6 Tips bij minder alcohol drinken

tips om minder alcohol te drinken
02/01/2022
1153

Als we de cijfers bekijken lijkt het er op dat we met z'n allen wel wat tips kunnen gebruiken bij minder alcohol drinken. In Nederland drinken ruim 11,5 miljoen mensen alcohol. Ongeveer 10% hiervan valt onder de categorie zware drinkers (gemiddeld 20 glazen per week).

Het drinken van (te) veel alcohol is slecht voor de gezondheid. Dit zal geen verrassing zijn. Echter wanneer je er eenmaal aan begint, is het niet altijd makkelijk om er mee te stoppen of te minderen. Veel mensen zien het drinken van alcohol als gewoonte of vanzelfsprekend en beseffen niet dat het in feite dezelfde schadelijke eigenschappen bevat als harddrugs. Het beste is uiteraard om er helemaal niet aan te beginnen. Drinken met mate kan geen kwaad. Tenminste, dat wordt beweerd. Echter komen er steeds meer geluiden dat eerdere richtlijnen van 1 glas per dag ook negatieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Hoe minder alcohol drinken?

Er zijn veel manieren om minder alcohol te drinken. Iedereen is anders en daarom zullen verschillende methoden een ander effect hebben. Sommige mensen zullen sneller van de alcohol af komen dan anderen. Het is ten eerste belangrijk om te achterhalen waardoor je bent begonnen met het drinken van alcohol en waarom je nu regelmatig alcohol drinkt om minder alcohol drinken na te streven. Dit kan bijvoorbeeld komen door de gezelligheid bij vrienden. Maar het kan ook emotionele redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het drinken om bepaalde pijn of verdriet te vergeten. Er zijn ook andere manieren om bepaalde pijn of verdriet te vergeten. Zo zijn er ook emotie-eters, personen die juist meer gaan eten om hun pijn en/of verdriet te vergeten. De beste manier om alcohol aan te pakken is om de reden om alcohol te drinken te vinden en vervolgens op te lossen. De reden waarom je alcohol drinkt heeft ook invloed op de snelheid waarmee je minder alcohol kan gaan drinken. Emotionele redenen hebben meestal een langere tijd nodig om ervan af te komen. Je moet namelijk eerst mentaal een schakel omzetten voordat de alcoholconsumptie wordt verminderd. Pak dus de bron aan.

Afkomen van een alcohol verslaving

Een verslaving van alcohol is het lastigste om op te lossen. Bij een verslaving is het lichaam namelijk gewend geraakt aan alcohol. Het lichaam denkt hierdoor dat het alcohol nodig heeft om de normale lichamelijke functies uit te voeren. Je zult daardoor merken dat je je niet goed meer voelt wanneer je niet jouw dagelijkse hoeveelheid alcohol inneemt. Als gevolg zul je steeds weer snakken naar het consumeren van alcohol om je weer goed te voelen. Het oplossen van de verslaving is een proces dat veel tijd kan kosten. Je kunt namelijk niet in één keer gaan stoppen. Je lichaam zal jou namelijk alle signalen geven om meteen weer alcohol in te nemen. Om van een verslaving af te komen is professionele begeleiding nodig. Ook helpt steun van de omgeving enorm.

