10 tips voor motivatie om te sporten
Iedereen weet ondertussen dat sporten goed voor je is, maar doen we het ook allemaal? Vanuit de beweegrichtlijnen worden volwassenen geacht wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief te bewegen. Hiernaast wordt van een volwassene verwacht minimaal 2 keer per week spier-en botversterkende activiteiten te doen, kinderen minimaal 3 keer per week. Om dit vol te blijven houden en er een gewoonte van te maken zullen we ons zelf moeten blijven motiveren om in actie komen en dus te gaan sporten. Jezelf hierin motiveren is niet altijd even gemakkelijk, daarom dat ik jou in deze blog 10 tips geef voor motivatie om te sporten. Of je nu net begint met een fitnessroutine of je motivatie een boost nodig heeft, deze tips zullen je op weg helpen naar een actievere en gezondere levensstijl.
Effect van sporten
Sporten is een geweldige manier om zowel je fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Een belangrijk effect van sporten is het bevorderen van een algemene gezondheid en welzijn. Sporten heeft talloze positieve effecten op zowel het fysieke als het mentale vlak. Hier zijn enkele belangrijke effecten van sporten:
- Verbeterde fysieke conditie: Sporten helpt bij het opbouwen van uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit. Het verbetert de algehele fitheid en maakt dagelijkse activiteiten gemakkelijker.
- Gewichtsbeheersing: Sporten helpt bij het verbranden van calorieën, stimuleert de vetverbranding en draagt bij aan gewichtsbeheersing. Het kan helpen bij het verliezen van overtollig lichaamsgewicht en het behouden van een gezond gewicht.
- Sterkere spieren en botten: Door regelmatig te sporten, worden spieren sterker en botten steviger. Dit helpt bij het voorkomen van spierzwakte, osteoporose en botbreuken.
- Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Sporten versterkt het hart en de bloedsomloop. Het helpt bij het verlagen van het risico op hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroertes en andere cardiovasculaire aandoeningen.
- Verhoogde energieniveaus: Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de spieren en weefsels. Hierdoor voel je je energieker en vitaler gedurende de dag.
- Verminderd risico op chronische ziekten: Sporten verlaagt het risico op verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, osteoporose en metabool syndroom.
- Verbeterde mentale gezondheid: Sporten heeft positieve effecten op de mentale gezondheid. Het vermindert stress, angst en depressie, en stimuleert de productie van endorfines, waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt.
- Betere slaapkwaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren. Het helpt bij het in slaap vallen, bevordert diepere slaapfasen en draagt bij aan een meer verkwikkende nachtrust. In een ander geschreven blog lees je op welke andere manieren je jouw slaap ook positief kan beïnvloeden. Lees hem hier.
- Verbeterde cognitieve functie: Sporten heeft gunstige effecten op de hersenen. Het verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, stimuleert de groei van nieuwe neuronen en verbetert het geheugen, de concentratie en de mentale scherpte.
- Verhoogde levenskwaliteit: Sporten draagt bij aan een betere levenskwaliteit. Het geeft je een gevoel van voldoening, zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld. Het helpt ook bij het bevorderen van sociale interactie en het opbouwen van nieuwe vriendschappen.
Kortom, sporten heeft een breed scala aan belangrijke effecten/resultaten die bijdragen aan een gezonder, gelukkiger en kwalitatief. Dus wat houdt jou nu nog tegen om ook daadwerkelijk in actie te komen? Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en daarom geef ik jullie hieronder ook 10 tips om jezelf te motiveren om te gaan sporten!
