9 Gezondheidsvoordelen van wonen in de natuur

wonen in de natuur
31/01/2023
34

Wonen in de natuur en het hebben van nauwe interactie met groene omgevingen kunnen talrijke gezondheidsvoordelen bieden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Positieve effecten van wonen in de natuur

 1. Verbeterde luchtkwaliteit: Natuurlijke omgevingen hebben meestal schonere lucht met minder vervuilende stoffen, goed voor je ademhaling en het ruikt lekker fris.
 2. Stressvermindering: De natuur staat bekend om zijn kalmerende effecten op de geest. Een groene omgeving en de rust kunnen helpen om stress te verminderen en het algemene welzijn te bevorderen.
 3. Betere mentale gezondheid: Wonen in de natuur wordt in verband gebracht met een verminderd risico op depressie, angststoornissen en andere psychische aandoeningen. Natuurlijke omgevingen kunnen de stemming verbeteren en het gevoel van welzijn vergroten.
 4. Fysieke activiteit: Het wonen in de natuur zet mensen aan om meer buitenactiviteiten te ondernemen, zoals wandelen, fietsen, tuinieren, enz. Ook deze kleien  vormen van lichaamsbeweging dragen bij aan een gezonde levensstijl.
 5. Verbeterde immuniteit: Er is enig bewijs dat blootstelling aan de natuur kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem, doordat contact met bepaalde micro-organismen in de natuur de immuniteit kan versterken.
 6. Betere slaapkwaliteit: Wonen in een rustige en groene omgeving kan de slaapkwaliteit bevorderen, wat essentieel is voor een goede gezondheid en welzijn.
 7. Verhoogde creativiteit: De natuur kan de creativiteit stimuleren en mensen helpen om beter om te gaan met mentale uitdagingen en creatieve blokkades.
 8. Verbeterde concentratie en focus: Er is in de natuur mindere drukte en afleiding. Tijd doorbrengen in de natuur kan de cognitieve functie verbeteren, waaronder aandacht en concentratie verbeteren.
 9. Verminderd risico op bepaalde ziekten: Studies hebben aangetoond dat wonen in de buurt van groene ruimten verband houdt met een lager risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en hypertensie.
natuurlijk wonen

Op te merken valt dat de mate waarin deze voordelen zich manifesteren, natuurlijk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de specifieke omgeving, individuele kenmerken en de hoeveelheid tijd die mensen in de natuur doorbrengen. Als jij veel in de natuur bent maar een erg ongezonde levensstijl erop nahoudt zijn deze effecten minder snel zichtbaar. Niettemin suggereren talrijke onderzoeken dat regelmatig contact met de natuur een positieve invloed kan hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.

Plekken in Nederland met veel natuur:

Nederland mag dan een dichtbevolkt land zijn, maar het heeft nog steeds veel natuurlijke gebieden waar mensen van kunnen genieten. Hier zijn enkele van de plekken in Nederland waar wonen in de natuur goed mogelijk is.

1. De Veluwe: Dit is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, gelegen in de provincie Gelderland. Het staat bekend om zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifzandgebieden.

2. De Biesbosch: Dit nationale park in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is een uniek zoetwatergetijdengebied met kreken, wilgenbossen en rietvelden.

3. De Wadden: Het Waddengebied is een UNESCO-werelderfgoed en strekt zich uit langs de noordelijke kust van Nederland. Het bestaat uit verschillende eilanden, slikken, en zand- en schelpenbanken.

4. Nationaal Park De Hoge Veluwe: Een ander deel van de Veluwe, maar met zijn eigen karakteristieke kenmerken. Dit park biedt ook het beroemde Kröller-Müller Museum met een indrukwekkende kunstcollectie en beeldentuin.

5. De Utrechtse Heuvelrug: Gelegen in de provincie Utrecht, biedt dit gebied een combinatie van bossen, heide en zandverstuivingen.

6. De Schoorlse Duinen: Dit duingebied in Noord-Holland herbergt de hoogste en breedste duinen van Nederland.

7. De Oostvaardersplassen: Gelegen in Flevoland, is dit een moerasachtig gebied dat een belangrijke rol speelt in de vogeltrek en een toevluchtsoord is voor verschillende dieren.

