Wat is een OGSM model en hoe kun je het inzetten in je business
Er zijn tal van strategische modellen die je kunt gebruiken als leidraad om je zakelijk of persoonlijke ambities wat houvast te geven. Het OGSM model is daar hier één van. Door zijn compactheid en eenvoud is deze één van onze favorieten.
Wat is OGSM?
OGSM is een methodiek om je strategie uit te werken en deze te vertalen naar acties en monitoring. Hierin bepaal je je doelen, maakt deze doelen concreet en benoem je hoe je voortgang gaat meten.
Doordat het vaak op één vel papier moet passen (A4 of A3 als je wilt sjoemelen) dwingt het OGSM model je om echte keuzes te maken. Zodoende laat je balast achterwegen en beperkt je het tot kernacties.
Waarvoor staat OGSM?
OGSM betekenis. OGSM is een acroniem dat staat voor Objectives, Goals, Strategys en Measures. Vertaald naar het Nederlands zou dit Ambitie, Doelen, Aanpak en Maatregelen/Meten betekenen, maar echter verdienen deze onderdelen een toelichting om het OGSM-model goed te doorgronden. In onderstaande uitwerking gaan we nader in op de verschillende onderdelen en wordt een OGSM voorbeeld gegeven.
Objective
De objective beschrijft je ambitie. Het beschrijft de gewenste outcome ofwel effect dat je probeert na te streven. Wat wil jij of je organisatie bereiken? Uiteraard helpt het als je Objective redelijk SMART is geformuleerd, echter het is nog belangrijker dat je Objective aansprekend is. Hierbij helpt het als de ambitie kort en duidelijk is. Je Objective ligt altijd in lijn met de missie en visie van de organisatie.
Voorbeelden van een Objective:
- Mindsetters is een top 10 speler in persoonlijke ontwikkeling in Nederland.
- Ik zal binnen mijn team de beste verkoopcijfers realiseren.
- Bedrijf A heeft minimaal 25% marktaandeel binnen zijn bettreffende branche.
Goals
Goals zijn de meetbare resultaten die je wilt behalen. Deze dienen gerelateerd te zijn aan je Objectieve. Door jezelf de vraag te stellen hoe kunt beoordelen of je Objective gerealiseerd wordt kom je sneller tot relevante Goals. In belang van het model dien je doelstellingen altijd meetbaar te uit te werken. Dit geeft immers duidelijk weer of je een resultaat wel of niet gehaald hebt. Een SMART formulering helpt hier uiteraard bij. Vaak zie je dat hier financiële doelen in staan opgenomen. Uiteraard werken percentages en aantallen ook prima. De geformuleerde Goals zijn prima als KPI te gebruiken binnen je team of organisatie.
Voorbeelden van Goals zijn:
- In 2024 zal Mindsetters 50.000 personen per maand bereiken
- Ik zal in Q1 2024 10 nieuwe klanten contracteren
- Bedrijf A realiseert een omzet van €5 mln in 2024
Strategy
Je strategie beschrijft je aanpak om je resultaten (Goals) te behalen. Wat ga je doen om het gewenste resultaat te behalen. Ook hier weer dient de strategie een logische/aannemelijk bijdrage te leveren aan het gewenste resultaat. De strategie dient tevens in proportie te staan ten aan zien van het resultaat. De beschrijving dient kort en duidelijk te zijn. Het aantal strategieën dient eveneens beperkt te zijn. Focus op de hoofdzaken.
De strategiën kunnen geformuleerd worden op bijvoorbeeld de markt, interne ontwikkeling/leiderschap of innovatie.
Voorbeelden van strategy:
- Mindsetters zal een online marketing campagne draaien in 2024
- Ik zal een marktanalyse uitvoeren om klantpotentieel in kaart te brengen
- Bedrijf A zal zich ook op de Belgische markt gaan vestigen
Measures
Als laatste stap in het model zijn de Measures die bestaan uit Dashboard (meten) en Acties (maatregelen). Dit is het operationele deel van het model waar de actie ligt.
In het Dashboard meet je per strategie of je op koers ligt. Meten is weten immers. In dashboard maak je de Strategie concreet (SMART dus). Als je de zaken van je dashboard hebt behaald zou hiermee de strategie zijn voltooid en een goal logischerwijs worden behaald.
In Acties wordt de strategie in actiestappen uitgewerkt. Welke acties leiden tot resultaat. Wie, doet wat wanneer/hoe per strategie. Let op dat je hier ook weer focus houdt. Beschrijf de kernacties. Hier kunnen ook sub-acties onder vallen die onderdeel zijn van een kernactie, maar deze neem je niet in detail mee in het model.
