Een gezonde huid, wat is goed voor jouw huid?

voedingsmiddelen voor een gezonde huid
13/04/2023
508

Eén crèmepje hier, een crèmepje daar... Maar hier houdt het natuurlijk niet bij op. We weten allemaal dat we onze huid kunnen verzorgen door het gebruik van verschillende producten als een dag- en nachtcrème, een serum, een maskertje, scrubs, olie, etc. Allemaal top producten om je huid gezond te houden, maar uiteindelijk wel erg duur. Echter zijn er ook verschillende voedingsmiddelen voor een gezonde huid. Welke voedingsmiddelen dat zijn en welk effect deze voedingsmiddelen op je huid hebben, lees je in deze blog!

gezichtscreme

De huid

De huid is ons grootste orgaan. De huid heeft verschillende functies, zo is de huid er om ons lichaam te bedenken en te beschermen, overige functies van de huid zijn:

 • de regulatie van je lichaamstemperatuur
 • het tegengaan van verlies van lichaamsvocht
 • sensorische waarnemingen als kou, warmte, pijn, jeuk, druk, aanrakingen etc.
 • aanmaken van vitamine D
 • het opslaan van energie in de vorm van een vetlaag

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Hieronder zullen ze kort toegelicht worden.

De huidlagen

 • De opperhuid: de buitenste huidlaag. Deze laag vernieuwt zich voortdurend. De opperhuid bestaat uit twee lagen, namelijk de hoornlaag (zorgt voor stevigheid en bescherming) en de slijmlaag (vorming van nieuwe huidcellen).
 • De lederhuid: een stevige laag bindweefsel dat bestaat uit bloedvaten (aanvoeren van voedingsstoffen en zuurstof), lymfevaten (afvoeren van afvalstoffen), zenuwen (tastgevoel, pijn en temperatuur waarnemen) en talgklieren (het vettig houden van de huid en het beschermen tegen uitdroging).
 • onderhuids bindweefsel: scheidt de huid van spieren en pezen in het lichaam. Het biedt tevens ook een extra bescherming laag voor de organen die onder deze huid liggen. Deze huidlaag bestaat voornamelijk uit bloedvaten en een vetlaag. Het zorgt op deze manier voor extra isolatie en is een bron van energie.
anatomie huid

Huidverzorging voor een gezonde huid

De huidverzorging van mannen en vrouwen is natuurlijk niet hetzelfde. Hieronder geef ik jullie een korte toelichting hoe de huidverzorging zowel bij de vrouw als bij de man het beste kan plaatsvinden om je huid gezond te houden.

Huidverzorging voor vrouwen

Hoe minder je gebruik maakt van producten, hoe beter. Als vrouw zijnde is het natuurlijk belangrijk om eerst alle make-up te verwijderen. Draag je niet veel make-up, dan is een simpele make-up reiniger al voldoende. Ben je wel iemand die veel make-up draagt is het de moeite waard om eerst je make-up met een olie te verwijderen en vervolgens je gezicht te reinigen met een simpele make-up reiniger.

Je kunt je gezicht het best reiniger met gewoon kraanwater. Ga voorzichtig met je huid om, je hoeft zeker niet te scrubben. Met scrubben verwijder je de hoornlaag. De functie van de hoornlaag, zoals eerder beschreven, is het beschermen van je huid tegen invloeden van buitenaf. Het gebruik van zeep is ook niet iets waar dermatologen direct om staan te springen. Zeep is vet oplossend, dit is helemaal niet nodig want daar krijg je een drogere huid van. Dus hou het reinigen van je huid simpel! Gewoon afspoelen met wat kraanwater, meer heb je eigenlijk niet nodig (als je geen tot weinig make-up gebruikt of voor de mannen onder ons!).

