Wat is Reiki en hoe helpt het bij ontgiften?

Reiki

Reiki als term heeft soms nog een ietwat geitenwollen sokken imago, iets zweverig of ouderwets. Tegenwoordig zijn de termen als energetic bodywork, holistic clearing, spiritual healing, energy work, al wat hipper en spreken wellicht meer aan. In feite komt dit alles op hetzelfde neer en biedt het energetisch lichamelijke ondersteuning om in balans te blijven. In onze zoektocht naar meer geluk en mentale weerbaarheid in deze huidige maatschappij is Reiki terug van weggeweest.

Wat is Reiki?

De letterlijke vertaling van Reiki (Japans) is “energie doorgeven”. Geen voodoo-achtige praktijken, nee, een Reiki practitioner (behandelaar) bevordert de doorstroming van de levensenergie in jouw eigen lichaam. De energie doet zelf zijn ‘werk’, de behandelaar stimuleert deze met extra levensenergie vanuit het universum. Ieder levend wezen draagt deze levensenergie bij zich (ja ook dieren en planten), bij mensen stroomt de energie vanuit de kruin door via de voeten weer in de aarde.

Ons energiesysteem is als het ware een rivier, die in de stroming afvoert wat je niet nodig hebt, maar ook stroomt (energie geeft) naar de plekken waar je het wel nodig hebt. Een Reiki practitioner is ingewijd om extra energie vanuit het universum door te geven naar jouw eigen energiesysteem, waardoor de kracht van deze levensenergie vergroot wordt.

reiki

Energie

Ok, ik hoor je denken, ‘levensenergie’ uit en van het ‘universum’ die ‘stroomt’? Wellicht wat vaag. Snap ik. Ik neem je mee naar een tastbaarder voorbeeld. Ben je wel eens een ruimte binnengekomen waar net voor jou aankomst een ruzie heeft plaatsgevonden? En dat je dit nog voelde? Ietwat onaangenaam, drukkend gevoel en vooral onaangenaam. Of dat je in een oud huis of ruimte komt en ook “iets” voelt, je kan je vinger er niet op leggen.

Persoonlijk kan ik een heel krachtig voorbeeld herinneren waarin ik dit heel duidelijk voelde (ver voor mijn kennis over Reiki). Dat was mijn bezoek aan Ground Zero (voorheen de Twin-Towers), toen ik daar rondliep voelde ik me zeer onaangenaam. Terwijl er verder niks aan de hand was op dat moment, het was een bouwplaats bij het monument. Ik liep daar samen met mijn ouders tijdens onze vakantie. Maar toch voelde ik angst/pijn/verdriet…alsof de energie van deze emoties er nog “hing”. In een lichaam werkt dat een beetje hetzelfde.

Emoties en energie

Een emotie is een reactie door de hersenen op een prikkel. Fysiologisch gezien heeft het lichaam 90 seconden nodig om een emotie te verwerken (mits volledig toegelaten). Alles wat daarna komt doe je zelf met je verstand. Een emotie die nog aanwezig is, zorgt ervoor dat de bijbehorende energie nog aanwezig is en blijft hangen: in jouw lichaam of omgeving. Dat doe je helemaal zelf met je verstand, vaak onbewust.

Ik ben boos

Een voorbeeld van een kind illustreert dit prachtig, denk aan een kind dat bijvoorbeeld iets wordt afgepakt: het wordt boos, echter is het in een ommezwaai weer vergeten en speelt verder. Dat komt omdat kinderen geen gedachtes over de emotie maken. Een volwassene reageert minder “puur” op een emotie, daar kunnen we niks aan doen, dat is het gevolg van opvoeding, overtuigingen, levenservaring en zelfbeeld. Het verstand gaat (onbewust) gedachtes maken over deze emotie: dat kan vermijding zijn (ik mag/wil me zo niet voelen) maar ook verdere dramatisering van ons brein (dit is al de 3e keer dat mij iets wordt afgepakt, dit is niet eerlijk, waarom ik? etc). Lees hier ook over in de blog over het pijnlichaam.

Door het verstand maak je de emotie groter en hou je eraan vast. Hoe krampachtiger je met deze emotie in gesprek gaat (via je verstand), hoe groter de kans dat deze niet je lichaam gaat verlaten. Ons verstand blokkeert op deze manier de verwerking van de emotie en energie in ons systeem en zorgt dat deze blijft ‘hangen’ in ons lichaam.

Speel eens met de volgende formulering: ben je boos of voel je je boos? Bij de laatste erken je de emotie, maar identificeer je je er niet mee en neemt er zo afstand van om weer los te laten. Voelt heel anders dan in gesprek te gaan met je verstand over de emotie die je ervaart, probeer het maar eens.

Wat is reiki
Een Reiki behandeling bij Field of Faith

Erkennen en toelaten van emoties

Dit is best ingewikkeld, toelaten maar niet identificeren met die emotie en bijbehorende energie. Hoe doe ik dat? Hierbij een kleine oefening die je hiermee kan helpen. Er gebeurt iets wat een emotie triggert, bijvoorbeeld: iemand zegt iets wat jij als kwetsend ervaart met als resultaat verdriet.

