Slapen, hoeveel slaap is nodig?

Hoeveel slaap heb ik nodig
16/02/2022
623

Waarom hebben sommige mensen minder slaap nodig? En is dat echt zo?
Lekker uitslapen is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen slapen namelijk veel minder dan anderen. Gemiddeld slapen mensen zo'n 8 uur per nacht, maar er zijn ook mensen die aan 6 of zelfs 4 uur al genoeg hebben. Hoe kan het dat sommige mensen veel minder slapen dan anderen? Is dit eigenlijk wel gezond? En zitten er negatieve gevolgen aan? Hoeveel slaap is nodig? Hier wordt dit allemaal besproken.

Fabels en feiten over hoeveelheid slaap

Over hoeveel slaap mensen nu echt nodig hebben, is niemand het echt over eens. Er bestaan daarom een hele hoop fabels en feiten over hoeveel slaap je nodig hebt. Je zult misschien wel eens horen dat 8 uur slaap optimaal is voor iedereen. Dit is echter niet waar. De meeste mensen slapen wel gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt echter per persoon. Ook zijn er nog veel meer factoren die invloed hebben op hoeveel je slaapt. Denk hierbij aan leeftijd, temperatuur en tijd van het jaar.

Je kunt jezelf ook niet aanleren om opeens veel minder te slapen. Hoeveel slaap je nodig hebt staat grotendeels al vast. Veel meer of minder slapen kan dan negatieve invloeden hebben op je energie en gezondheid. Wanneer je regelmatig een half uurtje eerder opstaat zul je hier na een tijdje wel aan gewend raken, maar 8 uur slaap verminderen naar 4 uur slaap is op de lange termijn niet mogelijk.

Van groter belang is echter de kwaliteit van je slaap. Als je voldoende diep slaapt kunnen lichaam en geest beter herstellen van een onrustige slaap. Zaken die je slaap beïnvloeden zoals alcohol of stress kunnen ervoor zorgen dat je na 8 uur “slaap” toch nog vermoeid bent.

hoeveel slaap is nodig

Uur meer of minder slapen

Niet iedereen slaapt dus 8 uur of heeft 8 uur slaap nodig. Sommige mensen zullen een uur meer of minder slapen. Dit is normaal en verschilt dus per persoon. Het kan ook voorkomen dat je persoonlijk soms een uur langer of korter zal slapen. Je moet bijvoorbeeld een keer vroeg opstaan of hebt tot laat een feestje. Wanneer dit af en toe gebeurt is dit geen probleem. Wanneer je echter iedere nacht een ander aantal uren slaapt, kan je slaapritme in de war raken. Probeer dus iedere dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook op dezelfde tijd op te staan.

Gevolgen minder dan 6 uur slapen

Minder dan 6 uur slapen is voor de meeste mensen niet haalbaar. Wanneer je minder slaapt dan dat je eigenlijk nodig hebt, spreek je van een slaaptekort. Voor veel mensen is dat wanneer je minder dan 6 uur slaapt. Je zult dan merken dat je gedurende de dag sneller moe wordt en ook minder energie hebt. Je kunt je hierdoor bijvoorbeeld minder goed concentreren. Als gevolg kun je minder goed nieuwe informatie opslaan en vergeet je sneller dingen. Dit is dus niet handig tijdens het werken of studeren. Langdurig minder slapen kan zelfs voor serieuze mentale gezondheidsklachten zorgen. Je hersenen kunnen namelijk niet meer optimaal werken. Het verstoort hierdoor ook je mindset.

Van te weinig slaap kun je ook sneller ziek worden. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je ritme verstoord wordt, waardoor je weerstand omlaag gaat. Wanneer je een lagere weerstand hebt ben je vatbaarder voor een virus. Op de langere termijn kan een lage weerstand ervoor zorgen dat je een grotere kans hebt op ernstige ziektes.

Minder slapen door volle maan

Veel mensen geven aan dat zij minder lang slapen als er een volle maan is. Volgens sommige mensen heeft dit te maken met de spirituele kracht van de maan. Bij een volle maan zou je meer emoties hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je meer met je emoties bezig bent, waardoor je dus minder goed zult slapen. Wetenschappelijk bewijs is hiervoor echter moeilijk te vinden. Dit neemt niet weg dat veel mensen hier daadwerkelijk last van hebben. Benieuwd wanneer in 2023 volle maan is, check de jaarkalender hier.

