10 tips voor een zelfvoorzienend leven!

zelfvoorzienend leven
25/11/2024
60

In een wereld waar duurzaamheid en zelfredzaamheid steeds belangrijker worden, kiezen steeds meer mensen ervoor om een zelfvoorzienend leven te leiden. Dit houdt in dat je minder afhankelijk bent van externe bronnen voor voedsel, energie en andere basisbehoeften. Hieronder vind je 10 tips om een zelfvoorzienend leven te leiden. Maar voordat ik jullie deze tips ga geven is het als eerste belangrijk om te weten wat een zelfvoorzienend leven is en welk hoofddoel dit met zich meebrengt.

Wat is zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven is een levensstijl waarbij mensen proberen zoveel mogelijk in hun eigen behoeften te voorzien zonder afhankelijk te zijn van externe bronnen. Dit omvat vaak het verbouwen van eigen voedsel, het gebruiken van duurzame energiebronnen en het minimaliseren van afval. Benieuwd hoe je duurzaam kunt zijn, in onze blog over duurzaam denken is duurzaam doen hebben we hier

Belangrijke aspecten van zelfvoorzienend leven zijn:

Voedselproductie

Het kweken van groenten, fruit en kruiden. Zelf voedsel verbouwen is een fundamenteel aspect van zelfvoorzienend leven. Het begint vaak met het aanleggen van een groentetuin, zelfs op een klein balkon of in potten. Enkele voordelen van eigen voedselproductie is de versheid van de producten. Door je eigen producten te verbouwen heb je toegang tot verse, seizoensgebonden producten. Hierbij staat je eigen gezondheid op de eerste plek en kan je ook nog eens kiezen voor het verbouwen van producten op biologische methoden zonder pesticiden en kunstmest.

Daarnaast is het op lange termijn ook nog eens kostenbesparend. In het begin moet je natuurlijk wel eerst investeren, zowel in geld als in tijd. Maar uiteindelijk kan je dat gemakkelijk terug verdienen! Benieuwd naar nog meer bespaartips? Lees dan hier verder!

Ook bij verschillende restaurant zie je steeds vaker de inzet van een eigen moestuin om op deze manier milieu bewuste en verantwoorde producten op tafel te toveren. Dit maakt de gerechten niet alleen gezonder maar ook de smaak van de verschillende voedingsmiddelen in deze gerechten komen beter naar voren.

Duurzame energie

Onder duurzame energie verstaan we het opwekken van energie via zonnepanelen, windenergie of andere hernieuwbare bronnen. Dit helpt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Voorbeelden zijn:

  • Zonnepanelen: Deze zetten zonlicht om in elektriciteit en kunnen op daken van huizen of in tuinen worden geïnstalleerd.
  • Windenergie: Kleine windturbines kunnen worden gebruikt om energie op te wekken in gebieden met voldoende wind.
  • Zonneboilers: Voor het verwarmen van water met zonne-energie.
  • Warmtepomp: Het verwarmen of koelen van verschillende ruimtes door gebruik van energie uit de omgeving.

Afvalvermindering

Composteren, recyclen en het vermijden van wegwerpproducten om de ecologische voetafdruk te verkleinen is een gevolg van het verminderen van afval op aarde.

  • Composteren: Organisch afval, zoals keukenresten en tuinafval, kan worden omgezet in compost, wat weer als voedingsstof voor de tuin kan dienen.
  • Recyclen: Het scheiden van materialen zoals papier, glas en plastic voor hergebruik helpt om de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat te verminderen.
  • Vermijden van wegwerpproducten: Door te kiezen voor herbruikbare producten zoals stoffen zakken, glazen flessen en metalen rietjes, verlaag je de hoeveelheid afval die je produceert.

Zelfvoorzienende vaardigheden

Onder zelfvoorzienende vaardigheden verstaan we vaardigheden als conserveren, koken en handwerken om producten zelf te maken in plaats van ze te kopen.

