Een ACT meting, inzicht in jouw blijmakers.

ACT meting
28/09/2022
2287

Er zijn werkdagen dat je naar huis gaat als een stuiterbal, je hebt energie voor 10 en zin om morgen weer verder te gaan waar je gebleven bent. En ook thuis heb je zin om nog van alles te ondernemen. Maar je hebt ook werkdagen dat je je als een vaatdoek voelt. Alles is te veel en je hebt eigenlijk nergens meer zin in. Wat vreemd, want de werkdag is eigenlijk heel goed verlopen; je hebt de omzet gehaald, de baas is tevreden, de klanten waren blij? Middels een ACT meting krijg je inzicht waar dit verschil vandaan komt.  

Energielevel 

Wat maakt dan toch het verschil tussen deze twee werkdagen? Naar mijn mening zit het in de dingen die je hebt gedaan. Want wij hebben allemaal kwaliteiten die we van nature hebben meegekregen en ons energie geven, en wij hebben aangeleerde kwaliteiten die ons energie kosten. Onder de streep zien we aan het resultaat geen verschil. Maar het verschil is wel voelbaar, het verschil voel je namelijk aan je energielevel. Want als we veel taken uitvoeren vanuit ons aangeboren talent leveren deze veel energie op. Een natuurlijke krachtbron! Maar als ik veel taken moet doen die ik vanuit een aangeleerde kwaliteit uitvoer, vormen deze een energielek. Een energieslurper! 

Vaak staren we ons blind op het resultaat. Als dat goed is en ik die taak dus uitstekend heb uitgevoerd, ben ik goed bezig en doe ik iets waar ik goed in ben. Maar helaas is niet alles waar we goed in zijn, nu datgene wat ons gelukkig maakt. Het andere nadeel van deze aangeleerde kwaliteiten is dat ze onder druk gaan vervormen.  

Ik zal een praktijkvoorbeeld van mijzelf benoemen; ik heb mijn communicatieve vaardigheden aangeleerd. Als ik geen druk ervaar kan ik duidelijk communiceren en weet ik goed uit mijn woorden te komen. Maar als ik in een spannend overleg zit en ik heb als enige een andere mening vind ik het heel moeilijk om deze mening in te brengen. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: of ik zeg niets en zit later boos in mijn auto met de juiste woorden die ik niet durfde te zeggen of op dat moment niet boven water kwamen. Of ik zit in het overleg heel veel te praten, zeer onsamenhangend en niemand begrijpt mij… 

Waarom een ACT meting 

Door middel van de ACT meting is bij mensen in kaart te brengen welke kwaliteiten van nature zijn en welke aangeleerd. Dit is een soort handleiding waardoor je jezelf beter kunt begrijpen en wat ook op teamniveau heel waardevol is. Want als we begrijpen hoe iets ontstaat, is de situatie minder lastig in de praktijk, omdat we er vanuit begrip naar kunnen kijken. 

Wat is een ACT meting 

De ACT meting is een online meetinstrument. Binnen ongeveer 15 minuten krijg je inzicht in iemands bewuste en onbewuste gedrag. ACT is een analyse van iemands persoonlijkheid. De afkorting ACT staat voor Analytical Competence Tool. 

ACT is afgestemd op de vraag: hoe kom ik in balans? Wat heb ik nodig om optimaal te kunnen presteren in een constant veranderende wereld? ACT biedt handvaten om te onderzoeken wat de innerlijke drijfveren zijn van jouw uiterlijke gedrag. Het maakt je bewust van je mogelijkheden, maar ook van mogelijkheden die nu nog niet benut worden. Het maakt duidelijk op welke wijze competenties worden ingezet en waarom andere competenties nog niet zijn ontwikkeld. Deze bewustwording zal voor jou de sleutel zijn tot het doorvoeren van de echte verandering. 

