Wat is BJJ en waarom is het zo populair

BJJ
27/09/2022
1257

BJJ is de afkorting van Braziliaans Jiu Jitsu, dit is een vechtsport die zich voornamelijk richt op het grondgevecht. BJJ is een zogeheten pakkensport; waarbij je een uniform genaamd de Gi draagt. De variatie van Braziliaans Jiu Jitsu zonder pak heet no-gi of grappling en wordt vaak gelinkt aan het populaire MMA.

Het doel van beide sporten is de tegenstander bedwingen en domineren op de grond met als uiteindelijke resultaat een verwurging (choke) of klem waarbij hij/zij afklopt (submit). In een wedstrijd worden er tevens punten gescoord: Mocht geen van beide de ander laten afkloppen dan wint hij of zij met de meeste punten de wedstrijd. Punten scoor je door de ander om te gooien of een dominante positie te bemachtigen.

Bij BJJ moet je vooral technisch denken, het is hierdoor eigenlijk een soort schaakspel. Je moet vaak een paar stappen vooruit denken om de ander slimmer af te zijn. BJJ technieken en chokes worden ook veel bij MMA (Mixed Martial Arts) gebruikt om een ander te submitten. BJJ heeft heel veel soorten technieken en op iedere techniek die iemand gebruikt is een reactie terug te geven.

Je kan in BJJ altijd doorleren en beter worden in bepaalde technieken. Het is tevens een sport die ook veel gebruikt kan worden door de politie om zichzelf te beschermen tegen mensen die zich verzetten. Omdat kracht en gewicht bij in de sport een minder grote rol spelen is het ook uitermate geschikt voor zelfverdediging.

The Gentle Art

Leuk en aardig al die informatie maar wat maakt dit worstelen in pak nu zo uniek? De oneindige mogelijkheden en combinaties maakt het voor veel mensen aantrekkelijk. De grote ‘puzzels’ die blijven ontstaan maakt het dat er altijd een uitdaging zal blijven. Men is nooit uitgeleerd in BJJ. Zie het als een leuke online video game waarin je eindeloos kunt blijven ‘levelen’ en toch vanaf de get-go al mee kan
draaien. Daarnaast is BJJ uniek in het feit dat iedereen op 100% intensiteit kan sparren met een verassend laag blessurerisico. Dit komt met name door het tappen (afkloppen) alsmede het lage ego- en agressiegehalte van de meeste beoefenaars.

De sport dwingt je als het ware technisch en gecontroleerd te worden, en om wilde bewegingen te beheersen; deze maken je immers snel moe en open voor een tegenaanval. Tot slot is Braziliaans Jiu Jitsu, om bovenstaande redenen, toegankelijk voor alle leeftijden. Helio Gracie, een van de grondleggers van de sport, stond tot zijn 95ste nog op de mat! Om deze redenen wordt BJJ ook wel ‘the Gentle Art’ genoemd. Daarbij is ‘the Gentle Art’ ook de letterlijke vertaling van het japans ‘Jiu-Jitsu’!

Wat is BJJ

BJJ & celebrities/gurus

Laten we eens even een lijstje maken van beroemdheden die BJJ doen. Kijk maar eens van hoeveel je het wel of niet wist:

 • Joe Rogan; JRE podcast, commentator bij de UFC en bekend van Fear Factor
 • Mark Zuckerberg; bekend van oprichter en eigenaar van Facebook en Meta
 • Keanu Reeves; bekend als Neo in The Matrix en John Wick
 • Tom Hardy; bekende acteur en regisseur.
 • Guy Ritchie; bekend filmproducent
 • Dave Bautista; professional worstelaar en acteur
 • Henry Cavill; bekend als hoofdrolspeler van The Witcher
 • Mel Gibson; bekende acteur en filmregisseur
 • Wiz Khalifa; rapper en singer- songwriter
 • En oa: Jason Statham, Jonah Hill, Vin Diesel, Sean Patrick Flanery, Ashton Kutcher,
  Vince Vaughn, Mario López, Russel Brand en nog vele anderen.

Waarschijnlijk ken je uit dit lijstje wel een aantal namen. De reden waarom ze deze sport doen zal van persoon tot persoon verschillen. Sommigen doen het waarschijnlijk vanwege hun beroep als acteur in actie-/vechtfilms. Maar dat verklaart niet waarom ze wedstrijden doen, of waarom sommige van hen het zo veel verder pakken als hobby. De meeste van deze celebrities zal, net als het merendeel van de BJJ-ers over de wereld, het doen voor plezier, zelfontwikkeling en alle andere prachtige aspecten van de sport.

Behalve het bewijs uit de praktijk, van trainen tot wedstrijden, spreken sommige van hen zich ook uit over ‘the gentle art’. Mark Zuckerberg zegt op een podcast interview met Joe Rogan bijvoorbeeld: “The question isn’t how did I get into it, it’s how did I not know about it until right now?,” Zuckerberg verteld Joe Rogan. “From, like, the very first session that I did, like, five minutes in—where has this been my whole life?” Behalve zichzelf gaan sommigen zo veel verder dat ze al kijken naar de positieve impact
van BJJ op (hun) kinderen. Zoals bekend surfer Kelly Slater hier benoemd;

Zelf proberen?

Wie weet is BJJ ook écht iets voor jou. Veel mensen hebben in het begin in verkeerd beeld van BJJ. Zo denken ze bijvoorbeeld dat het erg makkelijk is; “Gewoon opstaan als iemand je vastpakt!” of juist dat het moeilijk is “Maar ik weet toch niet hoe dat moet?”. Het beste leer je echter van een eerste proefles. Zo ervaar je of BJJ is zoals je verwacht of dat het wellicht toch anders is dan op TV of zoals je het ziet in MMA. Je eerste BJJ les is hoe dan ook even wennen en een beetje uit ‘the comfort zone’. Maar, dat is juist waar échte groei plaatsvindt!

Als BJJ trainer zie ik altijd blije gezichten binnenkomen, maar nóg blijere gezichten de mat verlaten. BJJ ontlaadt, het is een puzzel, een work-out, een prachtige vechtsport en een unieke community. Geef het eens een kans en zoek een locatie bij jou in de buurt!

Over de auteur

Thomas Voorn

Jaren reizen en studeren brachten mij een groei van outdoor-instructeur naar leerkracht, docent en coach. Een passie voor vechtsport en de drang om te ondernemen zorgden er in 2017 voor dat ik mij fulltime wijdde aan mijn bedrijf…

Alle artikelen van Thomas Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down