Verbindend communiceren in 4 gemakkelijke stappen!
Misverstanden en conflicten ervaren in je persoonlijke of professionele leven is hinderlijk, vooral als het vaker voorkomt. Communicatie zorgt vaak voor frustraties en stress, omdat je niet op één lijn zit met de ander.
Dit artikel is echt iets voor jou als je je communicatie wilt verbeteren, wilt werken aan je conflictbeheersing en tools en handvatten wilt ontvangen om anderen beter te begrijpen.
Door middel van de 4 stappen van verbindend communiceren volgens het concept van Marshall Rosenberg word jij een meester in communiceren!
Uitleg van verbindend communiceren
Gewelddadige communicatie is het tegenovergestelde van verbindend communiceren en komt vaak voor op de werkvloer of thuis. Wat is dan precies gewelddadige communicatie? Hier een paar voorbeelden die je wellicht herkent door het zelf uit te spreken of te horen van anderen:
- Oordelen en verwijten zoals "Je bent zo lui" of "Het is jouw schuld dat dit gebeurd is."
- Beschuldigingen zoals "Je luistert nooit naar me" of "Je maakt altijd dezelfde fout."
- Generaliserende uitspraken zoals "Je bent altijd te laat" of "Niemand houdt rekening met mij."
- Sarcasme en cynisme zoals "Natuurlijk, jij weet het altijd beter" of "Ja, want jij bent perfect, toch?"
- Commanderen en eisen zoals "Doe wat ik zeg, nu meteen" of "Je moet dit voor me doen."
Deze vorm van communicatie is niet bevorderlijk voor communicatie tussen twee individuen. Vooral in spannende situaties kan dit averechts werken, denk aan een spannende toets op school, presentatie op werk of tijdens een motorrijles in Breda. Het helpt dan niet als je deze vorm van communicatie gebruikt, want je wilt uiteindelijk je rijbewijs halen, die toets halen of die presentatie rocken.
Met verbindend communiceren bereik je niet alleen verbeterde en transparante communicatie, maar ook dus gewenste resultaten. Het is een communicatiemethode ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Met deze methode hoopt Rosenberg communicatie tussen mensen te verbeteren en conflicten op een vreedzame manier op te lossen.
Meer willen lezen over de methode van Marshall Rosenberg? Bekijk dan zijn boek over verbindend communiceren:
4 stappen om je communicatie te verbeteren
Verbindend communiceren richt zich op het begrijpen van en empathie tonen voor de gevoelens en behoeften van anderen. De methode bestaat uit vier stappen.
1. Waarneming
Waarneming gaat over het objectief beschrijven wat je ziet gebeuren en waar je iemand anders op wilt aanspreken. Je ziet bijvoorbeeld dat de vaatwasser niet is ingeruimd en de vuile vaat staat nog op het aanrecht. Met waarneming beschrijf je wat je ziet aan de ander, zonder er een commando of oordeel aan vast te plakken. Je zou dan kunnen zeggen “Ik zie dat er nog vuile vaat op het aanrecht staat”.
2. Gevoel
Jouw gevoelens zijn waar. Als je je eigen gevoel beschrijft, kan dit nooit persoonlijk worden opgevat of een discussie over worden gestart. Jij ervaart het, jij voelt het en jij doormaakt het. Projecteer daarom altijd je eigen gevoelens op jezelf en nooit op een ander.
In het voorbeeld van de vuile vaat, zou je kunnen zeggen “Ik voel me gefrustreerd”. Niet meer, niet minder. Je ervaart frustraties doordat de vuile vaat op het aanrecht staat, dus vanuit verbindend communiceren uit je je gevoelens.
3. Behoefte
Dit betekent niet dat je alleen aangehoord wilt worden. Je hebt ergens een behoefte en vanuit die behoefte wil je het graag anders zien. Check bij jezelf waar je behoefte aan hebt. In het gevoel van de vaat heb je wellicht behoefte aan een opgeruimde ruimte. Dit communiceer je dan naar de ander.
Behoeftes maken het ook duidelijk waar je naar op zoek bent. Als je je rijbewijs wilt behalen maar weinig tijd hebt, ga je zoeken naar een rijschool die rekening houdt met tijd, zoals in 1 dag je aanhanger rijbewijs halen. Je hebt een specifiek doel, je zoekt naar rijscholen die dit aanbieden en je kunt duidelijk communiceren dat dit is waar je behoefte ligt.
Zo simpel mag het ook zijn richting je geliefdes, collega's of andere personen waar je veel mee communiceert.
4. Verzoek
Om je behoefte tegemoet te komen, zul je moeten vragen om een concrete actie. Je commandeert een ander dus niet, je vraagt respectvol of de ander de vuile vaat in de vaatwasser wil zetten.
Door deze stappen te volgen, probeert verbindend communiceren een omgeving te creëren waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt, wat de kans op conflicten vermindert en samenwerking bevordert in bijvoorbeeld een mastermind groep.
Het belang van verbindend communiceren
“We are dangerous when we are not conscious of our responsibility for how we behave, think and feel” is een van Rosenbergs beroemde uitspraken. Hij bedoelt hiermee dat het belangrijk is dat we verantwoordelijkheid moeten nemen om bewust te worden van ons gedrag, gedachtes en gevoelens.
Als we allemaal hier verantwoordelijk over nemen, kunnen we conflicten verminderen en op een empathische manier met anderen omgaan. Het begint dus bij jezelf. Als jij bewust wordt van wat er gebeurt, wat je gevoelens erover zijn, waar je behoefte ligt en hoe je dit opgelost wilt hebben, word je een stuk duidelijker voor anderen. Zo werk je aan betere relaties met anderen, op persoonlijk en professioneel niveau.
Meer informatie over verbindend communiceren bekijk je in onderstaande video:
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!