héél leuk om te winnen. Dit is een aanname, maar je snapt waar ik vandaan kom. Verplaats je eens in de ander, die vindt het waarschijnlijk ook heel leuk om te winnen. Een goede winnaar zijn is makkelijk, een goede verliezer zijn is iets waar écht een uitdaging voor jezelf kan liggen. Zie het ook als een proces: het zal niet in één keer komen om je in een ander te verplaatsen. Empathisch zijn als iemand die niet tegen zijn of haar verlies kan is een traject. Elke keer dat je verliest, neem een paar seconden voor jezelf. Haal even adem en realiseer je dat iemand blij is. Maak jouw stress niet de stress van een ander, feliciteer de ander en probeer het af te sluiten. Elke keer zal het een stukje beter gaan!

2. Vermijd mogelijke triggers

In de hedendaagse maatschappij worden we steeds vaker geconfronteerd met dat ene woord: een trigger. Een trigger is een prikkel of gebeurtenis die je op een emotionele wijze raakt. Dit kan positief zijn, maar wordt vaker in een negatievere zin gebruikt. In dit geval kunnen bepaalde spellen of mensen triggers zijn waardoor je net wat slechter tegen je verlies kan en daardoor gestrest raakt. Ga voor jezelf de laatste keren na wanneer je verloren hebt en niet geweldig reageerde. Was dit (bijna) altijd bij een specifiek spel of met bepaalde mensen? Wees dan eerlijk naar jezelf en kijk of dit deels inspeelt op je mogelijke mindset. Mensen hebben het vaker over stress verhelpen, maar het kan ook goed zijn om te kijken naar het niet opzoeken van stress triggers!

3. Ligt het wel aan het spelletje?

Of is er wat anders gaande in je leven? Voor je verder gaat met dit lezen wil ik je vragen om één ding te doen: Haal even 10 seconden adem en focus alleen daar op. Daarna ga je rustig een minuut reflecteren over wat er allemaal loopt in je leven momenteel. Hier kan je bijvoorbeeld journaling voor gebruiken. Het kan zijn dat je veel (on)bewuste stressmomenten in je leven hebt die allemaal samen komen in de the heat of the moment van een spel. Iedereen heeft een eigen manier van uiten, jij zal dat ook hebben. Merk je bij jezelf dat een kant die je liever niet ziet naar boven komt bij het verlies van een spel of een ander verlies? Voorkom dan stress door naar de onderliggende problemen te kijken. Niet iedereen kan even makkelijk relativeren, ondanks dat relativeren zeker te leren is ligt het gewoon niet iedereen. Er zit absoluut geen schaamte in hulp vragen aan naaste of professionals, doe er je voordeel mee. Progressie maken is áltijd goed!

4. Wees realistisch in je doelen

Als ik zou gaan schaken tegen de beste mensen in de wereld, weet ik dat ik altijd zou verliezen. Voor je begint, wees realistisch: hoe groot is de kans dat ik win? Een groot gedeelte van stress bij verliezen komt vanuit het idee dat je áltijd kan (en moet) winnen. Laten we als voorbeeld even Monopoly pakken. Als je met dezelfde vier mensen 100 potjes zou spelen, is het dan heel realistisch om te verwachten dat je ook maar de helft zou winnen? Nee, hoe goed je ook bent. Als je met een live casino zou meedoen, win je dan altijd alles bij roulette? Ook nee, blijf realistisch. Voor je begint met een spel of activiteit, zeg tegen jezelf dat je kan en mag verliezen, gun jezelf die peace of mind. Gun jezelf geen stress.

Waarom kan ik niet tegen mijn verlies?

Deze vraag zal waarschijnlijk al eens door je hoofd zijn gegaan. Dat hoofd is waar ik ook als eerste op zal focussen: in principe kan niemand namelijk tegen zijn of haar verlies. Verlies vindt plaats in het Limbische systeem van het brein en is, in veel gevallen, sterker in het versturen van neuronen dan het ‘winst’ gedeelte van het brein. Simpel gezegd: we zijn gevoeliger voor verlies dan dat we zijn voor winst als mens. Zo zie je in je brein (als je thuis een MRI-machine hebt liggen) dat het ervaren van verlies in je Limbische systeem dezelfde signalen verstuurt als het ervaren van hevige pijnsignalen. De neuronen vuren zichzelf af met dezelfde ‘negatieve’ lading.