  • Conserveren: Technieken zoals inmaken, wecken en drogen van voedingsmiddelen helpen om voedsel langer houdbaar te maken.
  • Koken: Zelf leren koken met verse ingrediënten bevordert gezonde eetgewoonten en bespaart geld. Hierbij kan je gebruik maken van zelfgekweekte producten. Benieuwd naar onze top 5 voedingsgewoonten? Lees dan snel verder!
  • Handwerken: Vaardigheden zoals breien, naaien of houtbewerking stellen je in staat om zelf kleding of meubels te maken, wat niet alleen geld bespaart, maar ook creatief en bevredigend is.

Gemeenschapsverbanden

Binnen gemeenschapsverbanden werken mensen in de gemeenschap samen om kennis en middelen te delen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

  • Kennisdeling: Workshops of bijeenkomsten organiseren om vaardigheden te delen, zoals tuinieren of conserveren.
  • Ruilsystemen: Samenwerken met buren om overtollige groenten, fruit of zelfgemaakte producten te ruilen. Je hebt misschien wel eens de fruitkasjes in jouw woonwijk zien staan waaruit je een fruitstekje of plantje kunt meenemen en/of ruilen.
  • Collectieve tuinen: Deelname aan of het opzetten van gemeenschappelijke tuinen waar bewoners samen voedsel verbouwen.

10 tips voor een zelfvoorzienend leven

Ook jij kunt een begin maken aan een zelfvoorzienend leven, alle kleine beetjes helpen om de wereld mooier te maken. Benieuwd naar hoe jij kunt beginnen aan een zelfvoorzienend leven, check de tips hieronder! En wie weet, misschien pas jij een van deze tips al toe!

1: Kweek je eigen groentes en kruiden: begin een moestuin!

Een moestuin biedt je de mogelijkheid om vers en gezond voedsel te verbouwen. Begin met makkelijk te telen groenten zoals sla, tomaten en courgette. Zelfs met beperkte ruimte kun je kruiden zoals basilicum en peterselie in potten op je balkon kweken. Zorg voor goede grond, voldoende zonlicht en regelmatig water geven.

2: Conserveer!

Conserveren is een effectieve manier om voedsel langer houdbaar te maken. Leer technieken zoals inmaken, wecken en drogen. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van je oogst en voorkomt verspilling. Denk aan het inmaken van komkommers, het drogen van kruiden of het wecken van fruitjam.

3: Neem dieren voor levensonderhoud

Overweeg om kippen te houden voor verse eieren of een klein aantal dieren zoals konijnen voor vlees en hun mest, die als natuurlijke meststof voor je tuin kan dienen. Dieren kunnen ook een geweldige aanvulling zijn op je zelfvoorzienende levensstijl en helpen bij het onderhouden van je tuin.

4: Zorg voor voldoende water

Een betrouwbare watervoorziening is cruciaal voor een zelfvoorzienend leven. Zorg ervoor dat je toegang hebt tot schoon drinkwater voor jezelf, je gezin en je planten. Dit kan inhouden dat je putten boort of wateropslag-systemen opzet.

5: Vang regenwater op

Installeer regentonnen om regenwater op te vangen voor irrigatie in je tuin. Dit helpt om water te besparen en vermindert de afhankelijkheid van drinkwater voor het besproeien van planten. Daarnaast kun je een eenvoudig waterfilter maken om het opgevangen regenwater te zuiveren voor gebruik.

6: Recycle

Zorg ervoor dat je materialen zoals papier, glas, plastic en metaal scheidt en recycleert. Dit vermindert de hoeveelheid afval die je produceert en helpt om waardevolle grondstoffen opnieuw te gebruiken. Informeer jezelf over lokale recyclingprogramma’s en faciliteiten.

7: Composteer

Composteren is een uitstekende manier om organisch afval, zoals groente- en fruitresten, om te zetten in rijke voedingsbodem voor je tuin. Dit vermindert afval en verrijkt de grond, waardoor je planten beter kunnen groeien. Scheidt je afval dus!

8: Wek zelf je energie op

Overweeg om zonnepanelen, een windturbine of andere duurzame energiebronnen te installeren om je eigen energie op te wekken. Dit vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en kan op lange termijn kostenbesparend zijn.

