Wat is mindset

01/01/2022
337
wat is mindset

Mindset is een steeds vaker voorkomend begrip op de werkvloer, in de sportschool, in de media maar ook in huis. Binnen MindSetters is dit vanzelfsprekend een belangrijk onderwerp, onze naam is immers een afgeleide van dit begrip. Het leek ons dan ook een logische stap om ons eerste artikel op de website te wijden aan dit onderwerp. In dit artikel lees je niet alleen de verschillende betekenissen die worden gegeven aan mindset, maar ook de verschillende soorten mindsets die je kunt hanteren, hoe deze je leven kunnen beïnvloeden en onze persoonlijke ervaringen over het eigen maken van de juiste mindset.

Definitie van mindset

Om de verschillende soorten mindsets te begrijpen en eigen te kunnen maken, is het eerst belangrijk om te kijken naar de letterlijke definitie van het begrip mindset. De Nederlandse vertaling van het Engelse woord mindset is ‘overtuigingen’. Als we dit woord door verschillende online woordenboeken halen, krijgen we daarnaast synoniemen als instelling, mentaliteit en denkpatroon.

Als we vervolgens iets dieper graven en verschillende bronnen combineren, krijgen we de volgende allesomvattende definitie van het woord mindset:

“Mindset is de verzameling van gedachten en overtuigingen die de instelling, gewoonten of mentale houding vormen die iemands interpretaties en reacties op gebeurtenissen, omstandigheden en situaties vooraf bepalen.”

mindset

Verschillende soorten mindsets volgens de mindsettheorie

Carol S. Dweck is de grondlegger van de mindsettheorie. Volgens de theorie in haar boek ‘mindset’ scoren de mensen die geloven dat intelligentie kan worden ontwikkeld (mensen met een growth mindset) beter dan mensen die geloven dat intelligentie vast staat (mensen met een fixed mindset).

Vaste mindset

Mensen met een fixed mindset (ook wel een vaste mindset genoemd) gaan ervan uit dat hun eigen intelligentie en kwaliteiten en die van andere vast staan. Dit zorgt er vaak voor dat deze mensen slim willen overkomen of zich juist heel erg beperkt voelen omdat ze niet geloven in hun eigen groeimogelijkheden. Daarnaast heeft dit negatieve gevolgen voor de samenwerking met anderen.  Mensen met een fixed mindset geloven namelijk ook niet in de doorgroeimogelijkheden of het potentieel van anderen, waardoor deze mensen ook geen mogelijkheden krijgen om optimaal tot bloei te komen. Het niet geloven in de mogelijkheden van jezelf of die van anderen, resulteert vaak in een negatieve selffulfilling prophecy.

Groeimindset

Mensen met growth mindset (ook wel groeimindset) zijn ervan overtuigd dat je intelligentie, talenten en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Problemen worden door mensen met een growth mindset eerder als uitdagingen gezien. Door te leren, oefenen en herhalen, kunnen nieuwe vaardigheden eigen worden gemaakt. Een groeimindset kan worden ontwikkeld door ontwikkelingen en groei net zo zeer te vieren als de uiteindelijk resultaten. Bij het aanleren van een groeimindset kunnen ook docenten en ouders een grote rol spelen.

In het onderstaande filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een growth en een fixed mindset:


Wil je je graag meer verdiepen in dit onderwerp en leren hoe je jezelf een groeimindset kunt aanleren of hoe je anderen kunt stimuleren om deze te ontwikkelen? Dan is het boek ‘Mindset’ van Carol S. Dweck een echte aanrader:

Andere soorten mindsets

Naast de bekende soorten mindsets uit de mindsettheorie, zijn er ook andere soorten mindsets die mensen aanleren of ontwikkelen. Deze mensen hebben vaak zo’n sterke overtuiging over een bepaald onderwerp, dat ze deze overtuiging meenemen in al hun beslissingen of gedachtes. Een aantal voorbeelden van zulke mindsets zijn:

  • Positieve mindset
    Mensen met deze mindset kunnen al snel het positieve ergens uithalen, zelfs bij een tegenslag. Ze focussen zich bijvoorbeeld op de dingen die ze van een situatie hebben geleerd, of hoe ze ergens sterker uit zijn gekomen. Een positieve mindset is een manier van leven. Een quote die goed bij deze levensstijl past is “je wint of je leert, er is geen verliezen”. De positieve mindset heeft in de basis veel weg van de growth mindset.
  • Money mindset
    Als geld een grote rol speelt bij je overtuigingen, gedachtes en keuzes, dan spreken we van een money mindset. Dit kan zowel een positieve als een negatieve mindset zijn, afhankelijk van de persoon en de overtuigingen die deze persoon heeft. Geld is immers vaak een belangrijk onderdeel van ons leven, maar moet niet ten koste gaan van alles. Hoe dan ook, iemand die zijn money mindset op een positieve manier inzet, zal vrijwel zeker overvloed aantrekken in plaats van schaarste.
  • Succes mindset
    Iedereen heeft een andere betekenis van succes. Als je jouw persoonlijke succes wilt behalen, moet je ook je mindset hierop aanpassen. Kleed je naar je succes, visualiseer je succes, vier je succes en wees overtuigd van je eigen succes.