minder alcohol drinken

Enkele tips die je kunnen helpen je alcoholinname te beperken

 • Verdiep je in de negatieve effecten van alcohol. Door te weten wat alcohol met je doet, krijg je nieuwe inzichten. Geloof me, het is echt niet leuk om te lezen, maar helpt je wel in de bewustwording.
 • Bespreek je alcoholgebruik en wens om te minderen met je omgeving. Vaak drinken we bij sociale omstandigheden. We worden sneller vreemd aangekeken wanneer we (ineens) niet drinken dan wel meedrinken.
 • Doe mee aan landelijke initiatieven zoals Dry January, vastenperiode na carnaval en ikpas.nl. Er zijn tegenwoordig veel apps die je daarbij helpen. Door deel te nemen aan een collectief voel je je verbonden en dat helpt bij het volhouden om minder alcohol te drinken.
 • Creëer een ander patroon. Denk na wanneer je normaal start met drinken. Wat zijn de vaste momenten? Voor mij is dit vaak vrijdagmiddag voor het avondeten. Op dat moment pak ik het eerste wijntje van de week.  Deze gewoonte kun je doorbreken. In plaats van de standaard borrel te nemen, kun je bijvoorbeeld een wandeling gaan maken. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is niet zomaar gebeurd, geef niet op en zet door.
 • Zoek een alternatief drankje. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel non-alcoholische alternatieven te koop. Van alcoholvrije wijn tot whisky, normale wijn is niet zo gezond als mensen denken. De smaken zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ook zijn er tegenwoordig producten verkrijgbaar die een aanmerkelijk lager alcoholpercentage bevatten dan de standaard dranken.
 • Onderzoek waarom je drinkt. Als je weet dat iets slecht voor je is, waarom blijf je het dan toch doen? Op welke momenten heb je moeite met nee zeggen tegen alcohol? Welk gevoel probeer je te onderdrukken en welk alternatief zou er zijn om met dat gevoel om te gaan?

Je verder verdiepen in dit onderwerp middels een boek als “stoppen met alcohol” kan je daarnaast enorm op weg helpen. Ook al wil je misschien niet helemaal stoppen helpt dit bij minder alcohol drinken.

Voordelen minder alcohol drinken

Het minder alcohol drinken heeft op de korte en lange termijn positieve effecten. Daar waar (overmatig) gebruik tot negatieve effecten leidt, worden deze bij minderen grotendeels teniet gedaan. Vanuit de positieve mindset een aantal positieve effecten op een rijtje:

 • Je zult mogelijk afvallen. Alcohol bevat veel calorieën. Door minder alcohol drinken krijg je dus minder calorieën binnen.
 • Je nachtrust verbetert. Ondanks dat je door alcohol waarschijnlijk beter in slaap zult vallen verstoord alcohol je nachtrust. Dus als je de kwaliteit van je slaap wilt verbeteren, kun je alcohol beter laten staan. Val je alsnog moeilijk in slaap, bekijk dan eens onze tips voor een betere nachtrust!
 • De kans op ernstige lichamelijke en geestelijke ziekten dalen aanzienlijk. Het is aangetoond dat alcohol de kans op bepaalde type kanker, leverziekten, en hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Ook op je geheugen en hersenen heeft alcohol een negatieve invloed. Streef het minder alcohol drinken dus snel na voor jouw gezondheid!
 • Het verbetert je prestaties in sport, in bed en op het werk. Met alcohol op zijn deze prestaties namelijk minder 😉 Het helpt je dus je ambities te realiseren.
 • Het bespaart het nodige geld. Alcohol is vrij prijzig ten opzichte van gezondere alternatieven.

Om jezelf te motiveren om minder alcohol te drinken, is het goed om je bewust te zijn van de vele voordelen die het met zich meebrengt. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je gezonder leeft. Je hebt minder kans op ziektes, de organen blijven gezond en de hersenen blijven optimaal werken.

Eigen ervaring met minder alcohol drinken

Ik heb een haat-liefdeverhouding met alcohol. Ik geniet er van bij het eten of een avondje met vrienden in de kroeg. Echter naar gelang ik ouder word merk ik dat ik ook met kleinere hoeveelheden alcohol moeite heb. In bepaalde perioden vind ik mijn alcoholgebruik te fors en stop ik volledig voor een tijdje. Ik heb regelmatig een periode (bijvoorbeeld een maand) niets gedronken. Mijn omgeving kijkt hier inmiddels niet meer vreemd van op en steunt mij over het algemeen. Mijn lichaam voelt in deze periode ook een stuk beter. Ik denk daarom soms aan het idee om geheel te stoppen met het drinken van alcohol, maar ik durf nog niet door te pakken. Ik heb het idee dat ik dan iets mis. Een echte reden heb ik hier niet voor. Het verdiepen in dit onderwerp minder alcohol drinken en het schrijven hierover heeft mij ieder geval geholpen om mijn gebruik verder terug te dringen. 

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down