Je angst voor autorijden overwinnen, tips!

angst voor autorijden overwinnen
13/11/2024
58

Officieel heet het amaxofobie, maar normaal sprekend Nederland noemt het rijangst. Veel mensen hebben angst voor autorijden in Nederland, het aantal ligt namelijk tegen de miljoen aan. Dat zijn een miljoen mensen die hun angst niet overwonnen krijgen, ik hoop een paar daarvan met deze blog te kunnen helpen! Bij deze mensen is blijkbaar snelwegangst de meest voorkomende angst. Ergens kan ik dit wel begrijpen, een snelweg heeft veel gevarenpunten. Het kan zijn dat je door een gebrek aan overzicht niet meer weet wat je moet doen en je mentaal op slot gaat. Ik ga eerst kort schrijven over mogelijke oorzaken van rijangst en daarna geef ik je wat tips, zo kan jij weer de weg op!

Oorzaken van rijangst

Hoewel rijangst altijd een persoonlijke oorzaak heeft, zijn de meest voorkomende redenen:

  • Onderliggende angststoornissen zoals paniekaanvallen, faalangst of claustrofobie;
  • Iemand die vroeger een verkeersongeluk heeft meegemaakt zal eerder bang zijn om te rijden;
  • Heel onregelmatig autorijden, dit kan zorgen voor niet zeker achter het stuur zitten;
  • Rijangst door mentale overbelasting, soms is het gewoon niet helemaal oke met je. Dat mag, voel je gevoel, maar dit kan ook overslaan op onder andere rijangst.

Ik benoemde net al dat de meest voorkomende vorm van rijangst bang is om op de snelweg te rijden, maar een andere situationeel fobische angst is bijvoorbeeld tunnelangst (het niet fijn vinden om door tunnels heen te rijden). Hieronder ga ik verder met de tips om je angst voor autorijden te overwinnen!

Autorijden angst overwinnen tips

1. Zoek je route op

Een voorbereid man telt voor twee, voor autorijden en vooral autoangst geldt dit al helemaal. Nee, ik bedoel niet dat je moet kijken of je wel genoeg benzine hebt (hoewel dit wel handig is), maar vooral dat je weet waar je heen moet gaan. Natuurlijk, er zullen altijd onverwachte verassingen zijn, maar op deze manier haal je een gedeelte van de ‘onverwachtheid’ weg. Je hoeft niet constant op je navigatie te kijken of er niet misschien een afslag is die je gemist hebt, want je weet al (ongeveer) hoe je moet gaan rijden. Het geeft je net dat extra beetje rust in je hoofd.

2. Zeg tegen jezelf “ik kan dit”

En het maakt niet uit hoe vaak je dit zegt. Zeg het voor je de auto instapt, zeg het tijdens het rijden, zeg het tijdens het inparkeren, zeg IK KAN DIT. Jij die dit leest, zeg het nu tegen jezelf! Je kan je brein voor de gek houden, vaak genoeg tot je het zelf geloofd. Manifesteren kan je immers leren. Blijf tegen jezelf zeggen dat je iets kan en, als je het dan vaak genoeg doet, dan kan je het ook! Er kunnen dingen fout gaan tijdens het rijden, je kan een klein ongelukje krijgen. Dit gebeurt ook mensen zonder rijangst. Vul netjes de formulieren in en ga door met je dag. Let op je ademhaling tijdens het rijden en zeg, nogmaals, “ik kan dit”. Wil je meer weten over manifesteren? Hieronder zet ik een super handig boek wat je daarmee kan helpen.

3. Blijf oefenen

Dit gaat eigenlijk door op het vorige punt, maar kan je toepassen in alles in je leven. Je moet beslissen: ben je het soort persoon wat op gaat geven omdat iets niet lukt? Of ben je het soort persoon wat op z’n gezicht gaat, maar op staat en zegt “daar heb ik van geleerd, laten we het nog eens proberen!”. Blijf zeggen dat je het kan, blijf proberen je angst voor autorijden te overwinnen, blijf in de auto stappen! Het moment dat je niet meer bereid bent om die auto in te stappen, of voor andere dingen in het leven, is het moment dat je niet meer kan groeien. Groeien als persoon is zo’n prachtig iets, ontneem jezelf die kans alsjeblieft niet.

