Omdenken, 6 voorbeelden van omdenken!

omdenken mindsetters
27/01/2022
3913

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Leef jij in het moment of leef je in beperkingen? Verander je mindset of je denkpatroon en zie wat het jou brengt.

''Het probleem is niet dat er problemen zijn. Het probleem is denken dat problemen hebben een probleem is. ''

Het eeuwige moment van het NU

Het enige wat we werkelijk hebben is het eeuwige moment van het NU. Je punt van aantrekking ligt dus altijd in het nu, het huidige moment. Je trekt aan wat je NU voelt op dit moment. En wat je nu voelt, wordt opgeroepen door een gedachte. De gedachte creëert, maar de emotie bepaalt wat je creëert.

Het universum hoort niet wat je zegt of denkt, maar hoort wat je bedoelt. Zo creëer je altijd de essentie en de ware intentie van je gedachten. Aangezien wij in een tijd-ruimte realiteit leven, is het niet zo dat wat wij denken en voelen zich meteen manifesteert. Gelukkig zit er een tijdspanne tussen wat wij denken, voelen en wat er zich manifesteert. De manifestaties die zich in het NU manifesteren zijn daarom creaties uit je verleden. Hoe groot die tijdspanne is tussen de gedachte en de manifestatie hangt af van de mate van jouw focus.

Manifestaties in de toekomst door creaties in het nu

Je gedachten en emoties over je manifestaties in het NU zijn bepalend voor wat zich in de toekomst, (morgen, volgende week of later) gaat manifesteren. Hierdoor is het belangrijk om je zo goed mogelijk te voelen in het NU. En als zich in het NU iets manifesteert waar je niet blij mee bent dan zal dat iets “ouds” zijn. Je kunt NU bepalen om die koers van manifestaties te veranderen door andere gedachtes en dus emoties te kiezen waardoor er een ander punt van aantrekking ontstaat. Omdenken dus! Het is natuurlijk niet zo dat je met een vingerknip je emotionele staat van zijn kan veranderen, van je down of depressief voelen naar super gelukkig zijn. Dat is onmogelijk omdat het emotionele gat tussen deze 2 uitersten te groot is.

omdenken

Omdenken

Omdenken, wat betekent dat nu eigenlijk? Voordat ik dieper inga om het principe van omdenken en het aanbieden van handvaten om dit ook zelf toe te kunnen passen in jouw dagelijks leven, zal ik eerst eens even kort toelichten wat omdenken is.

Wat is omdenken?

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je met deze werkelijkheid zou kunnen. Omdenken benadert 'een probleem' als ruwe energie. Het gaat hier om een frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Middels omdenken gebruik je deze energie voor het manifesteren van iets nieuws. Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van het Omdenken. Berthold Gunster stelde, zoals hierboven ook staat beschreven, dat Omdenken altijd met een probleem begint. Daar waar geen probleem is, is geen omdenken. Een probleem bestaat uit twee dingen: feiten en verwachtingen. Zodra je een tegenstelling ervaart tussen beide componenten, in tegenstelling tussen wat zou moeten zijn en wat er daadwerkelijk is, ervaar je een probleem. Door de feiten en verwachtingen grondig te onderzoeken, kun je de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou moeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Vervolgens kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit en hierin nieuwe stappen te zetten.

Focus, focus, focus!

Alles wat je wilt realiseren in je leven hangt af van jouw mate van focus. Echt alles valt of staat hiermee. Als je je dus afvraagt waarom heel veel dingen niet gelukt zijn in je leven die je graag had zien gebeuren, dan heeft dat te maken met je gebrek aan de juiste focus. Dit is precies zoals wij denken en voelen over de dingen die we zo graag willen in ons leven, we bewegen ons steeds van de ene pool naar de andere pool waardoor de gewenste manifestatie niet kan plaatsvinden. En al die bewegingen bestaan uit onze overtuigingen of die van anderen.

Want als we zelf onze focus helder en stabiel hebben, zijn er altijd wel mensen in je omgeving die ongevraagd met goed bedoelde mitsen en maren komen, waardoor jij weer kan gaan twijfelen en weer van richting verandert. Zolang je aandacht geeft aan datgene wat je niet bevalt aan je situatie, kan jouw wens onmogelijk vervuld worden. Want focussen op 'wat is', creëert ook meer van 'wat-is'.

