Beter slapen door meditatie

beter slapen door meditatie
08/02/2022
735

Mediteren kan veel voordelen met zich meebrengen, maar ga je ook beter slapen door meditatie? Door op een juiste manier te mediteren kun je ervoor zorgen dat de geest tot rust komt. Je zult dus makkelijker ontspannen raken door in een bepaalde staat van stilte en rust te komen. In deze staat kun je zeker beter slapen door meditatie. Meditatie komt in vele vormen en soorten. Hoewel meditatie vaak in religies wordt gebruikt, kan iedereen deze oefeningen uitvoeren om van de eraan gekoppelde voordelen te genieten.

Hoe werkt beter slapen door meditatie?

Het mediteren kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Door dagelijks meditatieoefeningen te doen, zul je de geest kunnen observeren en accepteren. Dit zorgt ervoor dat je jezelf leert verkennen en accepteren. Door meditatie zal het lichaam beginnen met het aanmaken van slaaphormonen. Daarnaast zal de productie van stresshormonen en adrenaline geremd worden. Daarom helpt naast middelen als een verzwaringsdeken of een slaapmasker ook meditatie voor een betere nachtrust. De productie van stoffen die het lichaam wakker houden wordt geremd en de productie van stoffen, die ervoor zorgen dat het lichaam in slaap komt, wordt bevorderd. Er zijn specifieke meditatieoefeningen die uitgevoerd kunnen worden vlak voor het slapen gaan om een prettige nachtrust te krijgen.

De voordelen van meditatie

Mediteren brengt veel voordelen met zich mee terwijl je er slechts een deel van je tijd voor hoeft op te offeren. Door te mediteren zul je makkelijker en duidelijker je gedachtes zien. Je wordt dus eerder bewust van gedachtes die je aansporen om een bepaalde taak te verrichten. Daarnaast doet het ook iets met je gedrag. Je zult namelijk een liefdevoller persoon worden door te mediteren. Je zult eerder dingen accepteren, zowel jezelf als je omgeving. Na de meditatie zul je merken dat je je ook beter kan concentreren op bepaalde taken die je moet verrichten. Zo zul je beter te werk kunnen gaan en kan de taak dus efficiënter worden uitgevoerd. Verder ben je ook bewust van de dagelijkse gedachtes die jou bezighouden waardoor je deze makkelijker los kan laten. Je zult hierdoor onnodige gedachtes negeren waardoor de geest rustiger wordt. Ook dit kan ervoor zorgen dat stress wordt verminderd doordat de gedachtes die stress veroorzaken verdwijnen. Ten slotte kan je beter slapen door meditatie door de vele lichaamsprocessen die geremd of bevorderd worden.

meditatie soorten apps

Meditatie is voor iedereen

Meditatie komt vooral voor in religies. Dit betekent echter niet dat alleen gelovigen deze oefeningen kunnen doen. Meditatie heeft voordelen voor iedereen. In het boeddhisme wordt meditatie gebruikt om verlicht te raken. Dit betekent dat er een proces van ware menswording plaatsvindt. Je kunt hierdoor emotioneel en intellectueel volwassen worden. Voor de rationele mensen is de verlichting niet zo belangrijk, maar ook voor rationele mensen is meditatie dus belangrijk door de vele voordelen die eraan verbonden zijn als je niet gelovig bent. Werkstress komt vaak voor en kan ernstig zijn wanneer dit niet verholpen wordt. Na een lange tijd blootgesteld te worden aan stress kan een burn-out ontstaan. Dit betekent dat het niet meer mogelijk voor jou is om verder te gaan met werken. Je bent als het ware uitgeput en je komt er heel moeilijk vanaf. De duur van een burn-out verschilt per persoon, maar je kunt ervan uit gaan dat het lang kan duren totdat je ervan af bent. Veel mensen hebben last van stress. Meditatie zou een goede oplossing kunnen zijn stress te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij meditatie kan helpen.

Een goede ademhaling voor beter slapen door meditatie

Het kan erg verwarrend zijn hoe je het nu eigenlijk moet aanpakken om beter te slapen door te mediteren. De techniek om te mediteren is lastig op te pakken wanneer je verkeerd begint. De ademhaling is erg belangrijk om beter te slapen door meditatie. Ademhaling is zo normaal geworden dat je er haast niet bij stil staat hoe je nu eigenlijk ademhaalt. Bij het beter slapen door meditatie draait alles om bewust ademhalen. Je bent dus bewust van iedere stap in het ademhalingsproces. Om te beginnen zul je ontspannen moeten raken door de schouders te ontspannen en de rug lang te maken. Vervolgens adem je rustig door de neus vanuit de buik in. Visualiseer de adem die via de buik naar het midden en naar de borstkas stroomt. Dit duurt ongeveer vier seconden. Vervolgens adem je uit via de mond. Ook hier visualiseer je de ademhaling die vanaf de buik naar de borstkas stroomt.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down