10 redenen waarom buitenlucht goed is voor jouw gezondheid!

effect buitenlucht
07/03/2023
577

In deze tijd van het jaar zijn we geneigd veelal binnen te blijven. Lekker op de bank, met een kop warme chocomel, onder een dekentje kijkend naar jouw favoriete serie op Netflix... Een periode van donkere dagen, weinig zon uren, minder opname van vitamine D en het minder vaak naar buiten gaan heeft daadwerkelijk een negatieve invloed op jouw gezondheid en mentale gesteldheid. Het is zeker goed om ook in deze periode dagelijks naar buiten te gaan en de buitenlucht op te zoeken, want onderzoek wijst uit dat het opzoeken van de buitenlucht goed is voor jouw gezondheid!

Dus waar wacht je nog op, ook al is het buiten koud, kom van de bank af, trek een warme jas, handschoenen en schoenen aan en ga alsnog voor die wandeling buiten! Welke voordelen het opzoeken van de buitenlucht voor jouw gezondheid heeft lees je in dit artikel, lees dus snel verder...

Voordelen buitenlucht voor jouw gezondheid

Zowel voor je lichamelijke als je mentale gezondheid heeft de buitenlucht voordelen. Uit onderzoek blijkt onder andere dat je je er energieker door voelt, het goed is voor je immuunsysteem én voor je humeur. Dat zijn toch al genoeg voordelen om even een half uurtje naar buiten te gaan. Hieronder volgen nog meer voordelen van het opzoeken van de buitenlucht. Als dat niet genoeg redenen zijn om wat vaker naar buiten te gaan

1. Je voelt je energieker

Blootstelling aan natuurlijk licht en frisse lucht kan je energieniveau verhogen door de productie van dopamine te stimuleren, een neurotransmitter die verband houdt met plezier en beloning. Hiernaast kunnen buitenactiviteiten, vooral wanneer ze gepaard gaan met lichaamsbeweging, de vrijlating van endorfines bevorderen. Endorfines staan bekend als "gelukshormonen" en hebben een positief effect op je energieniveau en algehele welzijn. Als je buiten actief bezig bent, zoals wandelen, joggen of fietsen, stimuleer je de bloedsomloop en vergroot je de zuurstoftoevoer naar spieren en organen, wat kan resulteren in een verhoogde energie.

Ook bevat buitenlucht doorgaans meer zuurstof dan binnenlucht. Een goede toevoer van zuurstof naar je lichaam en hersenen is essentieel voor het vrijkomen van energie uit voedingsstoffen via het metabolisme.

2. Een boost voor je immuunsysteem

Buitenlucht bevat mogelijk gezonde bacteriën en vitamine D, die beiden bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging buiten de weerstand versterken.

Naast dat buitenlucht een boost is voor je immuunsysteem verminderd het ook ontstekingen. Een Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam gebruikt om te reageren op bedreigingen zoals wondjes en pathogenen (bv, blootstelling aan de griep). Maar wanneer ontsteking in de overdrive gaat, kan dat tot buitengewoon nare gevolgen leiden. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur helpt om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden. Uitspraken over de feitelijke lichamelijk reden waarom dit is, daar verschillen de meningen nog sterk in, maar feit blijft: ga naar buiten om de spanning uit je lijf te krijgen! Dit hangt dan ook weer samen met het effect van de buitenlucht om je stressniveau.

buitenlucht wandelen

3. Het pept je op, goed voor je humeur

Blootstelling aan natuurlijke omgevingen is gekoppeld aan een verbeterde stemming en vermindering van gevoelens van angst en depressie. Het groen en de open ruimte dragen bij aan ontspanning en welzijn. Hierbij heeft denk ik iedereen wel eens gemerkt wanneer zijn of haar kopje even helemaal vol zit en wandeling hierbij goed kan helpen.

Zodra we buiten zij, een wandeling maken en tegelijkertijd een frisse neus halen zijn we sneller in staat om bepaalde gedachtes los te laten, te relativeren en ons te focussen op andere dingen. Even de dagelijkse sleur los te laten en in het hier en nu te zijn. Op deze manier kan je jezelf weer opladen met nieuwe energie, positieve energie, waardoor je humeur ook een boost krijgt en je er weer tegen aan kunt.