Acceptatie

Door met alle macht te proberen je ergens blij over te voelen, druk je je échte gevoel weg. En wanneer je dit even loslaat, slaat het des te harder terug. Dat is wat vermijdingsgedrag met je doet. Het accepteren dat het is wat het is, en je focus richten op de relatie die je wilt (ga je voelen zoals jij wilt dat je je voelt in die relatie), zal je sterker maken. Het groeien van je vertrouwen en geloven dat het ook echt zal gebeuren, is de meest vruchtbare houding die je dan kunt hebben.

En dat geldt dus voor alle mogelijke omstandigheden in je leven, wat best een uitdaging is natuurlijk. Want hoe accepteer je dat je in een moeilijke situatie zit? Bedenk dan dat accepteren hier niet betekent dat je je er bij neer moet leggen en niks beters meer mag verwachten. Het gaat meer om het onvermijdelijke accepteren, dat het nu is zoals het is maar dat er iets beters naar je onderweg is.

Loslaten van controle

Weten wat je wilt is cruciaal. We onderscheiden hier alleen het verschil tussen wat je wilt en hoe het zich zal manifesteren in je leven. Het WAT is jouw taak, het HOE mag je aan het universum overlaten. Dat vinden we vaak lastig omdat we zo graag controle willen hebben. Maar controle is een illusie. Alles wat je krampachtig vast wilt houden of controleren, raak je kwijt.

Alles wat we willen en wensen heeft hetzelfde doel. Namelijk dat we denken dat we ons beter voelen als we datgene daadwerkelijk hebben. We weten dus hoe we ons willen voelen, maar niet altijd wat er voor nodig is om dit gevoel te bereiken. We weten dus wel altijd wat we willen voelen en ervaren, maar niet in welke hoedanigheid zich dat het beste kan manifesteren. Het “wat” zit in jouw takenpakket, het “hoe” mag je loslaten en voor 100% overlaten aan het universum.

''Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan''

Een sleur van dagelijkse gedachtes

Wij mensen blijken zo’n 60.000 gedachten per dag te hebben en op zo’n slordige 1000 gedachten na, zijn dat dezelfde die je gisteren had en eergisteren en waarschijnlijk morgen en overmorgen weer. Het zijn vaste patronen waarin we vervallen die steeds diepere groeven op je harde schijf creëren.

Hierdoor hebben we nogal de neiging om vast te houden aan onze oude negatieve gedachten en zelfbeeld. Het is onze comfortzone; ons vertrouwde idee van de werkelijkheid. Alle gedachten die wij denken en uitspreken waar een ontkenning zoals het woordje 'niet' in voorkomt, geeft aan dat je je aandacht geeft aan het ongewenste, aan datgene wat je juist niet wilt waardoor je er meer van creëert.

Het universum kent het woord “nee” niet. Als je zegt dat je iets niet wilt, hoort het universum alleen dat je er aandacht aan besteed en reageert met dezelfde vibratie. Gelukkig voor ons allemaal heeft de wetenschap inmiddels bewezen dat een bevestigende gedachte honderden malen krachtiger is dan een negatieve gedachte. Moet je nagaan wat een impact het zal hebben als je een deel van je negatieve gedachten weet om te zetten in een positieve variant!

omdenken

Weten wat je echt wilt!

Alles is energie en hoe meer aandacht jij besteedt aan iets, hoe meer energie je datgene geeft. Hoe meer energie je iets geeft, hoe meer datgene groeit. We hebben zo’n 60.000 gedachten per dag. Gelukkig besteden we aan al die gedachten niet zo veel aandacht dat ze werkelijkheid worden. Er speelt namelijk meer mee, zoals je energie, emoties, overtuigingen, woorden en daden. Het universum wil er altijd voor zorgen dat jij slaagt. Ze wil altijd aan je wensen en verwachtingen voldoen. Zodra je het principe van aantrekking toe past op de juiste manier, zal het universum zich gaan herschikken, zodat ook daadwerkelijk datgene op je pad komt wat je wenst.

Hoe langer je geen resultaat hebt, hoe minder je gaat vertrouwen op het universum en de Law of Attraction. Je wilt nu eenmaal eerst zien en dan geloven. Maar het werkt precies andersom. Je moet het eerst geloven en dan zal je het ook gaan zien.

Wat wil ik nu echt?

