Intermittent fasting hoofdpijn, hoe kun je dit voorkomen

hoofdpijn intermittent fasting
05/02/2022
6570

Het kan wel eens voorkomen dat je tijdens intermittent fasting hoofdpijn ervaart. Je lichaam is nog niet gewend aan het schema wanneer je zult gaan eten. Intermittent fasting brengt vele voordelen met zich mee waardoor het waard is om het een keer uit te proberen. Wanneer je pas begint met het vasten, kan hoofdpijn bij intermittent fasting wel eens voorkomen. Met wat discipline en het aanleren van je nieuwe eetgewoonte is dit probleem echter na een tijdje verdwenen.

Waardoor kun je door intermittent fasting hoofdpijn krijgen?

Hoofdpijn bij intermittent fasting kan voorkomen doordat het lichaam nog niet is gewend aan de intervallen wanneer je eet. Hierbij gaat het om een ander eet schema dan dat je gewend bent wanneer je op gevoel je lichaam voed met voedingsstoffen De hoofdpijn bij intermittent fasting is een indicatie van het lichaam dat het voedsel nodig heeft. Bepaalde functies in het lichaam zullen niet meer goed werken doordat ze onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen tijdens het interval waarin je niet eet.

Verhelpen van hoofdpijn bij intermittent fasting

Het is mogelijk om tijdens intermittent fasting hoofdpijn te verhelpen. Je moet ervoor zorgen dat het lichaam aan het nieuwe eetschema went. Het lichaam zal de lichaamsfuncties zo aanpassen dat het goed past in het nieuwe schema van eten. Zo zullen bepaalde functies bijvoorbeeld minder hard werken op tijden waarop je niet eet. Na een tijdje vasten zal hoofdpijn bij intermittent fasting dus vanzelf weggaan. Daarnaast kun je bij hoofdpijn door intermittent fasting voldoende water drinken. Het drinken van genoeg water zorgt ervoor dat tijdens intermittent fasting hoofdpijn minder snel voorkomt of dat het zelfs verdwijnt.

Hiernaast is kan sporten tijdens internmittent fasting voor extra uitdroging zorgen. Kijk dus ook op welk moment van de dag je beweegt.

Intermittent fasting hoofdpijn

Waarom kun je kiezen voor intermittent fasting?

Er zitten een aantal voordelen aan het vasten. Ten eerste zal het voor jou op deze manier makkelijker zijn om af te vallen. Je eet namelijk minder op een dag door de intervallen waarin je mag eten. Je moet er daarnaast wel voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt dan dat je opeet. Vasten is daarnaast ook veel eenvoudiger dan een dieet. Voor een dieet mag je alleen bepaalde dingen eten en daarnaast moet je meestal extra supplementen innemen om de benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Een laatste voordeel is dat je voedsel meer zal waarderen. Na een tijdje niets te eten zal het eten plotseling lekkerder gaan smaken.

Hier moet je op letten bij het vasten

Er zijn een paar dingen waarop je moet letten tijdens het vasten. Wanneer je pas begint met vasten zul je veel honger hebben. Hierdoor word je verleid om toch een hapje te nemen. Deze honger ontstaat echter omdat je lichaam nog niet is gewend aan het nieuwe schema. Het is dus belangrijk om het schema vast te houden zodat het lichaam eraan gewend kan raken. Je hoeft je geen zorgen te maken over dat je lichaam niet meer goed zal functioneren.

Hoewel je een flinke trek kan krijgen, zal je lichaam nog prima kunnen functioneren op een lege maag. Het is hierbij wel belangrijk dat je op eetmomenten wel de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Anders gaat het namelijk wel mis en moet je de gemiste vitaminen en mineralen aanvullen.

In deze korte 3 minuten video vind je ook meer uitleg over wat je kan doen tegen hoofdpijn bij intermittent fasting:

Andere klachten bij intermittent fasting

Naast dat je door intermittent fasting hoofdpijn kunt krijgen kunnen er ook andere klachten voorkomen. Zo kan vermoeidheid opspelen. De kans bestaat dat je minder energie binnenkrijgt en dat je lichaam hieraan moet wennen. Tevens kan je stoelgang veranderen, omdat je spijsvertering bewust "goed" beïnvloed wordt.

Methoden voor het vasten

Er zijn 2 populaire methoden waarmee je kunt vasten. Ten eerste is er de 16/8 methode. Met deze methode is er een interval van 16 uur waarin je niets mag eten. Drinken binnen deze 16 uur mag echter wel. In het interval van 8 uur mag je weer eten. Wanneer het interval begint verschilt per persoon. Normaal gesproken start het interval waarin je mag eten om 12:00 uur en eindigt het om 20:00 uur. Met deze methode zal je dus het ontbijt overslaan. Dit tijdstip wordt vaak gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere tijdstippen aanhouden zolang het maar een verhouding van 16/8 is.

Een andere methode die vaak gebruikt wordt is de 5/2 methode. Bij deze methode zijn er geen vaste tijdstippen waarop je mag eten. In deze methode zijn er 5 dagen waarop je op een normale manier mag eten. In de overige 2 dagen mag je slechts een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen krijgen. De hoeveelheid calorieën is bij mannen 600 en bij vrouwen 500. De dagen waarin je dit doet mag je zelf bepalen.

Lees meer in deze blog over intermittent fasting schema's.

Wat mag tijdens het vasten

Bij intermittent fasting zijn er geen regels over wat je wel of niet mag eten. In het interval waarin je niet mag eten is het daarentegen wel belangrijk dat je geen calorieën binnenkrijgt. Het drinken van water of koffie mag daarom wel. Eten of drinken dat calorieën bevat mag tijdens het vasten niet. Heb je nu het idee dat je tijdens het intermittent fasting te weinig gezonde voedingstoffen binnenkrijgt en dus een disbalans in je lichaam veroorzaakt, maak eens een afspraak bij de mesoloog en laat je lichaam eens geheel uitmeten. Hoe de mesoloog dit doet en uiteindelijk voor jou kan betekenen lees je in de blog: Wat is een mesoloog?

Is het intermittent fasting niets voor jou, bekijk in de blog over top 5 voedingsgewoonten naar andere mogelijkheden om alsnog gezond te eten en eventueel te overtollige kilootjes kwijt te raken.

Wil je graag je eigen kennis rondom intermittent fasting bijspijkeren, dan is onderstaande blog wellicht iets voor jou!

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down