Na het schoonmaken van je huid kan je een crème aanbrengen. Het gebruik van een crème zorgt ervoor dat je huid meer vocht vasthoudt. Echter hoef je dit niet direct met een crème op te lossen. Een manier om je huid voldoende te hydrateren is natuurlijk het drinken van voldoende water! Hiernaast zijn er nog andere huis-tuin en keuken tips voor het verkrijgen van een gezonde huid! Lees snel verder!

Let op: de mannenhuid is niet hetzelfde als de vrouwenhuid!

Huidverzorging voor mannen

De huidverzorging voor mannen is dan ook anders vergeleken met de huidverzorging van vrouwen.
De mannenhuid wordt door andere hormonen gereguleerd dan bij vrouwen. Dit zorgt voor een andere huidstructuur. Hiernaast is de mannenhuid ook 10 tot 15% dikker. De huid bevat meer collageen, is dikker, minder zichtbare rimpels. Mannen hebben zichtbaar meer acne en talg. Vooral jonge mannen hebben hier meer last van. Gebruik dus nooit de huid crème van je zusje, zus, moeder, partner of vriendin....

huidverzorging voor mannen

Voor mannen kan het wel een goede optie zijn om één keer in de maand het gezicht grondig te verzorgen met een scrub om acne tegen te gaan. Verder is het voor de man ook belangrijke om de juiste scheermaterialen te gebruiken, waaronder scheerschuim, scheergel of aftershave. Dit omdat bij scheren je elke keer weer je huid op die plaatsen beschadigd. Kies hier wel voor een aftershave die niet vettig is, want dat zal de acne weer toenemen.

Wil je graag meer informatie over de huidverzorging bij mannen en gespecificeerd advies voor jouw huidtype, lees dan hier snel verder!

Voedingsmiddelen voor een gezonde huid

Tips voor een gezonde huid

Leef gezond

Roken en alcohol hebben een slechte invloed op de gezondheid van jouw huid. Hiernaast hebben ook langdurige stress, slaapgebrek en ziekte een grote invloed op de gezondheid van jouw huid. We hebben natuurlijk niet alles in de hand, maar het is wel belangrijk om op tijd je rust te nemen, te bewegen en voldoende water te drinken.

Gezonde voeding

Een mooie en gezonde huid komt van binnenuit, gezonde voeding heeft hierbij een belangrijke rol. Hetgeen je eet en drinkt heeft automatisch effect op de gezondheid van jouw huid. Zorg voor voldoende mineralen, eiwitten en vitamines en probeer zo veel mogelijk toegevoegde e-nummers en bewerkte voeding te nuttigen. Lees hieronder nog meer tips die je in je dagelijks leven gemakkelijk kunt toepassen:

 • hydratatie van je huid door voldoende water te drinken
 • eet voldoende groenten, minstens 300 gram verse groenten per dag. Denk hierbij voornamelijk aan groenten als rode paprika's, koolsoorten, wortelen, zoete aardappel, avocado's en tomaten.
 • eet voldoende fruit, 2 stuks fruit per dag. Fruitsoorten die de gezondheid van jouw huid versterken zijn onder andere citrusvruchten, bessen en kiwi's.
 • beperk dierlijke producten en vermijd zoveel mogelijk melkproducten
 • er bestaat geen beperking op kleine vissoorten als sardientjes, ansjovis etc. Deze kleine vissoorten hebben een positief effect op de gezondheid van jouw huid.
 • noten, pitten en zaden,... een geweldige bron van vezels en omega-vetzuren, neem dus elke dag bij voorkeur een handje hiervan als snack.
 • visolie, zonnebloemolie, olijfolie, en ga zo maar door.... ook een top bron voor omega-vetzuren!
 • kies voor volkoren producten
 • suiker is een no-go voor de gezondheid van je huid. Suikers tasten je collageen aan. Hierdoor wordt je huid slapper, je lijkt dus meteen een stukje ouder. Dat willen we natuurlijk niet!
 • beperk alcohol. Alcohol droogt je huid uit en veroorzaakt grove poriën en diepe rimpels.
gezonde voeding

Voedingstoffen voor een gezonde huid

Hierboven heb ik al deels benoemde welke voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen voor een gezonde huid. Nu zal ik de voedingsstoffen de uiteindelijk voor die gezonde huid zorgen kort toelichten.