Voorbeelden van Measures - Dashboard
- Aantal artikelen op Mindsetters groeit met 70%
- Ik zal 30 acquisitieafspraken maken
- Bedrijf A contracteert 5 Belgische klanten > € 50k
Voorbeelden van Measures – Acties
- Team X schrijft 25 artikelen over business in 2024
- Ik bel in maart en mei 60 potentiële klanten om een afspraak te maken
- Bedrijf A schrijft in op 10 aanbesteding in Vlaanderen.
Toelichting op gebruik van OGSM model
Het model is zo opgebouwd dat er van richtinggevend naar concreetheid toewerkt op 2 verschillende niveaus.
- Van Objectives vertaald naar Goals. Van ambitie naar SMART doelen
- Van Strategie naar Measures die meetbaar worden gemaakt en opgeknipt in concrete acties.
Proces van OGSM
Voorbereiding
Voordat je van start gaat met je OGSM is het nodig om je poistionering van je organisatie in beeld te hebben. Hier wil je bij aansluiten. Deze vind je terug in je missie en visie. Waarvoor staat je organisatie. Hiernaast is het waardevol om enkele marktanalyses te doen om een beeld te hebben van je eigen organisatie en je omgeving. Een SWOT-analyse of het 5 krachten model kan je hierbij helpen.
Vervolgens ga je aan de slag en het OGSM model invullen (zie de eerdergenoemde onderdelen)
Monitoren en bijsturen
Periodiek zul je moeten stilstaan bij de voortgang. Aan de hand van het model zul je per maand/kwartaal/jaar voortgang moeten meten en eventueel bij te sturen. Mogelijk zijn aanvullende acties of zelfs strategieën nodig.
Achtergrond van het OGSM model
De oorsprong van het OGSM model ligt in de jaren 50. Door Peter Drucker werd het Management by Objectieve-denken geïntroduceerd. Hiermee worden de organisatiedoelen vertaald naar de doelstellingen op medewerkersniveau. Een dergelijke overlap zorgde ervoor dat medewerkers zich nauw verbonden voelen met organisatiedoel hetgeen tot goede resultaten leidde.
Door gebruik van grote multinationals (als Procter & Gamble en Coca Cola) heeft het model aan populariteit gewonnen. Ook de NASA paste het model toe. In Nederland is in 2015 een boek(je) verschenen waarin de systematiek ook wordt uitgelegd. Businessplan op 1A4 genaamd. Dit is geschreven door Marc van Eck en Ellen van Zanten.
In welke situatie kun je een OGSM inzetten
Zoals eerder toegelicht betreft een OGSM methodiek om van doel naar resultaat te komen. Het model wordt veelal gebruikt in business om organisatie en teamdoelen te bepalen. Echter een OGSM zou je prima voor je privésituatie kunnen toepassen. Voor jezelf, je gezin of vereniging helpt het model je focus aan te brengen en vrij eenvoudig te bepalen wat je wilt bereiken en hoe dat te bereiken.
Voordelen van het OGSM model
- Door de compactheid geeft een OGSM wordt je gedwongen focus aan te brengen. Bijzaken zijn ballast.
- Het model is integraal van visie tot kernacties. Hierdoor toepasbaar voor de hele organisatie met maatwerk per team.
- Ambities en doelen wordt direct gekoppeld aan een actie.
- Het past letterlijk op 1 A4 en daardoor niet een plan met veel pagina’s wat niemand meer leest.
Aandachtpunten van het OGSM model
- Door eenmaal een plan op te stellen ben je er niet. Monitoring en bijsturing zijn essentieel.
- Zorg voor draagvlak binnen de organisatie. Anders wordt het als "tooltje" gezien en niet als leidraad voor je strategie.
- Werk je met meer teams die ieder in OGSM hanteren, zorg voor integratie. Zodoende kunnen tegenstrijdigheden worden gesignaleerd en kan er synergie gezocht worden.
Eigen ervaring OGSM
In mijn zakelijke loopbaan heb ik kennisgemaakt met het model. In een strategische samenwerking met meerdere grote partijen heb ik het model voor de strategiebepaling ingebracht en is dit succesvol toegepast. Voor mijn persoonlijke ambities gebruik ik het model eveneens, het brengt mijn persoonlijke doelen en acties overzichtelijk in kaart. Ook voor Mindsetters hebben we onlangs een OGSM opgesteld. Zeker bij de start van een onderneming helpt dit focus aan te brengen in wat te doen staat.
Een andere zeer bruikbaar businessmodel is een Business Model Canvas.
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!