Wat is doorzettingsvermogen?

wat is doorzettingsvermogen

Consistent blijven in je gewoontes en doelen is een uitdaging voor de meeste mensen. Doorzettingsvermogen is de eigenschap die ons staande houdt, ook wanneer de weg moeilijk wordt. In dit artikel deel ik de betekenis van doorzettingsvermogen, mijn persoonlijke verhaal met deze eigenschap en hoe je het kunt ontwikkelen om je persoonlijke en professionele doelen te behalen.

Wat betekent doorzettingsvermogen?

Doorzettingsvermogen is de eigenschap om vol te houden, ondanks uitdagingen en verleidingen om te stoppen. Het komt tot uiting in discipline en zelfbeheersing die nodig zijn om afleidingen te vermijden en productief te blijven. Je vindt motivatie en creativiteit in onplezierige taken, gewoonten of routines en bedenkt manieren om deze vol te houden en te volbrengen.

Stel je voor: je hebt vakantie en de routines en gewoonten die je tijdens het werken wel kon volhouden, lukken nu niet meer. Doorzetten is niet blind het verleden herhalen en denken dat er geen andere oplossingen zijn. Er zijn genoeg oplossingen om door te kunnen zetten en je doelen te behalen.

Doorzettingsvermogen bestaat uit vier elementen die ik je graag verder wil uitleggen aan de hand van het vakantievoorbeeld.

doorzettingsvermogen strand

Volhouden van belangrijke gewoontes

Met doorzettingsvermogen houd je je belangrijke gewoontes vol. Je prioriteert welke gewoontes écht belangrijk zijn en maak het jezelf niet te moeilijk. Tijdens mijn vakanties wil ik blijven sporten en journalen, want dit zijn de kerngewoontes die mij goed laten voelen, ook op vakantie. Ik houd de gewoontes dus stand, ook al is het vakantie. Ik heb wel een belangrijke keuze moeten maken om een doorzetter te blijven, namelijk de juiste prioriteiten aan mijn gewoontes koppelen voor zelfontplooiing. Wil je meer leren over zelfontplooiing? Lees dan mijn artikel hier!

Dus, wat zijn jouw belangrijkste gewoontes?

Discipline en reflectie

Doorzettingsvermogen heeft ook te maken met discipline en reflectie. Het is aan jou om de gewoontes te blijven uitvoeren die voor jou werken (geen sociale media, sporten, ochtendroutines). Ook deze gewoonten zul je moeten blijven evalueren om te zien of ze nog altijd voor je werken. Je kunt de gewoonten niet blijven doorzetten als ze niet meer passen bij de persoon die je bent (of wilt zijn).

Dus, welke gewoontes laat je los?

Zelfbewustzijn en aanpassing

In een nieuwe situatie, zoals vakantie, word je zelfbewuster over hoe jij functioneert in een nieuwe omgeving. Je krijgt weer nieuwe inzichten in bijvoorbeeld je sterke en zwakke punten, emotionele regulatie en obstakels. Telkens als je in een nieuwe situatie komt, zul je je bewust worden van jezelf, je moeten aanpassen en doorzetten om weer vooruit te komen. Dit is mentale weerbaarheid dat je opbouwt.

Dus, welke gewoontes moet je wellicht aanpassen?

Balans en prioriteiten stellen

Doordat je hebt gekozen welke gewoontes prioriteit hebben en welke worden losgelaten, creëer je een gezonde balans tussen doorzettingsvermogen en ontspanning. Je bent een echte doorzetter als je je bewust bent van wanneer het tijd is om te rusten en genieten. Je durft een grens te trekken, want je weet dat dit bijdraagt aan het behalen van je doelen. Bij doorzettingsvermogen zorg je ervoor dat je balans hebt in het doorzetten en weten wanneer het genoeg is voor vandaag.

Dus, ervaar je een gezonde balans tussen het werken aan je doelen en ontspanning?

Mijn ervaring met doorzetten

Natuurlijk komt het wel eens voor dat je iets moet doen wat je niet leuk vindt. Dit kost extra veel energie en maakt je sneller vatbaar voor afleidingen. Wanneer ik dit gedrag bij mezelf herken, neem ik even een moment om erover na te denken, vaak met mijn journal erbij.