Voedingsstoffen:

 • Vitamine C: de sterkste voedingsstof voor de huid door de invloed ervan op de vorming van het collageen in de diepere huidlagen. Hiernaast is het een krachtige antioxidant, die de vrije radicalen bestrijdt die de afbraak van collageen en elastine veroorzaken. Daarnaast draagt vitamine C bij aan een goede huidbarrière en zorgt er op deze manier ook voor dat de huid beter gehydrateerd blijft. Ook beschermt vitamine C voor UV-schade. Daarnaast kan vitamine C de productie van melanine onderdrukken en werkt het ontstekingsremmend.
 • Vitamine A: het stimuleert de celgroei en bouwt collageenvezel op. Vitamine A vermindert de productie van overtollig talg en controleert de opeenstapeling van keratine (eiwit) in de huid. Een tekort aan vitamine A resulteert vaak in een droge, ruwe huid. Je lichaam maakt zelf geen vitamine A aan, je krijgt dit alleen binnen via voeding en via de huid.
 • Vitamine B: Het vitamine B complex bestaat uit acht verschillende vitaminen. Ze dragen allemaal bij aan de vernieuwing van huidcellen. Zo reguleren ze de energiestofwisseling van de huidcellen en dragen bij aan een snelle huidgenezing. Ook helpt vitamine B goed bij jeuk, uitslag en irritatie.
  • Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
  • Vitamine B5 (panthotheenzuur) voorkomt uitdroging en houdt vocht vast.
  • Vitamine B8 (biotine) is nodig om de juiste vetten te onttrekken voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ook zorgt het voor sterke haren en nagels. Een laag biotinegehalte kan leiden tot een droge, schilferige huid, gescheurde mondhoeken, broze nagels en haaruitval.
 • Probiotica: wordt ook aangemaakt door goede darmbacteriën, deze helpen ook bij de vorming van B-vitaminen uit andere voedingsmiddelen. Goede bacteriën in de darmflora verhogen de weerstand en brengen de hormoonhuishouding in balans. De darmflora en de huid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
 • Essentiële vetzuren en vitamine E: beschermen de huidcellen tegen oxidatieve stress en voorkomen ontstekingen. Ze versterken de barrièrefunctie van de huid en hydrateren de huid.
 • Zink: helpt de geïrriteerde huid te kalmeren, de wondgenezing te bevorderen en infecties te bestrijden door witte bloedcellen aan te maken. Zink reguleert het hormoon testosteron in het lichaam. Dit mannelijke hormoon stimuleert de aanmaak van talg door talgklieren. Een teveel aan talg zorgt vaak voor verstoppingen.

Last but not least, en zoals eerder al aangegeven: WATER!

Water is de 'key' voor een gezonde huid! Wanneer er sprake is van uitdroging en je dus constant te weinig water drinkt veranderen de huidcellen van vorm, met een doffe, bleke en droge huid tot gevolg. Uitgedroogde cellen kunnen zich slecht vernieuwen, waardoor gifstoffen zich opstapelen. Om een zachte, gezonde, soepele huid te behouden is het belangrijk om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

water drinken

Vergeet niet dat jouw eetpatroon een grote invloed uitoefent op de gezondheid van jouw huid. De keuze voor bepaalde voeding kan dus jou huid jong houden en rimpels (als je die al zou hebben) minder diep en dus zichtbaar maken. Ook wanneer je last hebt van huidproblemen, acne, talgklieren of huiduitslag kan het wel eens helpen om jouw voedingspatroon onder de loep te nemen en hierin veranderingen aan te brengen! Het hoeven geen grote veranderingen te zijn, wellicht dat het drinken van voldoende water jou en jouw huid al verder kan helpen.

Eet je huid dus gezond!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down