10 tips voor motivatie om te sporten
We weten allemaal eigenlijk wel dat sporten heel veel positieve effecten heeft, zowel op fysiek maar ook op psychisch gebied. Echter blijkt het toch voor vele moeilijk om zichzelf te blijven motiveren om inderdaad ’s avonds niet op de bank te gaan zitten na het werk, maar alsnog die sportschoenen aan te trekken en richting de fitness te gaan, of naar een training of om een rondje te gaan rennen. Ik geef jullie 10 tips voor motivatie om te sporten, namelijk:
- Stel haalbare doelen en visualiseer je doelen: Het stellen van haalbare doelen is een belangrijke eerste stap om motivatie te krijgen. Zorg ervoor dat je doelen realistisch en meetbaar zijn. In plaats van te zeggen: "Ik wil fit worden," kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil drie keer per week 30 minuten gaan wandelen." Door specifieke doelen te stellen, kun je je vooruitgang volgen en jezelf belonen wanneer je ze bereikt. Visualisatie is een krachtige techniek om motivatie te vergroten. Stel je levendig voor hoe je je zult voelen en eruit zult zien wanneer je je fitnessdoelen hebt bereikt. Visualiseer jezelf tijdens het sporten en het overwinnen van obstakels. Door je doelen voor ogen te houden, blijf je gemotiveerd om actie te ondernemen. Wat visualisatie is en waarom jou dit kan helpen, lees je hier.
- Vind een activiteit die je leuk vindt: Het is veel gemakkelijker om jezelf te motiveren om te gaan sporten als je een activiteit vindt die je echt leuk vindt. Fitness is natuurlijk een voor de hand liggend sport, die je zowel alleen als samen met iemand kunt doen. Zo kan je bij een sportschool als Fit 24/7, Sportschool fijnaart, zowel individueel trainen met een personal training maar bieden ze ook verschillende groepslessen aan. Door dit aanbod, kan je verschillende sporten en/of groepslessen ontdekken en de sport die bij jou past uitkiezen!
Fitness is natuurlijk niet de enige sport die je kunt uitoefenen. Probeer verschillende sporten en trainingsvormen uit totdat je iets vindt dat je plezier geeft. Of het nu gaat om dansen, zwemmen, yoga of boksen, de keuze is eindeloos. Door iets te doen wat je leuk vindt, wordt sporten geen verplichting, maar een plezierige activiteit. - Maak een schema: Een van de beste manieren voor motivatie om te sporten is door een trainingsroutine op te stellen en je eraan te houden. Maak een schema dat realistisch is en goed past bij je dagelijkse leven. Reserveer specifieke tijden en dagen voor je trainingen en beschouw ze als belangrijke afspraken die je niet kunt missen. Door een consistent schema te volgen, wordt sporten een gewoonte.
- Vind een trainingsmaatje: Samen sporten met een vriend of familielid kan ontzettend motiverend zijn, extra motivatie om te sporten. samen is veel leuker dan alleen! Het hebben van een trainingsmaatje zorgt voor een gevoel van verantwoordelijkheid en maakt de trainingen ook leuker. Je kunt elkaar aanmoedigen, uitdagen en samen je doelen nastreven. Bovendien zorgt het sociale aspect ervoor dat je minder snel geneigd bent om trainingen over te slaan.
- Beloon jezelf: Beloningen werken als een krachtige motivator. Stel kleine beloningen in het vooruitzicht voor het behalen van je trainingsdoelen. Dit kan bijvoorbeeld een ontspannende massage zijn na een week van consistent trainen, een nieuwe sportoutfit kopen of een gezonde traktatie als je een mijlpaal hebt bereikt. Het vooruitzicht op een beloning kan je net dat extra duwtje geven om door te gaan.
- Varieer je workouts: Eentonigheid kan leiden tot verveling en gebrek aan motivatie. Varieer je workouts om het interessant en uitdagend te houden. Probeer nieuwe oefeningen, trainingsmethoden of sporten uit. Je kunt ook buiten gaan sporten of deelnemen aan groepslessen om de routine te doorbreken. Het ontdekken van nieuwe activiteiten houdt het spannend en houdt je gemotiveerd.