4. Probeer wat nieuws

Mocht je bereid zijn te blijven oefenen om over die angst voor autorijden te komen, dan probeer eens wat nieuws! Kies een plek uit waar je nog nooit heen bent gereden en rij er heen. Zoek van tevoren je route even op, zoals bij tip 1 staat, en ga! Misschien vind je het fijn om een vertrouwd persoon mee te nemen voor in de bijrijdersstoel? Zo ja, doe dit dan. Vraag iemand die je kent of ze je willen helpen je rijangst te overwinnen. Uiteindelijk moet je het zelf doen, jij moet rijden, maar er is niks mis met een figuratief handvat vast te pakken op je weg naar boven uit die angstput. Je kan er ook voor kiezen om je auto te upgraden. Iedereen kent het ‘new year new me’ gezegde, je anders aankleden en gedragen om een nieuwe manier van leven in te zetten. Waarom zou dit niet voor je auto ook moeten gelden? Gooi de negatieve associaties van je oude auto weg, upgrade je auto met auto chiptuning, en wordt een nieuwe bestuurder!

5. Zorg voor een ontspannende omgeving

In je auto, natuurlijk. Je kan ook naar een rustige weg rijden, maar de kans is klein dat dit de omgeving is waar je angst voor autorijden opspeelt. Creëer een omgeving in je auto die rustgevend is voor jou. Zet muziek op die je gedachten weg haalt van de angst (maar niet van de weg!). Muziek en emotie gaan hand in hand, zoals ik hier al eens schreef, je kan muziek dus ook gebruiken om positieve emoties naar boven te halen! Binnen de neuropsychologie hebben meerdere onderzoekers ondervonden dat muziek een sterke invloed heeft op je stemming, dus waarom zou je dit ‘hersentrucje’ niet tot je voordeel gebruiken?

6. Beloning!

Zie het als jezelf trainen met een Pavlov effect: elke keer dat je een deel van je angst voor autorijden overwonnen hebt, hoe klein of groot de stap ook is, geef jezelf een beloning! Een heel simpel voorbeeld zou kunnen zijn: gun jezelf een klein koffie koekje elke keer nadat het goed is gegaan. Doe dit vaak genoeg en dan kan je jezelf een koffie koekje gunnen vóór je gaat rijden. Zo creëer je eerst de associatie binnen je brein ‘goed rijden = koffie koekje’, vervolgens als je datzelfde koffie koekje vóór het rijden eet, dan denk je dat je goed gaat rijden! Hou jezelf voor de gek door te weten wat je kan, hoe raar dit ook klinkt.

rijangst overkomen via een beloning

Wat hebben we geleerd?

We hebben samen geleerd dat, als je jezelf de tijd gunt, je over je angst voor autorijden heen kan komen. Het enige wat in de weg staat, ben je zelf. Elke keer dat je twijfelt over of je het wel kan, lees je dit nog eens door. Je kan ook de tips opschrijven en ze naast je bed leggen, wat voor jou het beste werkt. Als je dit vaak genoeg doet, ga je autorijden en auto’s nog leuk vinden ook! Wil je jezelf wat meer verdiepen in de mooie wereld van auto’s? Lees dan hier eens de voor- en nadelen van chiptuning. Geloof me, wanneer je écht van auto’s begint te houden, dan heb je een hobby voor het leven!

Over de auteur

Luc Raets

Hallo daar, mijn naam is Luc Raets en ik ben de nieuwe stagiair van Mindsetters! Ik ben 26 jaar en zit momenteel in de afstudeerfase van mijn opleiding Commerciële Economie. Mindsetters is niet een bedrijf wat je zomaar…

Alle artikelen van Luc Raets

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down