Daarnaast brengt het in kaart welke kwaliteiten nog in je potentieel liggen. Want we zijn ons niet altijd bewust van wat we allemaal kunnen. Als we op deze kwaliteiten niet eerder zijn bevraagd, hebben we er zelf de weet waarschijnlijk niet van. Voor organisaties is ACT een prachtig instrument om medewerkers te ondersteunen in talentontwikkeling. Maar ook als zij een cultuurverandering willen inzetten is het een prachtig middel om kernwaarden van mensen zichtbaar te krijgen.

Hoe werkt de ACT meting 

De ACT meting bestaat uit twee onderdelen, namelijk: 

  • Deel 1: de deelnemer kiest beelden. Deze worden gekozen op basis van gevoel of beleving. De beleving van de beelden is voor iedereen anders. Dit komt door persoonlijke associaties. Door het gebruik van de beelden gaat de meting voorbij aan wat iemand op cognitief niveau over zichzelf denkt. Omdat iedereen op zijn eigen manier interpreteert, voorkom je maatschappelijk gewenste antwoorden. Om deze reden kiest ACT voor een visuele benadering. Meten met behulp van beelden die betekenis hebben voor ons onbewuste passeren we ons verstand. 
  • Deel 2: de deelnemer kiest bepaalde competenties. Online wordt automatisch vergeleken in welke mate deze competenties in lijn zijn met de eerder gekozen beelden. 

De meting is volledig online uit te voeren. Een professional die geaccrediteerd is om met de meting te werken, verstuurt een uitnodiging per e-mail. Jij voert vervolgens de meting in. Er volgt na het invullen van de meting automatisch een heldere rapportage. De professional gebruikt deze rapportage als basis voor het eerstvolgende gesprek met jou. Hierin worden jouw talenten en ontwikkelmogelijkheden besproken.  

Door het gebruik van de beelden zijn dit ook ontwikkelmogelijkheden waarvan jij je nog niet bewust was. Ook jouw valkuilen en competenties die mogelijk energie kosten, zijn in het rapport terug te vinden. 

ACT meting organisatie

ACT voor jou, voor jouw team en jouw organisatie. 

Een ACT meting kan bestemd zijn voor jou als individu, maar ook voor het team of de organisatie waarin je werkt. Voor jou als individu betekent het dat je inzicht verkrijgt in je competentieprofiel, je natuurlijke krachten (kwaliteiten), je natuurlijk potentieel (kwaliteiten die je nog kunt ontwikkelen), je prestatie kracht (kwaliteiten die je van nature inzet maar niet bij je passen), je terecht onbenutte competenties (kwaliteiten die je niet ontwikkeld hebt maar ook niet bij je passen of op een andere manier inzet), je basishouding (op welke wijze jij je kwaliteiten kunt toepassen) en de effecten (gevolgen) als je als individu onder druk komt te staan. 

Als een organisatie haar eigen visie en kernwaarden helder heeft kun je vanuit de ACT meting zien of een persoon vanuit intrinsieke motivatie aansluit bij de organisatie. Want hoe mooi is het als we werk hebben waarvoor we graag ons bed uit komen? Bij de ACT meting kunnen we zichtbaar maken wat iemand zijn kernwaarden zijn. Dit zijn innerlijke motivators die iemand gelukkig maken. Als deze veel in het werk getriggerd worden, krijg je vanzelf gelukkige medewerkers en deze maken een organisatie zeer succesvol. 

Voor het team of organisatie betekent verduidelijking van het competentieprofiel van het team of organisatie, de wijze waarop het team of organisatie zijn doelen efficiënter kan bereiken, de ontbrekende competenties zichtbaar maken, de effecten verduidelijking en de loonsombenutting (het percentage van de kwaliteiten van medewerkers die gebruikt worden). 

Een ACT meting kan ingezet worden tijdens een loopbaanbegeleiding. Het kan hierbij gaan om medewerkers die vastlopen in hun huidige werkzaamheden of zich willen oriënteren op hun mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. Het in kaart brengen van wensen en competenties is een essentieel onderdeel van de begeleiding waarbij een ACT meting erg waardevol kan zijn.  