- Creëer een routine: Een vaste sportroutine kan de motivatie om te sporten vergroten. Plan vaste dagen en tijden in voor je trainingen en houd je eraan. Op die manier wordt sporten een gewoonte en hoef je er niet elke keer opnieuw over na te denken. Na verloop van tijd zal het een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse routine worden. Het gebruik van technologie kan jou hier wellicht ook in helpen. Technologie kan een geweldige motivator zijn bij het sporten maar kan jou ook aan je beweeg-en of sportdoelen te laten herinneren. Denk hierbij aan het gebruik van fitness-apps (als myfitnesspal of runkeeper), smartwatches of activity trackers om je activiteiten bij te houden, doelen te stellen en je voortgang te volgen. Het zien van je vooruitgang en het behalen van mijlpalen kan erg motiverend zijn. Daarnaast bieden veel apps en websites trainingsprogramma's en tips die je kunnen inspireren en uitdagen.
- Maak het sporten leuker: zoals eerder al benoemd kies de activiteit die bij jou past! Verder kan je het sporten nog opleuken door het meenemen van je favoriete muziek. Maak een playlist met muziek waar jij lekker opgaat, blijf deze updaten en voorkomen eentonigheid. Lees je liever? Dan kan je er ook voor kiezen om tijdens het sporten een audiobeek te luisteren, een podcast is natuurlijk ook altijd een goed idee. Hiernaast, vooral voor de vrouwen onder ons, is het natuurlijk belangrijke om de juiste (en natuurlijke ‘leuke’) sportkleding aan te schaffen en hier in de fitness tijdens het sporten in te kunnen shinen.
- Houd een trainingsdagboek bij: Het bijhouden van een trainingsdagboek kan zeer effectief zijn om jouw motivatie om te sporten te vergroten. Noteer je trainingen, oefeningen, sets en herhalingen. Schrijf ook op hoe je je voelde tijdens en na de training. Het dagboek geeft je inzicht in je vooruitgang en kan je motiveren om steeds beter te worden. Bovendien kun je op moeilijke dagen terugbladeren en zien hoe ver je al gekomen bent.
- Wees lief voor jezelf: Het is belangrijk om lief en geduldig te zijn voor jezelf tijdens je fitnessreis. Verwacht geen perfectie en wees niet te streng voor jezelf als je een keer een training mist of niet zo goed presteert als je zou willen. Elke stap in de goede richting is een overwinning. Wees trots op je inzet en vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Positieve zelfspraak en zelfliefde zijn essentieel om gemotiveerd te blijven.
It's your turn, sta op en kom in beweging!
Het is algemeen bekend dat sporten goed is voor ons, maar het daadwerkelijk vinden van motivatie om te gaan sporten is een uitdaging voor velen. Sporten heeft echter talloze positieve effecten op zowel fysiek als mentaal gebied, waardoor het de moeite waard is om jezelf te motiveren. In dit artikel hebben we 10 tips voor motivatie om te sporten.
Het stellen van haalbare doelen, het vinden van een activiteit die je leuk vindt en het maken van een schema zijn allemaal belangrijke stappen om motivatie op te bouwen. Daarnaast kan het hebben van een trainingsmaatje, het belonen van jezelf en het variëren van je workouts om je enthousiasme voor sporten en dus de motivatie om te sporten te vergroten.
Het bijhouden van een trainingsdagboek, het creëren van een inspirerende omgeving en het vriendelijk zijn voor jezelf zijn ook essentiële aspecten van motivatie. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat sporten niet alleen een verplichting is, maar ook een kans om voor jezelf te zorgen en je fysieke en mentale welzijn te verbeteren.
Dus, sta op en kom in beweging! Met deze 10 tips voor motivatie om te sporten kun je jezelf motiveren om te sporten en de vele voordelen ervan te ervaren. Onthoud dat elke stap die je neemt, hoe klein ook, een stap is in de richting van een gezondere en actievere levensstijl. Dus trek die sportschoenen aan, zet je favoriete muziek op en geniet van de energie en voldoening die sporten met zich meebrengt. Je zult er geen spijt van krijgen! Let's do it!
Benieuwd naar hoe anderen motivatie vinden om te sporten? In onze podcast met Albert Dervishaj, beter bekend als Kosso, vertelt hij welke rol het sporten heeft in zijn leven. Ook vertelt hij hoe mindset hem onder andere heeft geholpen om zijn (sport)doelen te behalen. Bekijk de podcast om nog meer inspiratie op te doen:
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!