En zo kunnen we nog wel tientallen voorbeelden noemen van mindsets waarbij een bepaald onderdeel een grote rol speelt in iemands overtuigingen. In principe kun je elke soort mindset voor jezelf creëren. Volgens de wet van aantrekkingskracht, waar wij persoonlijk grote aanhanger van zijn, heeft het aanleren van een van de bovenstaande mindsets mooie positieve gevolgen. Je creëert namelijk een eigen selffulfilling prophecy.

voorbeeld mindset
Je mindset bepaald wat je ziet.

Boeken over de mindset

Naast het boek van Carol hebben we nog een drietal boekaanraders over de mindset. Deze boeken gaan net iets dieper of spiritueler in op het creëren van een mindset waarmee je je doelen kunt bereiken en je mooiste leven kunt leven:

1. Master your mindset
Een van mijn persoonlijke favorieten boeken is Master your Mindset van Michael Pilarczyk. Dit boek geef ik ook jaarlijks meerdere keren weg aan vrienden, bekenden of collega's. Dit doe ik omdat het mij persoonlijk enorm heeft geholpen met mijn persoonlijke ontwikkeling en ik hoop dat dit bij andere een zelfde impact kan hebben. Zo geef ik het ook al jaren aan elke medewerker of stagiair bij mijn bedrijf Web Wings wanneer een proefperiode of stage succesvol is afgerond.

2. Think and grow rich
Een klassieker en bestseller als het gaat om mindset en de wet van aantrekking. Een must read voor iedereen die zich ook maar enigszins wil verdiepen in deze onderwerpen. Laat de titel je niet misleiden, dit gaat veel verder dan alleen geld verdienen en de wetten van dit boek zijn toepasbaar op alle aspecten van je leven. Lees hier onze samenvatting van Think and grow rich.

3. Mindgym
Mindgym is een laatste voorbeeld van boeken over mindset. Hierin word beschreven hoe je mind(set) net als een spier getraind kan worden met meerdere praktische voorbeelden, tips en oefeningen. Een boek dat niet aan te raden is in een keer uit te lezen, maar meer gezien kan worden als een werkboek om regelmatig op terug te vallen en toe te passen.

Lees onze blog “onze persoonlijke top 10 boeken over mindset” voor een complete lijst van onze favorieten mindsetboeken.

Populariteit van het onderwerp

Als online marketeer gespecialiseerd in SEO houd ik me vooral bezig met zoekopdrachtendata om een goed beeld te krijgen over de populariteit van een onderwerp. Ook de populariteit van dit onderwerp heb ik geanalyseerd. Terwijl Nederlanders in 2015 gemiddeld 1.300 keer per maand zochten naar het woord “mindset”, is dat inmiddels al verviervoudigd. Er zijn nu namelijk bijna 6.000 maandelijkse zoekopdrachten van dit woord.

zoekvolume "mindset" in Nederland.
Zoekvolume "mindset" in Amerika.

Bovendien zijn (gelukkig) nog meer Nederlanders specifiek geïnteresseerd in het ontwikkelen van een groeimindset. Het woord “growth mindset” is met gemiddeld 7.600 maandelijkse zoekopdrachten namelijk nog een stuk populairder. Los van deze data tonen ook onze gesprekken en onderzoeken dat steeds meer Nederlanders bezig zijn met dit onderwerp en zich bewuster zijn van de invloed van een bepaalde mindset.

Onze visie op de mindset

Je mindset is een essentieel onderdeel van wie jij bent als persoon. Bij onszelf en bij mensen in onze omgeving die wij hebben gecoacht, hebben wij gelukkig gemerkt dat een mindset te veranderen is als mensen dit ook echt willen. Het veranderen van je mindset begint bij het bewust worden van de verschillende soorten mindsets en het beter begrijpen van je huidige mindset. Vervolgens moet je willen openstaan voor groei, kennis en ontwikkeling. Wanneer je hiervoor openstaat en je verder verdiept in mindsets, zul je al snel merken dat je van een fixed naar een growth mindset groeit bijvoorbeeld. Uiteraard speelt ook je omgeving een belangrijke rol bij het aanleren van een bepaalde mindset. Zo kun jij ook weer invloed hebben op de mindset van iemand anders. Bij MindSetters willen we hier meer mensen bewust van maken, zodat iedereen elkaar kan helpen om een positieve en op groei gerichte mindset te ontwikkelen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mind Setters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook samen met mijn broer Joeri Voorn in 2022 Mind Setters begonnen. Naast mijn bezigheid bij Mind Setters houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor 300+ klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Mind Setters komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en werken aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling samen. Mijn doel is om vanuit Mind Setters 1 miljoen mensen te kunnen bereiken en inspireren om het maximale uit hun leven te halen.
© Mindsetters - 2022
Made with
Web Wings