8. De Drentsche Aa: Dit is een beschermd beek- en esdorpenlandschap in de provincie Drenthe, met prachtige natuurlijke waterlopen en historische dorpen.

9. De Maasduinen: In het noorden van Limburg kun je dit nationale park bezoeken, met rivierduinen, bossen en heidevelden.

10. Zuid-Limburg: Het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg is uniek in Nederland en biedt een verscheidenheid aan natuurlijke schoonheid, waaronder bossen, glooiende heuvels en mergelgrotten. Zoek je de beste makelaar in Heuvelland en omstreken? Schakel Boon Heuvelland in als aankoopmakelaar in Zuid Limburg.

Deze lijst is niet uitputtend, maar het toont aan dat Nederland nog steeds diverse en prachtige natuurgebieden heeft waar mensen kunnen genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

natuur in de stad

Aandachtpunten wonen in de natuur

Hoewel wonen in de natuur veel voordelen heeft, zijn er ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden:

 1. Beperkte voorzieningen: In afgelegen natuurgebieden kunnen de voorzieningen beperkt zijn. Denk hierbij aan een beperkte toegang tot ziekenhuizen, scholen, supermarkten en andere essentiële diensten. Dit kan natuurlijk een bewuste keuze zijn om net hierdoor in de natuur te willen wonen.
 2. Minder sociale interactie: In afgelegen gebieden kan het moeilijker zijn om sociale interacties te hebben en gemeenschappen kunnen kleiner zijn. Je hebt minder aanspraak. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie, vooral als er weinig mensen in de buurt wonen.
 3. Toegang tot werk: Als je in “the middel of nowhere” woont dan is het qua logistiek en werk wat minder handig. Indien je vanuit thuis kunt werken is dit geen probleem, maar elke dag reizen van platteland naar de stad kan veel tijd kosten.
 4. Minder culturele en recreatieve activiteiten: In afgelegen gebieden zijn er mogelijk minder culturele evenementen, theaters, bioscopen en andere vormen van vermaak die in stedelijke gebieden vaak wel beschikbaar zijn. Voor een feestje moet je vaak de auto pakken.
 5. Beperkte internet- en communicatiemogelijkheden: In afgelegen gebieden kan de internetconnectiviteit en mobiele dekking beperkter zijn, wat kan leiden tot uitdagingen bij het werken, studeren en onderhouden van contacten. In Nederland valt dit over het algemeen wel mee, maar zeker in het buitenland is dit iets om rekening mee te houden.
 6. Risico op natuurrampen: Afhankelijk van de locatie kunnen mensen die in de natuur wonen te maken krijgen met natuurlijke gevaren zoals overstromingen en bosbranden. Ook dit valt in Nederland vaak wel mee, hoewel de afgelopen jaren mee natuurgeweld zich lijkt voor te doen.
 7. Onderhoud en kosten: Het onderhouden van een woning in afgelegen gebieden kan duurder zijn vanwege moeilijkere toegang voor reparaties en diensten. Je klopt ook minder makkelijk aan bij een buurman voor een hand hulp.
 8. Beperkte medische zorg: Afhankelijk van de afstand tot medische faciliteiten kan het moeilijker zijn om snel medische hulp te krijgen in geval van noodgevallen of voor bijvoorbeeld mantelzorgers.
 9. Insecten en dieren: Leven in de natuur betekent vaak meer blootstelling aan insecten wilde dieren, wat voor sommige mensen een uitdaging kan zijn. Niet zo bang voor insecten, lees dan onze blog over het eten van insecten.
 10. Afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen: Als er problemen zijn met watervoorziening, stroomuitval of andere natuurlijke hulpbronnen, kan dit leiden tot ongemak en uitdagingen bij het dagelijks leven.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze nadelen en af te wegen welke aspecten van het wonen in de natuur het meest belangrijk zijn voor jou (en je gezin) voordat ze besluiten zich te vestigen in een afgelegen natuurgebied. Het kan voor sommigen een verfrissende en verrijkende ervaring zijn, maar het is niet voor iedereen geschikt.

Over de auteur

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down