Uit onderzoek blijkt dat daglicht veel invloed heeft op ons humeur. Als we te veel binnen zitten, missen we de oppeppende kracht van natuurlijk licht op het ‘gelukshormoon’ serotonine en worden we somber. In de winter spreekt men ook sneller over een winterdepressie, dit heeft veelal te maken met de donkere dagen, minder daglicht vergeleken met de zomermaanden en de kou die heerst. Door de afname van het aantal daglicht uren, maken we minder serotonine aan waardoor men eerder sombere gevoelens kan ervaren. Probeer dus de maximale daglicht uren goed te benutten en ga naar buiten!

4. Verminderen van stress

De buitenlucht biedt een omgeving met minder stressoren en meer mogelijkheden voor ontspanning. Natuurgeluiden en groene omgevingen kunnen stress verminderen en het parasympathische zenuwstelsel activeren. Hiernaast blijkt uit onderzoek ook dat de cortisolspiegel afneemt wanneer men dagelijks een wandeling in de buitenlucht maakt. Cortisol is het stresshormoon, hetgeen toeneemt indien meer stress ervaart. Dus door meer in de buitenlucht aanwezig te zijn neemt het stresshormoon cortisol af waardoor we ons minder gestrest en meer ontspannen voelen.

5. Het werkt ontspannend

Hierboven is al benoemd dat buitenlucht de cortisolspiegel laat afnemen en dus men minder stress ervaart en zich meer ontspannen voelt. Het hangt dus allemaal met elkaar samen. Door buiten te zijn maak je meer serotonine, het gelukshormoon, aan en neemt de productie van cortisol af, waardoor je minder stress ervaart. Ik ben ervan overtuigd dat nu ook iedereen de conclusie kan trekken dat dit inderdaad een positief effect heeft op je gemoedstoestand en je dus ook daadwerkelijk meer ontspannen gaat voelen. En wanneer je dan toch naar buiten gaat, neem de hond eens een keertje mee, ook huisdieren helpen je bij de aanmaak van cortisol, 2 vliegen in 1 klap!

Ga eens voor een wandeling de natuur in, studies tonen aan dat omgeven zijn door de natuur je laat ontspannen en stress reduceert. Maar ook de geur van de natuur werkt stress-verlagend. De geur van bloemen als jasmijn, seringen en rozen werkt aantoonbaar stress verlagend en ontspannend. En de geur van verse dennen kan depressie en angst verminderen.

buitenlucht serotonine

6. Meer focus en creativiteit

Blootstelling aan natuurlijke omgevingen kan cognitieve vermoeidheid verminderen en de aandacht herstellen. Dit kan leiden tot verbeterde focus en creativiteit. Tijd doorbrengen in de natuur is gekoppeld aan een verbeterde concentratie, focus en creativiteit. Het kan helpen om mentale vermoeidheid te verminderen en het denkvermogen te vernieuwen.

Wanneer artificieel licht wordt verruild voor natuurlijk licht en je een fris briesje voelt in plaats van de airco, worden je zintuigen op scherp gezet. Dit bevordert het concentratievermogen. Volgens een onderzoek is het goed om tijd in de natuur door te brengen, omdat het de hersenen de kans geeft om uit te rusten van de over-stimulatie van het dagelijkse leven. Dit kan een regeneratief effect hebben op het aandachtsniveau.

Men herkent het vast wel: het constante multitasken van het moderne leven... Dit eist veel van de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van afleiding, als het gaat om het creatieve denkproces en de ontwikkeling van de identiteit. Hierbij laat een onderzoek zien dat het doorbrengen van enkele dagen in de natuur de creativiteit met maar liefst 50% verhoogde! Naast het doorbrengen van tijd in de natuur helpt een meditatie van 5 minuten ook al bij het verbeteren van jou concentratie en focus. Lees er hier meer over.

