5 krachten model van Porter

5 krachten model porter
18/05/2022
686

Heb jij wel eens gehoord gemaakt van het vijf krachten model van Porter? Langs deze weg leggen we je precies uit wat dit model is en wanneer het ook voor jou een goed toepasbaar model kan zijn in je business. Doe er je voordeel mee!

Wat is het 5 krachten model Porter?

Je kunt het vijf krachten model van (Micheal) Porter wel beschouwen als het framework om met name de competitiviteit van een bepaalde markt te bepalen. Het is een gegeven dat hoe competitiever een bepaalde markt is, hoe minder aantrekkelijk de markt wordt. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij het 5 krachten model van Porter om vijf krachten. Dit zijn:

  • gevaar van nieuwe toetreders
  • gevaar van substituten
  • onderhandelingskracht van de kopers/klanten
  • onderhandelingskracht van leveranciers
  • intensiteit van concurrentie binnen de industrie

Gevaar van nieuwe toetreders

Bij de eerste van de vijf krachten van het framework stel jij jezelf de vraag of het eenvoudig is om de markt te betreden. Zijn er bepaalde obstakels om toe te treden tot de markt in de vorm van bijvoorbeeld hoge opstartkosten? Wordt de markt beschermd door bepaalde patenten en is het voor leveranciers gemakkelijk om steeds van leverancier te wisselen? Moet je om te beginnen eerst een fabriek bouwen of kun je door outsourcen hoge kosten voorkomen?

5 krachten model

Gevaar voor substituten

Als we het hebben over een substituut, dan doelen we op een vervangend product of service. Ben jij aangesloten bij een bepaalde kabelmaatschappij en kijk je televisie via de kabel, dan zou je echter ook kunnen kiezen voor Digitenne. Digitenne is in dit geval het substituut. In plaats van naar de televisie te kijken kunnen mensen eveneens besluiten om te gaan internetten. In dat geval kun je internetten dus beschouwen als een substituut voor het kijken naar de televisie. Het is dan ook logisch dat als er veel substituten zijn, de industrie minder aantrekkelijk is.

Onderhandelingskracht van de kopers/klanten

Onderhandelingskracht van de kopers of klanten geldt als de derde van de vijf krachten. Zijn er weinig kopers en veel aanbieders, dan zal de verkopende partij te maken krijgen met concurrentie. Dat maakt de markt dus meteen minder interessant. Een mooi voorbeeld is wel de auto-industrie. De afnemers hebben in deze branche veel macht. In de autobranche geldt dat er slechts een beperkt aantal producenten is. Aan de andere kant is de markt dus heel erg groot.

Mag je als toeleverancier een bepaald onderdeel van een auto leveren, dan maak je meteen veel omzet. De meeste toeleveranciers van de fabrikanten van auto’s zijn helemaal afhankelijk van de fabrikant en dus is er sprake van weinig onderhandelingskracht. Je kunt dan op de vingers nagaan hoe het met de marges van deze toeleveranciers gesteld is.

Onderhandelingskracht van de leveranciers

Deze kracht lijkt wel wat op de voorgaande kracht, al gaat het nu over de kant van de leverancier. Zijn er veel leveranciers, dan betekent dit dat je als bedrijf goedkoper in kunt kopen. Er zijn echter ook industrieën waar de leveranciers juist veel macht hebben, zeker als de leveranciers iets verkopen dat schaars is. Betreed jij een markt waarbinnen de leveranciers veel macht hebben, dan is de markt uiteraard wel weer minder aantrekkelijk.

Intensiteit van concurrentie binnen de industrie

Nu kijk je naar jouw directe concurrenten, concurrenten die al op de markt actief zijn. In deze fase kun jij jezelf een aantal vragen stellen als bijvoorbeeld hoeveel concurrenten zijn er? Hoe groot zijn die concurrenten? Is er sprake van een snel groeiende industrie? Hoe is de verhouding tussen de vaste en de variabele kosten en wat zijn de barrières om je uit de markt terug te trekken?

Wanneer gebruik je het 5 krachten model?

Het 5 krachten model wordt vooral gebruikt om een beter inzicht te krijgen in de aantrekkelijkheid van een bedrijfstak. Op basis van het 5 krachten model kun je vervolgens vele betere, strategische beslissingen nemen. Ook is het een perfect model om een stevige concurrentieanalyse te maken in combinatie met bijvoorbeeld een SWOT analyse. Nog gemakkelijker; je kunt het 5 krachten model gebruiken om vast te stellen of jouw product of dienst kans van slagen heeft. Heb jij bijvoorbeeld een webshop, dan check je eerst hoeveel concurrentie er is, wat precies de marges zijn en hoe jij je kunt onderscheiden. Het 5 krachten model kan tevens als input dienen voor een OGSM, Business Model Canvas en andere strategiebepaling.

5 krachten model

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down