Wanneer je niet weet wat je wilt, stuur je (onbewust) seintjes naar het universum dat je niet weet wat je wilt. Het universum zorgt er altijd voor dat je krijgt wat je wenst, verlangt en waar je het meeste aan denkt. In dit geval: nog meer dat je het niet weet!

De meeste mensen zijn erg goed in het bedenken wat ze niet willen. Ga daarom eerst eens na wat je niet wilt voordat we een volgende stap gaan zetten. Maak een lijst met alles wat je niet wilt. Dit kan een erg lange lijst worden, maar dat maakt niet uit. Maak het wel zo specifiek mogelijk en ben eerlijk naar jezelf.

Echter nu je weet hoe de wet van aantrekking werkt, is het van belang om uit deze negatieve gedachtes te komen, aangezien negatieve gedachtes, negatieve dingen gaat aantrekken.

Van niet- wel maken!

Dit heeft allemaal met omdenken te maken. Denk niet in het negatieve zoals je in het begin hebt opgeschreven bij alles wat je niet wilt. Probeer deze zinnen zo te formuleren naar dat wat daar tegen over staat en dus positief belicht wordt. Een voorbeeld. Eerst schreef je op: 'Ik wil me niet meer zo alleen voelen'. Probeer dit in een positieve zin te herschrijven naar: 'Ik wil een partner om samen leuke dingen mee te doen.' Dit is ook voorbeeld van omdenken.

omdenken

Omdenken omzetten in actie!

Om het omdenken om te zetten in actie kan het je misschien helpen om een stappenplan op te zetten. Ook een moodboard maken of een agenda of dagboek bij houden kan helpen. Schrijf op hoe je gaat bereiken wat je wilt bereiken. Het enige wat je nog nodig hebt is het zetten van die eerste stap, die zorgt voor verandering! Dat brengt je stapje voor stapje dichter bij je doel(en).

Met je gedachten reis je altijd tussen het verleden en de toekomst. Je kunt daar alleen niet zoveel mee, je leeft namelijk nu, op dit moment! Om grip te krijgen op deze gedachten is het belangrijk om rust te krijgen in je hoofd. Door je gedachten op te schrijven ontstaat er rust en worden zaken helder.

Het verleden kun je niet veranderen, wel de manier waarop je ernaar kijkt. De toekomst is het gevolg van wat jij vandaag denkt, besluit en doet. Het beste moment ligt dus nooit in het verleden of in de toekomst. Het beste moment is altijd: NU! ‘Nu’ is waar we in leven. En NU is het tijd voor omdenken!

''Als je verandering begrijpt en leert accepteren, dan ben je overal op voorbereid en kom je nooit voor verassingen te staan.''

Voorbeelden van omdenken

Omdenken is zeker niet makkelijk en voor iedereen een uitdaging. Meerdere keren per dag komen we voor een situatie te staan waarin we ons al snel zouden kunnen laten leiden door onze sleur van negatieve gedachtes, maar na het lezen van deze blog weet ook jij dat dit jou niet verder gaat helpen. Om jou nog wat extra handvaten te bieden om het principe van omdenken toe te passen heb ik hieronder nog een aantal omdenken voorbeelden voor jou opgesomd!

Voorbeelden omdenken

  • 'Een slechte eigenschap van mij is dat ik eeuwig bezig ben met details, en dan kom ik er vaak nóg niet uit…' - ‘Je bent dus heel zorgvuldig en precies in wat je doet! Dat is een compliment voor jou!'
  • 'Ik heb een gigantische en stomme fout gemaakt!' - ‘Geweldig, je bent menselijk!
  • 'Ik ben gefrustreerd.' - Dat betekent dat je graag beter wilt worden dan je nu bent en daar geloof je in. Het is een heel positief teken. Het betekent dat wat je wilt bereiken binnen handbereik is, maar dat wat je nu doet nog niet werkt. Je moet dus je strategie veranderen.
  • 'Ik voel me echt verschrikkelijk vandaag.' - Je kent je gevoelens. Wat heerlijk!
  • Mislukking/problemen is vooruitgang en in beweging zijn!
  • Imperfectie is menselijk!

Wacht niet langer en ga vandaag nog aan de slag met omdenken. Want nu weet je ook dat de gedachtes op dit moment een uitwerking hebben op je toekomst! Start vandaag met omdenken en pluk op een later moment de vruchten ervan. Heb geduld en geef niet op, het is zeker de moeite waard!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down