Is je kind snel boos en gefrustreerd? Lees deze tips!

Kind snel boos en gefrustreerd
30/01/2023
2022

Veel ouders hebben wel een ervaring dat hun kind snel boos en gefrustreerd is. Vooral in bepaalde levensfasen. Onze primaire reactie is niet altijd de meest werkbare.

In een eerdere blog kun je lezen hoe je ontdekt waarom je kind boos is. Vaak zit er angst onder de boosheid. Ook hoge verwachtingen die jouw kind ervaart veroorzaken boosheid of frustratie. Je kind benoemt dat niet zo, maar heeft wel last van alles wat jij je kind (onbewust) oplegt. In deze blog lees je hoe je in twee stappen weer in contact komt met als je kind snel boos en gefrustreerd is. Ook geef ik je direct 5 tips over het gesprek voeren met je kind wanneer ze weer wat rustiger zijn!

Is je kind rustig? Ga dan in gesprek met deze 5 tips.

Als je kind snel boos en gefrustreerd is, staat het meestal niet open voor een gesprek. Dingen uitspreken of uitleggen lukt op dat moment niet. Praten over de situatie heeft pas zin als je kind afgekoeld is. Voer in alle rust een gesprekje en luister naar je kind. Dit is een mooie vorm van aandacht geven. Ik noem dit: het ijzer smeden als het koud is.  

Vijf tips die hierbij helpen:

  1. Probeer alleen te luisteren en wacht met je goede raad, je mening of je preek. 
  2. Voorkom dat je er een strik omheen wilt doen. Ouders willen fiksen, harmonie en het gesprek goed afsluiten. Boosheid heeft even tijd nodig, afronden heeft tijd nodig.
  3. Wees ook fysiek aanwezig: ga bij je kind zitten en zorg dat jullie gezichten op ongeveer dezelfde hoogte zijn. 
  4. Laat merken dat je luistert: ‘hum’ of knik af en toe, herhaal, vat samen en vraag door.
  5. Na het ontvangen van je kind met al zijn emoties en behoeften, kan je ook jouw behoefte en wens uitspreken.

Jij weet wat het beste is voor je kind, toch?

Ervaar je een probleem met je kind? Is het regelmatig snel boos en gefrustreerd? Vraag je dan eens af of jij jouw agenda oplegt aan je kind. Zit het bijvoorbeeld op drie sporten en volgt het lessen voor twee muziekinstrumenten? Wil jouw kind dit of wil jij dit vanuit de behoefte om een goede ouder te zijn?

Als je kind brutaal en boos is, omdat jouw agenda botst met de behoeftes van je kind,  vinden we hier vaak wat van, omdat je kind dan niet gehoorzaam is. Terwijl het juist mooi en waardevol is, dat je kind voor zichzelf opkomt als jij jouw agenda doordrukt. Dit is een vaardigheid waar hij of zij later heel veel baat bij heeft in zijn werk en relaties.

Hoe reageer je als je kind brutaal of boos is? De alwetende ouder preekt of leest het kind de les. Jij weet tenslotte wat het beste is voor je kind?

Maar je kind beschermt zichzelf en neemt niet klakkeloos aan wat jij zegt. Het wil niet weer naar sport of muziekles, en sputtert tegen. Misschien verwoordt je kind nog niet waarom het tegenstribbelt, maar het kan zijn dat het keurslijf te strak zit. En dat is helemaal niet zo gek, want in zo’n geval worden zouden wij net als een kind snel boos en gefrustreerd worden.

Kind snel boos en gefrustreerd, waardeer de boosheid

Uit eigen ervaring weet ik dat, wanneer ik primair reageer, ik uit verbinding ben met mijn boze kinderen én met mezelf. Ik wals over mijn kinderen heen met: “Stop met zeuren, stel je niet aan, je gaat nu mee, het is goed voor je, je wilde er zelf op.”

Ik doe alwetend, maar vaak ervaar ik onmacht en weet ik juist niet meer wat ik moet doen … Vaak is dit olie op het vuur en groei boosheid en frustratie.

Vanuit bewustwording leerde ik om de rebelsheid of boosheid van mijn kinderen te waarderen. Vaak maken zij mij bewust van wat er in mij speelt en merk ik dat ik verantwoordelijk ben of een aandeel heb in de boosheid van mijn kind. Bijvoorbeeld doordat ik het goed wilde doen voor een vriend van me en daarmee mijn kinderen verplichtte om mee te gaan, terwijl zij niet mee wilden en dat ook niet was wat zij nodig hadden.

Een rustig kind in 2 stappen

Wat als je kind in boosheid blijft hangen? Ik heb gemerkt dat de volgende stappen helpen om je kind rustig te krijgen. Vanuit rust ontstaat de mogelijkheid tot verbinding.

Stap 1: Herkennen van de boosheid en frustratie

De eerste stap is het herkennen van de boosheid of frustratie van je kind. Ga terug naar de oorzaak; wat is de trigger dat je kind boos is? Luister actief en zoek naar de onderliggende emotie en behoefte. Is je kind gefrustreerd omdat iets niet lukt? Mogelijk past de boosheid in een patroon van aandacht krijgen?

Blijf rustig en vraag aan je kind wat het nodig heeft om tot rust te komen. Soms lukt dat niet en dan is het handig om te zeggen: ”Ik verwacht van je dat je even naar je kamer gaat om tot rust te komen. Over vijf minuten kom ik bij je om samen te praten”. Vervolgens begrens je het gedrag met een ik-boodschap: “Ik hou van je, alleen dit gedrag accepteer ik niet.”

Stap 2: Acceptatie

Na herkennen en erkennen volgt de 2de stap: acceptatie. Wanneer je kind voelt, dat de boosheid er mag zijn, wordt deze minder. Je begrenst nog steeds, maar keurt het gedrag niet af. De boosheid hoeft niet onderdrukt te worden. Hierdoor ervaart een kind tevens dat er ruimte kan zijn voor emoties.

emoties kind

Niks doen helpt, echt waar!

Een tijdje terug sprak ik een moeder, die een puberzoon met autisme heeft. Ze ervoer veel stress, doordat haar zoon ’s morgens om 7.00 uur wakker werd en vervolgens een uur lang boos was. Hij schreeuwde en schold hierbij met zo’n volume dat ook de buren het konden horen. Ze probeerde van alles, maar niks lukte. Ik adviseerde haar om niks te doen en hem liefdevol ontvangen als zijn boosheid over was. Drie weken later sprak ik haar weer. De boosheid was zo goed als weg. Soms moet je namelijk 'gewoon' omdenken bij uitdagingen, zoals de korte video hieronder ook laat zien!

Zie je de wisselwerking tussen ouder en kind? Vaak help je jouw kind juist met niks doen. Je bent beschikbaar als je kind om hulp vraagt, maar doet geen interventie. Denk aan het nacht schreeuwen van kinderen. Hoe lief en zorgzaam je ook bent … het wordt alleen maar erger. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Vind je verbinding maken, echt luisteren en rekening houden met de agenda van je kind lastig? Wil je leren hoe je van oordelen en beschuldigen overstapt naar herkennen en accepteren? Of heb je een vraag over hoe je omgaat met een boos kind? Stuur me dan een bericht of plan een kennismakingsgesprek in.

Over de auteur

Roderick Timmermans

Als persoonlijk leiderschapscoach en trainer help ik jou, meer verbinding met je kind te ervaren. Ik leer je hoe je meer rust, energie en vervulling kan ervaren in je rol als vader en in je leven. Ik leer…

Alle artikelen van Roderick Timmermans

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down