Kom dus van het gas af! Er zijn verschillende milieubewuste keuzes om gedurende de winter geen kou te hoeven leiden. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een geothermische verwarming (ook wel grondwaterpomp genoemd), dit is momenteel een van de meest efficiënte en effectieve verwarmingstechnologieën. Geothermische systemen maken gebruik van de natuurlijke warmte die in de aarde is opgeslagen. Deze warmtebron is vrijwel onbeperkt, aangezien de aarde diep onder het oppervlak heet water en stoom bevat. Je hoeft niet diep te graven om van deze warmte te profiteren; enkele meters onder de grond blijft de temperatuur constant.

Naast een geothermische verwarming kan je ook kiezen voor passieve zonneverwarming, het gebruik van houtkachels, warmtepompen, het gebruik van thermische zonwering en het upgrade van jouw isolatie kan al veel verschil maken!

Ik wil toch nog even terugkomen op de keuze voor een warmtepomp. Aan het gebruik van een warmtebron zitten veel voordelen, zowel financieel als ecologisch. Ze kunnen worden gebruikt voor de inzet van vloerverwarming, radiatoren of luchtconvectoren, maar ook kan het water voor algemeen gebruik verwarmen.

Een warmtepomp is het beste te omschrijven als een omgekeerde koelkast: ze halen warmte uit de lucht, water of grond en gebruiken een elektrische pomp om deze op de juiste temperatuur te brengen om jouw huis warm te houden en mogelijk om het water te verwarmen. Maar voordat je een warmtepomp aanschaft laat je eerst goed informeren in hetgeen nodig en mogelijk is! Wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig subsidie kunt aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp? Benieuwd hiernaar, lees voor meer informatie over subsidie op warmtepompen!

groene energie

9: Begin met alles zelf te koken

Van brood, tot pizzadeeg tot aan het maken van slagroom en ijsjes. Maar hier blijft het niet bij, zo kan je bijvoorbeeld ook je eigen tandpasta maken. Alles is dus mogelijk, hier heb je geen supermarkt bij nodig!

Kook en bak met basis ingrediënten en laat de kant en klaar pakjes vanuit de supermarkt eens staan, dit kan een eerste stap zijn naar een zelfvoorzienend leven. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook nog eens voor je gezondheid!

10: Leef een minimalistisch leven

Minimalisme helpt om overbodige spullen en consumptie te verminderen. Evalueer wat je echt nodig hebt en doe afstand van wat je niet gebruikt. Dit bevordert niet alleen een opgeruimde leefomgeving, maar vermindert ook stress en bevordert een bewuster leven.

Veel mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om steeds kleiner te gaan wonen. Ze zijn de tiny houses erg populair geweest. Echter dit is natuurlijk wel een grote stap om meteen te zetten. Maar ook hierin kan je beginnen met kleine stappen door in eerste instantie te beginnen met het opruimen van jouw woning. Doe dingen weg die je echt niet meer gebruikt, geef ze eventueel een tweede leven of schenk ze iemand. Een volgende stap is natuurlijk minder kopen en bewuster.

Voordat je iets nieuws koopt, kijk eens naar wat je al hebt. Vaak kun je met wat creativiteit prima uit de voeten met de spullen die al in huis zijn. En in plaats van spullen, kun je meer waarde halen uit ervaringen en herinneringen. Maak tijd voor wat je echt gelukkig maakt, of dat nu een hobby, tijd met vrienden en familie, of zelfontwikkeling is.

Laatste bonustip!

En nog een laatste tip die ik jullie graag wil meegeven is: doe het samen! Of het nu om je geliefde, familie, vrienden of een groep gelijkgestemden gaat, dat maakt niet uit. Maar omring je met de juiste mensen, mensen waarvan je kunt leren, ervaring op kunt doen om zo jouw zelfvoorzienend leven naar een hoger leven kunt brengen. Als dit echt iets is wat jij graag wilt nastreven, dan wacht zeker niet langer want met kleine aanpassingen in jouw dagelijks leven kan je al de eerste stap zetten naar jouw zelfvoorzienend leven!

zelfvoorzienend leven

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down