7. Een vitamine D boost

Zonlicht is een natuurlijke bron van vitamine D, essentieel voor de gezondheid van botten en het immuunsysteem. Zelfs in de winter, wanneer de zon minder fel is, kan blootstelling aan buitenlucht de vitamine D-productie stimuleren.  Vitamine D heb je nodig om calcium op te kunnen slaan (goed voor je botten), en het ondersteunt je immuunsysteem. Of je nu veel of weinig tijd hebt, geen excuus! Ga eens elke dag minimaal 30 minuten naar buiten voor bijvoorbeeld een wandeling. Zo blijf je fit en verminder je de kans op verkoudheid! Wanneer er sprake is van een vitamine D tekort kunnen verschillende symptomen optreden, welke dat zijn lees je in ons artikel over Vitamine D tekort en de symptomen ervan.

buitenlucht winter

8. Verlaging hoge bloeddruk

Regelmatige blootstelling aan de natuur en fysieke activiteit kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en het cardiovasculaire systeem te ondersteunen. Dit omdat buitenlucht een positief effect heeft op het stressniveau, ontspanning, de kwaliteit van buitenlucht beter is dan de kwaliteit van de binnenlucht, het bevorderen van lichamelijke kwaliteit en je wordt blootgesteld aan de invloeden van de natuur.

Uit onderzoek blijkt dat door buiten te zijn, je bloeddruk, je hartslag en je spierspanning na een aantal minuten al naar beneden gaat. Dit zorgt voor minder stress. De buitenlucht helpt je meer te ontspannen. Het zorgt voor verlaging van het stresshormoon cortisol en voor een tragere hartslag.

9. Betere slaapkwaliteit

Een regelmatig patroon van blootstelling aan natuurlijk licht en de invloed ervan op het circadiane ritme kan de slaapkwaliteit verbeteren. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het bevorderen van een gezonde slaap.

Daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt. Die biologische klok is een groepje cellen in ons brein dat ons lichaam vertelt wanneer het dag en nacht is. Bovendien bevordert daglicht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe meer melatonine het lichaam 's nachts aanmaakt.

Naast dat het naar buiten gaan overdag een positief effect heeft op je slaapkwaliteit heeft het slapen met een open raam dat ook. Door een open raam val je makkelijker in slaap, je wordt lekkerder wakker én je voelt je meer uitgerust. Verse lucht zorgt voor een betere nachtrust. Omgekeerd is het ook zo dat slechte ventilatie in de slaapkamer overdag leidt tot een slaperig gevoel en moeite met concentreren.

Er zijn nog meer tips om jouw slaap te verbeteren, welke dat zijn lees je hier!

uitgerust wakker worden

10. Kwaliteit buitenlucht v.s. kwaliteit binnenlucht

Wist je dat we gemiddeld 90% van onze dag binnen doorbrengen? Met de luchtkwaliteit in moderne huizen is het echter vaak slecht gesteld. Woningen worden dicht geïsoleerd en de ventilatie laat vaak te wensen over. Ook menselijk gebruiken, zoals koken, roken en douchen verslechteren het binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat er genoeg frisse lucht in je huis komt en dat vervuilde lucht wordt afgevoerd. Nog beter is het natuurlijk om wat meer tijd van je dag buiten door te brengen. Daarmee haal je meer verse zuurstof naar binnen en zuiver je je lichaam.

Het is dus belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan, zowel voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Maar vergeet ook niet om de buitenlucht naar binnen te halen door te ventileren. Volgens de Rijksoverheid veroorzaakt onvoldoende ventilatie schimmels en huisstofmijt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsproblemen zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Ook vergroot het de kans op astma en allergieën. Genoeg redenen dus om je huis goed te ventileren en regelmatig naar buiten te gaan.

Nu jij,.....

Er zijn dus genoeg redenen om naar buiten te gaan. Toch is het zetten van die ene stap op koude of regenachtige dagen niet altijd even gemakkelijk. Je kunt echter ook van het buitenleven genieten met het comfort van binnen door de aanschaf van een terrasoverkapping of veranda. Je kunt dus van het buitenleven genieten gedurende alle seizoenen van het jaar! Maar vergeet ook niet af en toe toch die wandelschoenen aan te trekken, de natuur in te gaan voor een heerlijke wandeling om zo ook de effecten van de buitenlucht, het buiten zijn en het in beweging komen te ervaren! Zeg gedag tegen die winterdepressie!

buitenlucht sport

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down