De kracht van dankbaarheid

Dankbaarheid
22/01/2022
1691

Dankbaarheid zit nog niet zo in ons systeem. We vergeten het nog te vaak; gewoon even dankjewel zeggen. Hoe vaak zeg jij dankjewel tegen een ander én tegen jezelf? Waarschijnlijk niet vaak genoeg. Waarom is dit zo moeilijk? En welk positief effect heeft dankbaarheid op je gemoedstoestand? In deze blog vertel ik je graag meer over dankbaarheid en hoe je dit meer kunt toepassen in je levensstijl.

Dankbaarheid als drijfveer voor positieve psychologie

Achter een klein dankjewel, met andere woorden achter dankbaarheid, schuilt een enorm sterke kracht. Dankbaar zijn wordt ook wel gezien als de drijfveer van de positieve psychologie, een stroming waarin men vooral kijkt naar wat men gelukkig maakt, in plaats van naar psychische stoornissen. Voor de positieve psychologie zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen van eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, wijsheid, tevredenheid en zelfvertrouwen. Vooral dankbaarheid heeft de grootste positieve effecten op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties.

Maar wat houdt dankbaarheid precies in?

Het uiten van dankbaarheid is de basis van geluk. Maar dit uiten doet iedereen op zijn eigen manier. Zo valt onder dankbaar zijn onder andere verbazing, waardering, iets van de zonnige kant bekijken en iemand bedanken. Het komt erop neer dat je je zegeningen telt. Dankbaarheid hangt ook samen met dingen niet als vanzelfsprekend worden gezien. Maar ook als een vorm van mindfulness en een manier om met moeilijke situaties in het leven om te gaan.

Dankbaarheid is in deze zin de tegenhanger van negatieve emoties. Als je dankbaar bent, geniet je van het leven en ervaar je meer positieve gevoelens. Je hebt dan minder last van negatieve gevoelens zoals angst, woede, frustraties, verdriet en boosheid.

Door dankbaar te zijn kan je je humeur in een aantal seconden laten omslaan. Je beïnvloedt je humeur op een positieve manier. En dat kan uiteindelijk je leven op de langere termijn veranderen. Het maakt je dus gelukkiger, draagt bij aan een positieve mindset en staat haaks op stress.  

dankbaarheid
Kiona Lousberg

Leren om dankbaar te zijn

Voor de één is het vanzelfsprekend, voor de ander is het nog erg moeilijk. Maar gelukkig heb ik goed nieuws en kan iedereen leren om dankbaar te zijn. Zo zijn er twee oefeningen die je kunt toepassen in het dagelijkse leven, namelijk:

  • Tel je zegeningen: schrijf in een paar zinnen op waar jij dankbaar voor bent. Dit kan iedere dag of een paar keer per week, waar jouw voorkeur naar toe gaat. Het enige belangrijke is dat je het regelmatig doet. Hierbij kan het 6 minuten dagboek voor jou een hulpmiddel zijn. Door een dagboek bij te houden kan je je zegeningen opschrijven en deze ook op een later moment terug lezen. Echter geeft het je ook de mogelijkheid om op een dag te reflecteren, waar kon beter en waar ben ik dankbaar voor? In onze blog over journaling leg ik jullie uit welke positieve effecten het bijhouden van een dagboek met zich meebrengt.
  • Schrijf een dankbaarheidsbrief: schrijf een brief aan iemand die ooit iets voor je heeft gedaan of betekend, maar die je daar nooit echt voor hebt bedankt. Vervolgens lees je de brief voor aan deze persoon. De overgrote meerderheid die zo dapper is geweest om dit te doen, ervaarde daarna een groot geluksgevoel. Dit gevoel hield minstens een maand aan. Het onmiddellijke effect van deze oefening is groter dan bij welke andere oefening dan ook uit de positieve psychologie.

Deze oefeningen trainen je om het positieve/het goede in het leven te zien. Dankbaarheid werkt hierbij als een vergrootglas, het vergroot de goede dingen uit. Dankbaarheid is hierbij authentiek en welgemeend. Daarnaast is het ook nog eens een opkikker voor je relatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen duidelijk beter over zichzelf en hun relatie denken, op dagen dat hun geliefde hen voor iets had bedankt. ‘Als iemand je bedankt, voel je je gezien en gewaardeerd.’ Zo straalt dankbaarheid niet alleen af op jezelf, maar op je hele omgeving.

‘’Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed."

Eckhart Tolle

Dankbaarheid als levenshouding

Dankbaarheid kun je gebruiken als een levenshouding, maar hoe doe je dit?

  • Dankbaarheid als persoonlijke eigenschap
  • Wordt bewust van je persoonlijke gedachtes
  • Blij zijn met wat je hebt
  • Ruimte voor ontzag en verwondering
  • Tevredenheid over je huidige leven
  • Omarm al je imperfecties, zonder ermee in gevecht te gaan
  • Waardering voor anderen
  • Je dankbaarheid tonen
  • Dankbaarheid die voortkomt uit het besef van vergankelijkheid
  • Positieve vergelijkingen

Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. De zin: ‘Ik ben dankbaar voor …’’ kan je met zoveel dingen aanvullen dat het toch een hele moeilijke opdracht blijft. Je kunt het aanvullen met grote en kleine dingen in het leven. Vergelijk het met piekeren. Zoals je door te piekeren problemen groter maakt, werkt het met dankbaar zijn andersom. Naarmate je er meer mee bezig bent, bedenk je steeds meer dingen om dankbaar voor te zijn. En dit geeft weer een gevoel van overvloed. Dit merk je na een tijdje.

Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je een emotionele reserve op voor als het tegenzit. Je krijgt meer oog voor wat wel goed gaat. Je ziet de mooie dingen in het leven duidelijker en je raakt hier in getraind. Je leert van alles wat je nog wilt verbeteren, zoals blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. Je probeert alles positief te benaderen, negatieve aspecten krijgen weinig tot geen aandacht, klachten van een burn-out verdwijnen naar de achtergrond en je kunt weer genieten van de mooie dingen in het leven.

Dit is op zichzelf toch al iets om dankbaar voor te zijn!

dankbaarheid

Om jou al een beetje op weg te helpen, heb ik voor jou een aantal quotes genoteerd die jou kunnen helpen om elke dag even dankbaar te zijn. Lees ze in de blog: quotes voor dankbaarheid. Begin vandaag nog en wacht niet tot morgen!

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down