Wat is intermittent fasting

Wat is intermittent fasting
06/01/2022
1184

Intermittent fasting is het (bijna) niet eten voor een bepaalde tijdsperiode van de dag of week. Zo mag je bijvoorbeeld maar binnen tijdsbestek van 8 uur per dag eten, en de rest van de dag niet. Of je gaat juist twee dagen in de week zeer beperkt of niet eten. Ook de Ramadan is een voorbeeld van intermittent fasting of vasten. Intermittent fasting is geen dieet. Het gaat namelijk om de wijze waarop je eet en dus niet om wát je eet.

Waarom intermittent fasting?

Intermittent fasting heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Zo kan intermittent fasting je helpen om af te vallen. Als je minder uur op een dag eet of bepaalde dagen van de week minder eet, dan is het aannemelijk dat je minder calorieën binnenkrijgt en daardoor afvalt. Maar vooral het kortstondig “uithongeren” helpt om af te vallen. Je metabolisme (stofwisseling) wordt dan namelijk versneld, waardoor je meer calorieën gaat verbranden. Er gaan dus minder calorieën in en de calorieën die er in gaan, gaan er extra snel weer uit. Daarnaast gaan je insulinewaarden door intermittent fasting snel omlaag. Dit helpt je ook om af te vallen en verkleint de kans op diabetes type 2.

In verschillende bronnen lees je ook veel over de mogelijke voordelen van intermittent fasting op de lange termijn. Van een positief effect op anti-aging tot minder kans op ontstekingen, kanker en Alzheimer. Hoewel dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek, zie je dat er ook criticaster zijn. Zelf heb ik de overtuiging dat elke keer wanneer je iets eet of drinkt, je lichaam aan de slag moet gaan om dit te verwerken. Als dit de hele dag doorgaat, krijgt je lichaam maar weinig rust en draait het op volle toeren.

intermittent fasting

Fasting versus vasten

Fasting wordt ook wel gewoon vasten genoemd. Wanneer je vast, onthoud je je voor een bepaalde periode geheel of gedeeltelijk van bepaalde dingen zoals voeding of alcohol. Vasten heeft vaak een religieuze invalshoek, maar wordt ook vanuit gezondheidsredenen gedaan. Het vasten geeft tijd van bezinning en rust. Dit is te vergelijken met de rust die je je lichaam geeft bij een vast patroon in je leven. Ook het vermijden van bepaalde producten (tabak, alcohol, vlees, suiker of tegenwoordig juist telefoon of internet) helpt om een gezondere levensstijl te creëren.

Soorten intermittent fasting

Hoewel er geen officiële blauwdruk is als je wilt beginnen met intermittent fasting, zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten. Het idee is om te eten binnen een kortere periode dan dat je normaal eet. Je kunt ervoor kiezen om dit proces langzaam op te bouwen, zodat je lichaam er wat makkelijker aan kan wennen. Je kunt natuurlijk zelf een beetje experimenteren wat voor jou het beste werkt. Het is wel een slim idee om je ook te laten adviseren door een deskundige. Bovendien zijn er verschillende fasting schema’s en methodes die je kunt aanhouden. We geven hieronder enkele voorbeelden van methodes.

16:8 methode
Bij deze methode mag je 16 uur lang niet eten. In de overige 8 uur, bijvoorbeeld tussen 10:00 uur en 18:00 uur, eet je al je maaltijden van die dag.

5:2 methode
Vijf dagen lang eet je op je normale tijden (dus niet zoals bij de 18:6 methode alleen binnen bepaalde tijden). Op twee aaneengesloten dagen in de week eet je vervolgens slechts 500 kcal per dag.

1 maaltijd per dag
Bij deze methode mag je slechts één grote maaltijd per dag eten. Soms wordt ervoor gekozen om deze maaltijd verspreid over enkele uren te eten. Deze methode is vooral goed te doen als je vaak drukke dagen hebt waarbij het eten er nog wel eens bij inschiet. Welke methode voor jou het beste werkt, hangt natuurlijk volledig af van jouw situatie en planning. Het is hierbij ook relevant wát je eet. Vezelrijke en eiwitrijke voeding dragen bijvoorbeeld bij aan een verzadigd gevoel.

Tips bij intermittent fasting

  1. Bouw je schema langzaam op zodat je lichaam aan de veranderingen kan wennen;
  2. Neem veel vezelrijke voeding, eiwitten en gezonden vetten voor een verzadigd gevoel, leer hierbij intuitief te eten;
  3. Drink voldoende water of thee. Vaak lijkt het alsof we honger hebben, maar hebben we eigenlijk dorst;
  4. Poets je tanden meteen na je laatste maaltijd. Hierdoor ben je minder snel geneigd om later nog iets uit te kast te graaien;
  5. Luister naar je lichaam en/of vraag de hulp van een professional.

Daarnaast kunnen onderstaande boeken je helpen verder te verdiepen in dit onderwerp:

Eigen ervaring met intermittent fasting

Zelf ben ik al geruime tijd gewend aan intermittent fasting. Enkele jaren geleden had ik mij dat niet kunnen voorstellen. Toen was mijn ritme namelijk heel anders. Of ik nu om 5:00 uur of om 10:00 uur opstond, ik startte standaard met een ontbijt. Tegenwoordig ontbijt ik meestal tussen 10:00 en 12:00 uur. Na 18:00 uur eet ik niets meer. Binnen deze tijd eet ik doorgaans wel drie maaltijden, maar hierdoor snack ik ook minder. Tevens ervaar ik dat het intermittent fasting mij erg makkelijk afgaat, en dat ik mentaal scherper ben als ik pas later in de ochtend eet. Op het begin veroorzaakte intermittent fasting hoofdpijn doordat mijn lichaam moest wennen, maar dit trok na enkele dagen weg. Door het proces ben ik bovendien 5 kilo kwijtgeraakt. In het weekend laat ik mijn strenge ritme iets meer los. Dan kies ik er soms voor om samen met mijn gezin te ontbijten en laat ik een avondsnackje niet altijd staan.

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down