Ik wil de taak wel afhebben, dus zoek ik naar manieren om de taak leuker te maken. Ik denk na over de betekenis van de taak en vraag mezelf af: "Wat levert het me op als ik deze taak af heb?" Ook zoek ik een vriend of collega die samen met mij wil werken aan de taak. Dit maakt het draagbaarder en het werk voelt minder zwaar. Muziek helpt me een fijne ambiance te creëren tijdens het uitvoeren van de taak. Tot slot zorgt het inplannen van pauzes ervoor dat ik fris en gemotiveerd blijf, zodat ik niet uitgeput raak.

Het gaat niet alleen om blindelings doorzetten; het gaat er vaak om dat je manieren vindt om het draaglijk en leuk voor jezelf te maken. Zo zorg je ervoor dat jouw doorzettingsvermogen op een creatieve en effectieve manier wordt ingezet.

In de volgende video leer je meer over mijn ervaring met doorzetten en wat het mij heeft opgeleverd:

Hoe krijg je doorzettingsvermogen?

Ik geloof erin dat je al een echte doorzetter bent, maar het is goed dat je zoekt naar manieren om je doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Moeilijke beslissingen en het aanpakken van uitdagingen maken we allemaal wel eens mee. Hoe jij hiermee omgaat, maakt je een doorzetter. Door moeilijke situaties niet uit de weg te gaan, leren we beter omgaan met onzekerheid en worden we zelfverzekerder om door te zetten.

Hoe krijg je doorzettingsvermogen? Ik ben van mening dat doorzettingsvermogen te trainen is met de volgende 6 elementen.

1.      Strakke plannen en doelen

Om de weg naar doorzettingsvermogen soepel te laten verlopen, zorg je ervoor dat je strakke plannen en doelen hebt. Een marathon rennen zonder te weten waar de finish is, is ook niet motiverend. Je maakt een plan hoe je dit doel gaat behalen (bijvoorbeeld een sportschema) en daarna is het afhankelijk van je doorzettingsvermogen of je dit doel zult behalen. Aan je strakke planning zal het niet liggen!

2.      Doelgerichte ochtendroutine

Om gefocust en helder te blijven gedurende de dag, begin je met een doelgerichte ochtendroutine. Je zet een stevige basis, net zoals een goede warming-up voor een marathon. Je maakt een duidelijke to-do-lijst en prioriteert wat écht belangrijk is.

3.      Pomodoro-techniek

Raak je alsnog snel afgeleid en pak je je telefoon vaker op? Probeer dan eens de pomodoro-techniek. Je werkt 25 minuten geconcentreerd en neemt daarna 5 minuten pauze. Dit helpt je om energie en focus te beheren, zoals een interval tijdens het trainen. Je blijft scherp en productief.

4.      Elimineren van afleidingen

Aanvullend op de tekst hierboven, als je toch merkt dat je je telefoon oppakt, elimineer de afleiding dan. Zet meldingen uit en houd je telefoon buiten handbereik. Ruim je werkplek op, zorg dat je in een rustige omgeving bent of doe een noise cancelling koptelefoon op. Zo verhoog je je productiviteit, focus en overzicht. Je houdt bij een marathon ook je omgeving in de gaten, dus doe je dit tijdens je werk ook.

5.      Stellen van grenzen

Wanneer je niet gestoord wilt worden, wil je dit ook kenbaar maken aan je omgeving. Laat je collega’s, vrienden en/of familie weten dat je aan een belangrijke taak aan het werken bent. Zet de status op de chatapplicatie bijvoorbeeld op ‘niet storen’. Het gaat erom dat je je focusmomenten beschermt, net zoals je rustmomenten tijdens een training.

6.      Planning van verleidingen

Gun jezelf om op vaste momenten je telefoon te checken of een praatje te maken met anderen. Hierdoor heb je iets om naar uit te kijken en helpt je om tijdens het werk gefocust te blijven op je doel. Word bewust van je afleidingen en besluit wanneer je er wél tijd voor vrijmaakt en wanneer het niet effectief is voor je doorzettingsvermogen.

Over de auteur

Boris Cornelissen

Ik ben Boris Cornelissen, ik ben performance coach en help jou om fysiek en mentaal gezond te worden en met name te blijven door het hanteren van de juiste leefgewoontes. Als businesscoach leerde ik al snel dat een…

Alle artikelen van Boris Cornelissen

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down