De beste ochtendroutine tips voor een beter leven

ochtend routine
25/01/2022
987

Steeds vaker hoor ik over de waarde van ochtendroutines en hoe deze je kunnen helpen bij een productieve en waardevolle kickstart van je dag. Geïnteresseerd door deze positieve ervaringen en zaken die ik hierover lees, heb ik mij verdiept in de voordelen en tips hierbij. Immers een goede start van de dag creëert een positief momentum. “Win the morning, win the day”.

Wat is een ochtendroutine?

Een ochtendroutine, of ochtendritueel, is een terugkerend proces aan het begin van je dag waarbij je bepaalde handelingen, vaak achter elkaar, doet. Deze activiteiten dragen bij aan een krachtig en prettig begin van de dag. Vaak is het zo dat deze handelingen elkaar versterken en je een gevoel van zingeving bieden.

Als je elke ochtend koffie drinkt en je tanden poets zou je dit ook kunnen zien als een ochtendroutine (onbewust). De ochtendroutine die we hier bedoelen is er echter bewust op gericht om tot de juiste state of being te komen en meer uit jezelf op deze dag te halen. Het creëert een positief momentum. Veelal wordt ervoor gekozen om eerder op te staan om op deze wijze “extra tijd” te creëren voor jezelf. Ervaring leert dat de tijd in de ochtend meer kansrijk is om te werken aan je eigen ontwikkeling dan na een dag werken. Daarnaast geeft het ook tijd voor jezelf, omdat de rest van je huisgenoten zich nog eens omdraaien in bed.

Ochtendroutine
Een goede ochtend routine begint de nacht van de voren.

Waarom een ochtendroutine?

Een bewust gecreëerde ochtendroutine kan je helpen business- of levensdoelen effectiever te realiseren. Door op deze wijze aandacht te geven aan je ambities zorg je dat je elke dag begint met je doel voor ogen. Vaak stellen we onszelf doelen op enig moment in ons leven, maar raken deze ondergesneeuwd door een dik pak aan dagelijkse beslommeringen, waardoor deze doelen feitelijk naar de achtergrond verdwijnen. Vreemd toch? Dat je doel een bijzaak wordt een je bijzaak een doel op zich lijkt te zijn? Door dagelijks stil te staan wat je wilt bereiken, krijgt dit een dominante plek en is de kans veel aannemelijker dat je vanuit je handelingen en keuzes bewuster bezig bent met je doelen.  

Door beweging toe te voegen aan je ochtendroutine komt je lichaam van een staat van herstel (rust door slaap) weer in beweging. Je zet de motor aan. Zie het als een stoppenkast waarmee je bewust een aantal processen in je lichaam activeert.

Door een moment voor jezelf te organiseren middels een ochtendroutine geef je jezelf aandacht. Vaak zijn we gedurende de dag veel voor anderen bezig. Je werkgever, gezin, vrienden of omgeving vragen/krijgen veel aandacht, waardoor je jezelf nog wel eens lijkt te vergeten. Door doelbewust een moment voor jezelf te creëren, geeft dit ruimte om je eigen behoeftes te erkennen en vanuit rust te vertrekken. Deze rust helpt je bij het maken van de juiste afwegingen gedurende je dag.

Verder biedt een ochtendroutine structuur aan je dag. Omdat er vaak meerdere activiteiten aan bod komen in de routine (anders betreft het een ochtendactiviteit) creëer je een structuur en dus een basis voor je dag. Het draagt bij aan het ontwikkelen van discipline. Vaak lukt het niet om bepaalde voornemens vol te houden waardoor we eerder geneigd zijn de handdoek in de ring te gooien. Door elke dag een positieve ervaring te creëren en je eigen discipline te herkennen, kan het je helpen andere voornemens ook langer vol te houden en weer op te pakken als het een keer niet is gelukt.

Wat doe je tijdens een ochtendroutine?

Voor een ochtendroutine die bijdraagt aan het behalen van je doelen ga je geen TV kijken of je werkmails afhandelen. Maar wat dan wel? Dit kan natuurlijk voor iedereen anders zijn. Wel zijn er enkele activiteiten die bewezen bijdragen aan meer bewust zijn, focus en meer energie. Door deze aan het begin van je dag te doen geeft dit een sterk begin waardoor het aannemelijk is dat je deze lijn de rest van de dag weet door te zetten. Zodoende werk je toe naar een winning mode.

Hal Elrod beschrijft in zijn boek ‘Miracle Morning enkele activiteiten die bijdragen aan een ideale ochtendroutine. Hij noemt dit de life SAVERS. Elke letter in het woord savers staat voor een activiteit. (Silence, Affermations, Visualization, Excersise, Reading Scribing) Deze zie je ook terugkomen hieronder naast enkel andere voorbeelden.

ochtendroutine


Mindfullness, Meditatie of Ademhalingsoefeningen

Ondanks dat je net uit een droomwereld komt kun je je afvragen waarom je weer aan innerlijke rust zou werken. Tijdens je slaap ben je niet in een staat van bewustzijn. Door als je wakker bent te werken aan je bewustzijn, zorg je er voor dat na het lichamelijk uitgerust zijn, extra gewerkt wordt aan je mentale rust. Zelf geef ik de voorkeur aan ademhalingsoefeningen vanuit de Wim Hof methode. Dit kan ook gezien worden als een vorm van meditatie.

Affirmatie en (Doel)visualtie

Affirmaties zijn krachtige teksten/zinnen die je helpen bij zelfvertrouwen en doelrealisatie. Door in de ochtend (en op andere momenten van de dag) deze positieve affirmaties uit te spreken, creëer je wenselijke overtuigingen over hetgeen je wilt bereiken. Visualisatie draagt er aan bij om je toekomstige jij te zien. Hierbij is het bijzonder krachtig om een beeld van jezelf te creëren. Een beeld van welke versie van jezelf je moet zijn om te realiseren wat je voor ogen hebt.