Inzichten door ACT meting 

Met de inzet van de ACT meting kom je snel tot belangrijke inzichten. Je wordt hierdoor in staat gesteld om voor datgeen te kiezen dat werkelijk bij je past en hierdoor tot een betere balans in je werk te komen. Met behulp van de ACT meting kom je dus veel te weten over hoe je nu werkelijk in elkaar steekt. Wanneer je met de ontwikkeling van je competenties aan de slag gaat, kun je je beter focussen op je natuurlijke voorkeuren dan op je aangeleerde competenties.  

Doordat je aan de hand van de meting weet waar je natuurlijke kracht en waar je aangeleerde competenties liggen, kun je beslissen of je ermee verder wilt gaan of een andere kant kiest. Je kunt er dus voor kiezen om dingen te gaan veranderen. Je hebt nu dan ook de mogelijkheid om je te ontwikkelen in de richting die echt bij je past en je minder focussen op dingen die minder goed bij je passen en dus ook de dingen waar je minder snel energie en voldoening uit haalt.  

In je werk kun je hier dus gebruik van maken, je kunt je functioneren in je huidige functie gaan analyseren, maar je kunt het ook gebruiken om gericht te kijken naar het vervolg van je loopbaan. Het geeft immers ook mogelijkheden om in je privéleven dingen anders te doen, uiteindelijk draagt het allemaal bij om gelukkiger te worden. Om de beste versie van jezelf en van je leven na te streven. 

Werkrelatie 

Veel bedrijven zijn op zoek naar hoe ze hun medewerkers kunnen motiveren en halen de bizarste ideeën uit kast om mensen te behouden. Maar als je intrinsiek zelf gemotiveerd bent, wil je ook niet weg. Ik vergelijk een werkrelatie vaak met de liefde. Als ik echt een goede liefdesrelatie heb, ben ik gelukkig en blijf ik graag vanuit mijzelf bij die persoon. Zo is het zakelijk in mijn ogen ook. Als ik weet wat ik heb en daar graag bij wil horen, is er voor mij geen reden om weg te gaan… Maar als ik intrinsiek niet verbonden ben, kan ik “verleid” worden. 

Als je te lang gebruikt maakt van je aangeleerde kwaliteiten ontstaat er een burn-out gevoeligheid. Deze kan met een aparte meting over de ACT heen gelegd worden en brengt in kaart hoe groot het gevoeligheidspercentage is. Dit wil niets zeggen over de kans dat iemand ook echt in een burn-out terecht komt. De kans is namelijk niet meetbaar, omdat deze vanuit de omgeving gevoed wordt. Veel mensen gaan oplossingen proberen te zoeken in externe factoren. Vaak wordt een conclusie getrokken om maar ander werk te zoeken of een relatie te verbreken. In het begin kan dit helpend zijn, maar vaak zit iemand na een bepaalde periode weer in hetzelfde schuitje. 

Eigen ervaring 

Mijn burn-out preventie of begeleiding bestaat juist uit het kijken naar welke innerlijke patronen iemand heeft die maken dat je de situaties dusdanig ervaart. Van welke belemmerende overtuigingen kun je afscheid nemen waardoor de gevoeligheid verlaagd? 

De ACT meting en coaching hebben mijn leven makkelijker gemaakt en daardoor voel ik mij gelukkiger. Dit is mijn motivatie om dit ook te realiseren voor zo veel mogelijk andere mensen en organisaties. Mijn motivatie is uitgegroeid tot een eigen bedrijf, namelijk Loet. Hierbij help ik andere aan de hand van de ACT meting.

Over de auteur

Marloes Kessels

Ik ben 38 jaar oud, getrouwd met mijn lieve man Luc en trotse moeder van Tjess en Siz. Ik ben graag bezig en houd van afwisseling. Daarom ben ik ZZP’er geworden en kan ik al mijn talenten inzetten…

Alle artikelen van Marloes Kessels

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down