Persoonlijk ontwikkelingsplan
Je persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van je professionele carrière. Om een richtlijn te geven aan deze ontwikkeling en deze meetbaar in kaart te brengen word vaak een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt in samenspraak met je leidinggevende.
Wat is een Persoonlijk ontwikkelingsplan?
Een Persoonlijk Ontwikkelplan (afgekort ook wel POP genoemd) is een veelvoorkomende term als het gaat om planningsgesprekken en loopbaanontwikkeling. Het beschrijft wat jouw ambitie is en hoe jij hier invulling aan gaat geven. Vaak wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan vanuit een werkgever gevraagd om op te stellen. Maar ook zonder de vraag van je werkgever is het erg waardevol om een plan voor je eigen ontwikkeling op te stellen en natuurlijk ook te volgen.
Zie het als een plan van aanpak dat voor een project wordt opgesteld. Hier worden ook diverse vragen in beantwoord om voorafgaand aan het project een goed beeld te krijgen van het gewenste resultaat en wat daar voor nodig is. Dus vragen als ‘Wat is het doel?’ ‘Hoe weten we of dit behaald is?’ ‘Welke acties zijn daar voor nodig?’ ‘Wat is de planning van deze acties?’ en ‘Wat is er nodig qua resources (mensen en geld)?’ Deze zaken krijgen een plek in jouw POP.
Voorbeeld vragen om in je POP te beantwoorden?
Zoals hierboven benoemd is, kun je een persoonlijk ontwikkelingsplan zien als een project waarin jij zelf het onderwerp bent. Ik zie echter toegevoegde waarde om dit niet technisch te benaderen, maar ook dieper na te denken over wat je écht wilt en hoe dit plan je hierbij gaat helpen. Hieronder enkele minder verdiepende vragen die je helpen een duurzame ontwikkeling te creëren.
Waar sta je nu?
Om van A naar B te gaan, moet je weten waar A is. Hoe eerlijker je bent over waar je nu staat, hoe beter je ziet wat er nodig is. Een zelfscan kan je hierbij helpen. Betrek hierbij ook mensen die jou goed kennen en leg ze allerlei vragen voor over jezelf. Hun antwoorden brengen je al een stap dichterbij het beeld waar je nu staat. Op basis van goede feedback verklein je je blinde vlek.
Waarom wil ik deze ontwikkeling?
Door (een aantal) keer de ‘waarom’ vraag te beantwoorden, kom je uiteindelijk tot de kern en de onderliggende behoeftes. Ook ten aanzien van je ontwikkeling kun je zo tot je drijfveren komen. Dit ligt het dichts bij jezelf en is daarom erg krachtig. Als je de gewenste ambitie kunt linken aan je eigen drijfveer, is de kans dat je een ontwikkeling realiseert veel groter.
Het kan natuurlijk ook dat je werkgever verlangt dat je een bepaalde ontwikkeling laat zien. Ook dan kun je onderzoeken waarom dit ook voor jou relevant is. In welke mate past de gewenste ontwikkeling bij jouw drijfveren en talenten?
Wat verwacht ik van mijn werkgever?
Behalve jouw beschrijving van wat jouw werkgever (en jijzelf) van jou mag verwachten, is het ook goed om jouw verwachtingen ten aanzien van je werkgever of leidinggevende te formuleren. Wat heb je nodig? Dit kan bijvoorbeeld een opleidingsbehoefte, studietijd of coaching zijn. Denk goed na of je ontwikkeling zit in gedragscomponenten of in kenniscomponenten. Op deze manier kun je beter de juiste behoefte definiëren. Wat je nodig hebt kunnen ook randvoorwaarden zijn die je afspreekt met elkaar.
Hoe borg ik mijn aanpak?
Vaak hebben we grootse plannen, maar sneeuwen ze vervolgens onder door de dagelijkse realiteit. Hoe zorg je ervoor dat je plan opgewassen is tegen deze valkuilen?
Enkele tips voor je persoonlijk ontwikkelingsplan
- Beschrijf wat je wél wilt en niet wat je níet (meer) wilt. Positieve formuleringen dragen bij aan een algehele positieve mindset en zijn motiverend. Ons onderbewustzijn kent geen verschil tussen wel en niet. We kennen allemaal de truc om even niet aan roze olifanten te denken. Dit vraagt om de kracht van het omdenken. Verander dus je denkpatroon en geef aandacht aan de wijze van formulering.
- Ben SMART. Een inkoppertje die ik in de praktijk toch nog veel fout heb zien gaan. Het is soms moeilijk, als het over jezelf gaat, om concreet te zijn. Blijf weg van termen als “Ik wil nog meer…”, “Ik ga actiever….” Door je zaken SMART te maken is het duidelijker voor jezelf en voor anderen wat er moet gebeuren. Benoem ook enkele mijlpalen om gaandeweg te zien hoe de voortgang is.
- Zoek een buddy waarmee je je voortgang bespreekt. Een buddy kan je scherp houden en zorgen dat je eerlijk bent én blijft over jezelf (en andersom uiteraard).
- Het zelfpersoonlijk ontwikkelingsplan is een momentopname. Zorg dat dit actueel blijft met je eigen behoeften en die van je eventuele werkgever. Organiseer reflectiemomenten in je agenda waarbij je bewust stilstaat bij relevantie en voortgang.
Literatuur zoals onderstaand werkboek kan je verder helpen om de voordelen van een POP te begrijpen en praktische hulp bieden bij het zelf maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.
Eigen ervaring POP
Ik heb reeds enige ervaring in het opstellen en beoordelen van een POP. Niet omdat ik het moest, maar omdat ik zelf wilde opstellen. Vanuit mijn interesse in persoonlijke ontwikkeling zijn wij Mindsetters gestart. Ik zie een POP als essentiële bouwsteen voor jezelf om actief met je ontwikkeling aan de slag te gaan (los van de behoefte van een eventuele werkgever).
Ik heb het geluk gehad dat ik werkgevers heb gehad die veel oog hadden voor de ontwikkeling van hun medewerkers. Echter zie ik een POP breder dan alleen werk gerelateerd. Door jezelf op verschillende onderwerpen te (laten) bevragen, zie je beter waar je nu staat en waar je uiteindelijk naar toe wilt. Het actiever werken met een POP heeft mij geholpen mijn ontwikkeling niet als een project te zien, maar als een continue vraagstuk dat mij helpt mijn leven vorm te geven op mijn manier.
Hiernaast heb ik mogen ervaren dat medewerkers, die hun eigen ontwikkeling serieus nemen, veel baat hebben bij een POP. Als werkgever/leidinggevende vraagt dit dan ook een actieve en ondersteunende rol. Waar er ontwikkeling wordt verwacht van een medewerker, dient er commitment te zijn. Zowel in het concreet krijgen van een ambitie, als in de bieden van bijvoorbeeld een opleiding.
Video over persoonlijk ontwikkelingsplan
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!