Hoeveel slaap heb is nodig

Minder slapen, meer energie

Sommige mensen slapen minder dan jij, maar lijken wel meer energie te hebben. Hoe kan dit verklaard worden? Hoe lang je slaapt zegt niet altijd iets over jouw slaapkwaliteit. De slaapkwaliteit heeft te maken met de diepe slaap, die je maar een paar keer per nacht bereikt. Door deze diepe slaap rust je echt goed uit. Hoe vaak je deze diepe slaap bereikt verschilt per persoon en kun je helaas ook niet veranderen. Er zijn dus mensen die vaker en langer een diepe slaap bereiken en die dus aan minder uur slaap genoeg hebben. Dit verklaart waarom sommige mensen minder slapen dan anderen en toch genoeg energie hebben.

Hoeveel slaap is nodig voor baby's?

Baby’s hebben een compleet ander slaapritme dan volwassenen. Baby’s moeten namelijk vaker gevoed worden en kunnen daarom niet urenlang achter elkaar slapen. Daarom worden baby’s in de nacht vaak wakker en doen ze overdag meer dutjes. Het slaapritme van baby’s kan door van alles beïnvloed worden. Baby’s kunnen bijvoorbeeld minder slapen als ze in een groeisprongetje zitten. Ook als baby’s tanden krijgen of ziek zijn, zullen ze minder goed slapen.

Waarom slapen ouderen minder?

Ouderen slapen vaak minder, maar hebben meestal net zo veel slaap nodig als jongeren. Slaap is voor alle leeftijden namelijk erg belangrijk. Sommige ouderen hebben daadwerkelijk minder slaap nodig in de nacht. Dit kan eraan liggen dat ouderen gedurende de dag minder actief zijn en soms ook een dutje doen. Je hebt dan minder energie verbruikt, waardoor je ook minder slaap nodig hebt.

In veel gevallen slapen ouderen echter minder door andere redenen. Ouderen worden bijvoorbeeld ’s nachts vaker wakker of kunnen moeilijker in slaap vallen. Soms kan dit veroorzaakt worden door ziektes, aandoeningen of medicatie. Al deze factoren kunnen een invloed hebben op het slaapritme en de kwaliteit van het slapen. Ook zijn oudere mensen vaak gevoeliger voor prikkels van buitenaf, zoals licht en geluid. Dit kan ervoor zorgen dat slapen nog moeilijker wordt.

In de winter- en zomertijd minder slapen

Tijdens de winter- en zomertijd wordt de klok een uur vooruit of achteruit gezet. Dit betekent ook dat je in de ochtend een uur vroeger of later op moet staan. De zomer- en wintertijd kunnen ervoor zorgen dat je slaapritme wordt verstoord. Je kunt bijvoorbeeld minder slapen en daardoor veel moeite hebben met opstaan. Meestal raakt je lichaam na een paar avonden wel gewend aan het nieuwe ritme. Heb je er erg veel last van? Dan kun je jouw ritme een week voor de verzetting van de klok al een klein beetje gaan aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten eerder opstaan. Wanneer de klok daadwerkelijk wordt verschoven, ben je al gewend geraakt aan het nieuwe ritme.

hoeveel slaap is nodig

Eigen ervaring met slaap

Ik heb het geluk dat ik eigenlijk altijd snel in slaap val en redelijk goed kan opstaan. Ik ben op een gegeven moment gestart met een ochtend routine om mijn dag te beginnen. Hierdoor ben ik eerder gaan opstaan: van 6:50 uur naar 6:00 uur. Het heeft mij verbaasd dat ik hier zo snel aan gewend raakte. De eerste dagen waren niet echt makkelijk, maar nu word ik doorgaans 5 minuten voor mijn wekker al wakker. Ik slaap zo'n 7 tot 7,5 uur en voel mij hier prima bij.

Heb je nu het idee dat je te weinig slaapt, overdag erg moe bent, moeite hebt om je te concentreren enz. Lees dan in een volgende blog over tips die jou wellicht kunnen helpen om beter te slapen. Weet dat mediteren hier ook een belangrijke rol in kan spelen! Dit hoef je niet alleen te doen, er zijn verschillende slaap apps die jou hierbij op weg kunnen helpen, ook deze verschillende slaap apps hebben wij voor jou opgesomd.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down