Sta dan even echt stil bij dit gevoel:

  • Wat voor emotie voel je?
  • Waar voel je deze emotie? Je hoofd, borst of buik?
  • Leg je hand op deze plek.
  • Adem 5x diep in en uit naar deze plek.
  • Erken de emotie en dat deze er mag zijn. Je bent een mens dat reageert op stimulus. Je hebt nu ruimte gegeven aan je emotie, nu is het tijd om weer verder te gaan met de rest van je dag.

Dat is natuurlijk even wennen en misschien lastig om te doen in de waan van de dag. Waardoor, vaak onbewust, energie en emoties opslaan in ons lijf. Dat kan na verloop van tijd voor problemen gaan zorgen, fysiek en/of mentaal.

Reiki ruimt op

Tijdens een Reiki behandeling worden zogenaamde energiepunten (Sanskriet ook wel Chakra’s) langsgegaan en wordt de stroming van levensenergie bevorderd. In een fysieke sessie zal de behandelaar via de handen deze punten langs gaan, soms met oplegging, soms met handen net boven het lichaam. Tijdens de behandeling wordt energie door jou zelf naar binnengetrokken op basis van jouw behoeftes. De behandelaar is ‘slechts’ het kanaal tussen jou en het universum. Jouw onderbewustzijn bepaalt waar de energie heen gaat.

chakra's
De kleuren en posities van de shakra's

Energetische healing

Emotionele en energetische blokkades (energie die opgeslagen zit in je lichaam) kunnen zorgen voor fysieke klachten. In de Chinese geneeskunde staat de invloed van emoties op je levensenergie en je organen zelfs centraal voor diagnose en behandeling. Doordat er energetische blokkades geopend worden met een Reiki behandeling, kan dit de fysieke klachten laten verminderen of verdwijnen.

De definitie voor Reiki wat betreft healing is voor mij: het in balans brengen van je ziel (spirituele zelf), gedachtes, emoties en lichaam. Reiki stimuleert deze balans. Wanneer je in balans bent, functioneert je lichaam fysiologisch niet alleen beter, ook mentaal, emotioneel en spiritueel weet je wie je bent en wat je écht wilt. Dan voel je aan wat je nodig hebt en durf je hierop te acteren, te leven, wat jou uiteindelijk dichter zal brengen bij een gelukkig leven.

Ontgiften

De levensenergie ruimt opgeslagen emotionele blokkades op, opent stagnerende en oude opgeslagen energie en heeft een ontgiftende werking op de cellen in je lichaam. Veel water drinken na de reiki behandeling is daarom aanbevolen en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Alcohol en koffie kun je beter even vermijden voor of na de sessie, omdat dit het ontgiften verstoort.

Is Reiki iets voor jou?

Reiki kan geen kwaad en is er voor iedereen, ik zou zeggen ervaar het een keer. Over het algemeen wordt Reiki als diep ontspannend ervaren, een soort bewuste slaap. Fysieke sensaties zijn voor iedereen anders, de energie doet zijn werk – mits je het toelaat en daadwerkelijk open voor staat. Reiki werkt ook alleen, wanneer je die wil ontvangen en de behandelaar die ook wil geven. Dus boek vooral een Reiki behandeling omdat je het zelf wil ervaren, niet omdat je het toch niet ‘gelooft’.

Is Reiki bewezen?

Heeft overigens niet met geloof te maken, er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de werking van Reiki bevestigd, als je er maar open voor staat.  Naast Reiki zijn er ook andere manieren om op een holistische balans te creëren, denk aan meditatie, ademhalingstherapie, acupunctuur, klankschalentherapie en yoga. Vind iets wat voor jou werkt, er is geen one size fits all.

reiki field of faith
Hoe gaat een reiki behandeling er aan toe?

Reiki bij Field of Faith

Bij mij in de praktijk pas ik Reiki toe bij verschillende cliënten. Vaak helpt het om aansluitend op een intensieve coaching sessie (waarin veel naar boven komt qua bewustzijn – hoofd en hart), om alle gedachtes en emoties te laten landen in het lichaam. Zodat deze een plekje kunnen vinden en doorstromen met de levensenergie stroom. Maar ook oude blokkades die een cliënt weerhouden om verder te gaan, komen door Reiki vrij en creëren ruimte voor ontwikkeling en groei. Voor anderen is het een soort onderhoud/selfcare aan het energiesysteem, en zo werkt het wel: als je het bijhoudt blijf je energetisch in balans en ben je weerbaarder tegen prikkels van buitenaf.

Over de auteur

Rachelle Hensgens-Kock MSc

Mijn passie is mensen (weer) in hun kracht te zetten zodat zij een gelukkig en zinvol leven mogen leven, dat gun ik namelijk iedereen! Het is namelijk niet zo moeilijk, als je maar eerlijk naar jezelf bent: wie…

Alle artikelen van Rachelle Hensgens-Kock MSc

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down