Bewegen of Sport

Het gevoel dat je hebt na het sporten in de ochtend is misschien wel heeft meest bepalend voor je energie. Veel mensen zien op tegen sporten, maar kennen ook de ervaring van het onbetaalbare gevoel van na (intensief) sporten. Bij sporten als ochtendroutine geldt voor dit gevoel een verdubbelaar. Zelfs wandelen zorgt al voor een goede activering van je lichaam en draagt bij aan het doel om dagelijks voldoende te bewegen.

Lezen en Leren

Door (inspirerende) info tot je te nemen kun je inzichten opdoen die je verder op de dag helpen bij het maken van je keuzes of je creativiteit vergroten. Uiteraard kun je ook een roman lezen en kan dit rustgevend werken. Persoonlijk zou ik niet kiezen voor een nieuws gerelateerde tekst, zoals een krant. Hierin staat over het algemeen negatief gekleurde info die niet complementair is aan voor een juiste mindset. Onder lezen kun je ook leren zien. In de ochtend, als je het scherpst bent, neem je het beste informatie op. Tevens spreekt lezen je verbeeldingskracht en fantasie aan, hetgeen goed werkt op problemen om te denken.  

Schrijven

Naast informatie tot je nemen kun je zelf ook informatie uit je laten komen. Het voelt erg fijn om je gedachten gewoon eens uit je te laten stromen. Wat je schrijft kan heel divers zijn. Je kunt opschrijven wat je van plan bent te doen vandaag. Liever niet alleen een actielijstje maar ook waarom je dit belangrijk vindt. Je kunt de voorgaande dag evalueren of gewoon opschrijven hoe je je voelt (en waar dat door komt). Bovendien is het ook interessant om je dagboeken na verloop van tijd eens door te bladeren. het is wetenschappelijk bewezen dat het bijhouden van een dagboek een positief effect heeft op jouw gemoedstoestand!

Koud douchen

Het nemen van een koude douche of zwemmen in koud water in de ochtend is bijzonder effectief om wakker te worden. Iedereen kent Wim Hoff (The Iceman) inmiddels wel. De gezondheidsvoordelen van koud douchen zijn reeds aangetoond, maar het geeft je een erg krachtig en stimulerend gevoel. Hiernaast kan de dag na een koude douche alleen maar gemakkelijker worden…

Verse maaltijd bereiden

Voor veel mensen schiet een ontbijt er vaak bij in ’s ochtends. Laat staan dat men de tijd neemt een vers ontbijt of lunch te creëren. Over het algemeen vragen voedzame maaltijden meer tijd qua bereiding. Indien je net wat meer tijd creëert in de ochtend kun je tijd besteden aan een vers gemaakte salade, (groente)smoothie of andere voedzame maaltijd. Heb jij al eens gehoord van intuitief eten? Een belangrijk aspect als het gaat om routines, ga emotie-eten uit de weg!

Slechte ochtendroutine: Is het tegenovergestelde ook waar?

Een leuke vraag die ik mijzelf vaker stel om een theorie te toetsen, is om deze om te draaien. Kan het tegenovergestelde ook kloppen? Als je ’s ochtends achter de feiten aan loopt, gehaast bent, van alles bent vergeten en niet veel tijd neemt om de verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, is de kans groot dat dit patroon zich doorzet deze dag. Hetzelfde geldt voor een ochtend waarin je niet productief bent en blijf hangen. Soms is het wel heerlijk om uit te slapen, maar de kans is kleiner dat je grote wonderen verricht op zo’n dag. Het is maar net wat je nastreeft.

Valkuilen en eigen ochtendroutine voorbeeld

Mijn eigen ervaringen met een ochtendroutine zijn erg positief. Ik ben een redelijk ochtendmens en word over het algemeen goed wakker. Na een drankje de dag ervoor heb ik het ook wel zwaarder, maar over het algemeen word ik voor de wekker gaat wakker. Het weekend zet ik dit niet altijd door, het is ook wel gezellig om bij je partner in bed te blijven liggen, zodat zij niet elke keer alleen wakker wordt.

Mijn ochtendroutine bestaat uit ademhalingsoefeningen, affirmaties, wandelen en schrijven. Ik heb niet een extreem vast patroon, maar ademhalingsoefeningen en wandelen komen wel altijd terug. De duur van mijn activiteiten verschilt. In het weekend kies ik voor een wandeling die wat langer is in combinatie met een podcast of luisterboek.

6 tips die bijdrage aan een optimale ochtendroutine.

  • Snooze NIET! Stel niet uit, maar sta direct op.
  • Voorbereiding, organiseer de avond van te voren. Leg je kleren klaar, wekker op een afstand zodat je je bed uit moet. Ook al ben je nog zo gemotiveerd in de avond, in de ochtend kunnen gedachten aan je warme bed je makkelijk gijzelen.
  • Zet dit door in het weekend, zodat je een ritme behoudt.
  • Drink een glas water direct als je opstaat, dit activeert je lichaamsfuncties en helpt dat je sneller wakker wordt.
  • Kies een vast tijdstip. Ik merkte dat ik op een gegeven moment net voor dit tijdstip al wakker werd.
  • Indien je een keer overslaat is dat geen probleem, pak gewoon de draad weer op.

Miracle Morning

Naast eigen ervaring heeft het boek Miracle Morning (Hal Elrod) mij veel informatie en inzicht gegeven. Het is praktisch, duidelijk en prettig te lezen/te luisteren. Als we naar het overkoepelende onderwerp 'routines en gewoontes' kijken is Atomic Habits daarnaast nog een strenge aanbeveling.

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down