Mentale gevolgen van de woningcrisis op jongeren

mentale gevolgen
28/07/2023
206

Na jarenlang studeren is het eindelijk zover, je gaat op jezelf wonen! Wat een spannend en leuke tijd moest voorstellen, is tegenwoordig toch echt anders. Je was niet voorbereid op de mentale gevolgen die de woningcrisis met zich meebrengt. Huizen zijn schaars en/of veel te duur voor starters om aan te schaffen. Met een studieschuld wordt het moeilijk gemaakt om een fatsoenlijk huis in bezit te krijgen of te huren. Al met al, is het lastig gemaakt voor jongeren om een woning aan te schaffen. De woningcrisis is een groeiend probleem in vele landen, waaronder Nederland. Jongeren die op zoek zijn naar hun eerste woning worden bijzonder hard getroffen door de krapte op de woningmarkt. Dit leidt niet alleen tot praktische problemen, denk aan financieel, maar heeft ook mentale gevolgen. In dit artikel lees je meer over de mentale gevolgen van de woningcrisis op jongeren.

De beschikbaarheid van woningen in de woningcrisis

De beschikbaarheid van woningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Het is een bekende economische term en het komt erop neer dat de prijs van economische goederen wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs van de woningen stijgt doordat het aanbod beperkt is en de vraag toeneemt. In 30 jaar zijn de huizenprijzen gestegen, behalve tijdens de financiële crisis van 2008 tot 2013. In die periode was er een terugval van de prijzen met een gemiddelde van 20 procent. De crisis zorgde voor een dalende vraag en een toenemend aanbod, waardoor de prijs afnam. Tegenwoordig is dat wel anders. De prijzen zijn na de crisis weer gestegen en op de dag van vandaag nog steeds aan het stijgen. Hulp nodig om wegwijs te worden in deze woningmarkt? De beste makelaar in Den Bosch en omstreken is bereid om je verder te helpen.

Door de krapte en de hoge woningprijzen zijn jongeren gefrustreerd. Niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen, besluiten veel om te blijven wonen bij hun ouders, kamers of gedeelde woningen. Dat dit mentale gevolgen heeft, in de vorm van onzekerheid en financiële onrust, is niet te ontkennen of vermijden.

mentale problemen jongeren

Geestelijke gezondheidsproblemen en de woningcrisis

Het wordt nog te vaak onderschat wat de woningcrisis met de geestelijke gezondheidsproblemen van jongeren doet. We denken er misschien te makkelijk over, maar stel je eens voor dat er bijna geen opties zijn om te wonen. Je bent 27, woont nog thuis bij je ouders en verlangt naar vrijheid en zelfstandigheid. Je bent geforceerd om thuis te blijven wonen omdat er weinig, tot geen betaalbare plekken tot je beschikking zijn. Ander scenario: je studieschuld stijgt omdat je anders de huur niet kan betalen. Jarenlang studeer je, probeer je het beste uit je studie te halen, maar de schulden blijven zich opstapelen. Je wilt betekenisvol werk en daarom ben je gaan studeren, maar door woningnood zit je op een klein appartement en betaal je de hoofdprijs.

Relaties gaan ook ten onder door deze ontwikkeling. Je zit met meer mensen op elkaar omdat je de vaste lasten amper alleen kan betalen. De druk wordt hoger en de financiële stress neemt toe. Het heeft mentale gevolgen als resultaat. Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen? Kijk dan zeker deze video:

De geestelijke gezondheidsproblemen worden niet veroorzaakt door de crisis, maar doordat er weinig perspectief is over de oplossing. Dat veroorzaakt stress, want wanneer komt er een positiever vooruitzicht aan bod? Het is tijd om leiderschap te nemen over dit proces. Lees meer over de eigenschappen van effectief leiderschap om de kwaliteit van je leven te verbeteren:

Mogelijke oplossingen

Jongeren zijn de toekomst en moeten de samenleving staande houden. Door ze met een studieschuld en kleine woningen op te zadelen, is het nog de vraag of ze deze grote opgave waarmaken. Om de klimaatdoelstellingen te halen, het socialezekerheidsstelsel in stand te houden en de kosten van de vergrijzing te betalen, zal deze generatie het juist gemakkelijker moeten worden gemaakt. ‘Ik woon nog thuis’ is niet sexy en wachten tot je ouders hun huis ooit gaan schenken ook niet. Benieuwd naar hoe je een huis het beste kan verkopen? Schakel Vier Makelaars in voor de verkoop van uw huis in Den Bosch.

Zoals al is gezegd, is er momenteel weinig perspectief op mogelijke oplossingen. Over het bouwen van meer woningen, verbetering van de regulering over de (huur)prijzen en ondersteuning van innovatieve woonconcepten (denk aan tiny house), is nog weinig over bekend.

Het blijft voor jongeren belangrijk dat ze investeren in hun geestelijke gezondheidszorg. Het begint bij bewustwording van de ernst van dit probleem. Een tijd lang stress en onrust ervaren kan leiden tot psychologische problemen, rusteloosheid, uitputting, een aangetast immuunsysteem en lichamelijke ontstekingen. Gespannen omstandigheden zoals de wooncrisis en financiële onrust zijn ‘stressoren’. Gebeurtenissen stapelen zich op, onrust ontstaat en jongeren kunnen slecht slapen. Beter willen slapen door meditatie? Lees onze tips hier. Benieuwd naar het effect van meditatie op lichaam, geest en hersenen? Lees dan zeker dit boek:

Neem regie over dit proces als je deze klachten ervaart. Schakel de juiste hulp in, zowel geestelijk als praktisch, en onderneem stappen. Ga erover praten en confronteer je angsten. Voorkomen is beter dan genezen. Dit is niet alleen goed voor jouw eigen mentale welzijn, maar ook voor de hele maatschappij. Dit betreft een crisis waar velen de last van dragen.

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens, 24 jaar, en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down