De Postcodeloterij speelt bijvoorbeeld heel slim hier op in met hun reclame-uitingen. Zij zetten niet altijd in op wat jij kan winnen, maar op het gevoel dat de rest van je straat wél wint en jij niet. In principe zeggen ze hetzelfde, maar brengen ze het anders. Je brein wilt die negatieve lading tegengaan, dus dan ‘koop je maar een Postcodeloterij lot’.

De reden waarom ik je dit uitleg, is zodat je het kan plaatsen. Het brein is in veel gevallen zo ingesteld dat het (veel) gevoeliger is voor verlies dan voor winst. Dus ja, je kan werken aan niet tegen je verlies kunnen en de stress die hierbij komt kijken, maar het is óók menselijk. Dus geef jezelf niet onnodig veel de schuld, maar probeer het wel te verbeteren. Op het moment dat je dat kan, dan ben je écht bezig met een heel gezonde mindset! Maak je stappen hierin? Wees dan ook écht trots op jezelf. Heb je hulp nodig met, bijvoorbeeld, je ego loslaten? Klik dan hier!

Kan ik het erven?

Dit is een heel kort stukje: ja het kan, maar het hoeft niet. Dit klinkt een beetje als een 'non-antwoord', maar er zit een kern van waarheid in. Het kan gebeuren dat er een erfelijke neurologische afwijking in je stamboom speelt, waardoor bepaalde gedeelten van je brein anders of actiever reageren dan wat als ‘normaal’ gezien wordt. Weet wel, normaal is subjectief, dus maak je niet druk over het woord ‘afwijking’. Dus ja, het is mogelijk om het te erven wanneer neurologische afwijkingen duidelijk aanwezig zijn. Echter is de kans niet groot genoeg om je zorgen te maken.

Kunnen vrouwen beter tegen verlies dan mannen?

Ja! Sorry mannen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen beter tegen hun verlies kunnen dan dat mannen dat kunnen. Hoewel dat veel mensen zeggen dat het ligt aan dat ‘mannen competitiever’ zijn, ligt het antwoord net wat dieper. Het mannelijke brein is, door evolutionaire redenen, minder goed in het onder controle houden van emoties. Mannen en vrouwen verwerken emoties op een andere wijze, iets wat hoogstwaarschijnlijk nog stamt uit de tijd van Jagers en Verzamelaars.

Echter zijn er anno 2024 ook andere dingen die meespelen hierin, voor zowel mannen als vrouwen. Enerzijds hebben we het evolutionaire aspect zoals ik hierboven beschreef, maar is je omgeving nóg belangrijker. Wanneer jij als man of vrouw opgroeit in een omgeving, met normen en waarden, waarin winnen boven alles gaat, dan zal je gewoon niet goed tegen je verlies kunnen. Iets wat heel veel stress later met zich kan meebrengen. Je wordt in principe geforceerd om constant stresshormonen aan te maken in je brein wanneer je verliest, want dat is de manier hoe je opgegroeid bent. Het is mogelijk om uit deze vicieuze cirkel te komen, maar jij zal de eerste stap moeten zetten.

Brein activiteit stress verliezen

Welke les moet je meenemen?

Hoewel je niks moet, raad ik wel aan om deze lessen mee te nemen:

  • Ervaar je stress door verliezen? Neem rustig de tips door
  • Verliezen mag en je rot voelen mag ook, laat het echter je leven niet overnemen
  • Het kan niet je eigen schuld zijn, maar jij ervaart het toch. Hier zal je vroeg of later mee om moeten kunnen gaan
  • Geniet van het leven, het is te kort om niet tegen ons verlies te kunnen

Vooral die laatste. Het leven heeft zo veel mooie dingen te bieden, waarom zouden we onze dag laten verpesten doordat we verloren hebben? Voel je even rot, geef het een plek en ga op zoek naar iets wat je blij maakt! Voor sommige mensen helpt meditatie heel erg om de stap te zetten tussen stress en blijdschap. Hoewel ik weet dat wat voor de één werkt niet voor de ander werkt, zet ik hieronder een video voor je neer waar we je de 7 voordelen van mediteren op je lichaam, geest en mindset uitleggen!

Over de auteur

Luc Raets

Hallo daar, mijn naam is Luc Raets en ik ben de nieuwe stagiair van Mindsetters! Ik ben 26 jaar en zit momenteel in de afstudeerfase van mijn opleiding Commerciële Economie. Mindsetters is niet een bedrijf wat je zomaar…

Alle artikelen van Luc Raets

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down