De voordelen en nadelen van ZZP’er worden

ZZP'er
05/06/2023
378

ZZP’ers schieten de laatste jaren als wortels uit de grond. Eind 2022 telde het CBS 1,2 miljoen ZZP’ers in ons kleine landje. Dat is maar liefst 12% van alle werkende in Nederland, en dat aantal blijft maar stijgen! Waarom kiezen er nu steeds meer mensen voor om zelfstandig te gaan werknemen?

Wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze en is dit een kijkje in de toekomst van de arbeidsmarkt? Of is het gewoonweg een trend voor mensen die geen zin hebben om een simpel nummer te zijn binnen een bedrijf? In deze blog gaan we in op de voor- en nadelen van het zijn van een ZZP’er.

Wat is een ZZP’er?

Voordat we kijken naar wat de voor- en nadelen zijn, is het belangrijk om te weten waar ZZP nu precies voor staat. Een ZZP'er is namelijk een afkorting voor Zelfstandige Zonder Personeel. Het verwijst naar een persoon die zelfstandig werkt en geen vast dienstverband heeft bij een werkgever. Als ZZP'er voer je jouw werkzaamheden uit op basis van een overeenkomst van opdracht (ook wel bekend als een ZZP-contract) met opdrachtgevers.

Verantwoordelijkheid
Als zelfstandige ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen onderneming en alles wat daarbij komt kijken. Je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt, hoe je je werk uitvoert en welke tarieven je hanteert. Je factureert je opdrachtgevers meestal op basis van de gewerkte uren of geleverde prestaties. ZZP'ers kunnen in verschillende sectoren actief zijn, zoals IT, consultancy, creatieve industrie, bouw, zorg, enzovoort.

ZZP'er bakker

Als ZZP'er ben je dus ook zelf verantwoordelijk voor het regelen van je eigen administratie, belastingen, pensioen en bijvoorbeeld het aanvragen van een zakelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je hebt geen recht op sociale voorzieningen zoals vakantiegeld, pensioenopbouw of een WW-uitkering, tenzij je hier zelf voorzorgsmaatregelen voor treft.

De voordelen van werken als ZZP’er

Zoals hierboven al een beetje beschreven staat, zijn er een paar erg leuke voordelen aan het zijn van een ZZP’er. Hieronder gaan we er dieper op in. Wat maakt zelfstandige zijnde op de arbeidsmarkt nu zo interessant?

Flexibiliteit: Als zelfstandige ondernemer heb je de vrijheid om je eigen werktijden en -locatie te bepalen. Je kunt zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en wanneer je werkt. Dit geeft je de mogelijkheid om je werk aan te passen aan je persoonlijke behoeften en omstandigheden.

Zelfstandigheid: Als ZZP'er ben je je eigen baas. Je hebt de vrijheid om je eigen beslissingen te nemen en je eigen onderneming vorm te geven. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening en autonomie.

Mogelijkheid om te groeien: Als ZZP'er heb je de kans om je expertise en vaardigheden te ontwikkelen binnen jouw vakgebied. Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren in specifieke projecten of industrieën, wat kan leiden tot groei en nieuwe kansen.

ZZP'er ICT

Financieel voordeel: In sommige gevallen kunnen ZZP'ers hogere tarieven vragen voor hun diensten dan werknemers in loondienst. Bovendien kun je als zelfstandige ondernemer gebruikmaken van bepaalde fiscale voordelen en aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, die je belastingdruk kunnen verminderen.

Diversiteit in werk: Als ZZP'er kun je werken aan verschillende opdrachten en projecten voor diverse opdrachtgevers. Dit kan leiden tot een gevarieerde werkervaring en de mogelijkheid om je kennis en netwerk uit te breiden.

De nadelen van werken als ZZP’er

Dit klinkt als de ideale situatie voor veel mensen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat werken als ZZP'er ook uitdagingen met zich mee kan brengen. Welke deze zijn bespreken we hieronder.

Administratieve lasten: Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingaangiften, facturering en boekhouding. Dit kan tijdrovend en complex zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt met deze zaken. Het kan nodig zijn om een boekhouder of accountant in te schakelen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Gebrek aan sociale zekerheid: Als zelfstandige ondernemer heb je geen recht op sociale voorzieningen zoals vakantiegeld, pensioenopbouw of een WW-uitkering, tenzij je hier zelf voorzorgsmaatregelen voor treft. Je moet zelf zorgen voor je eigen verzekeringen, pensioenregelingen en eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Acquisitie en klantenwerving: Als ZZP'er ben je verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe opdrachten en klanten. Dit kan veel tijd en energie kosten, vooral in het begin. Je moet investeren in marketing en netwerken om jezelf op de markt te brengen en je klantenbestand op te bouwen.

ZZP'er

Geen collega's of teamomgeving: Als zelfstandige ondernemer werk je vaak alleen en mis je mogelijk de sociale interactie en samenwerking met collega's. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en het ontbreken van een ondersteunend team.

Aansprakelijkheid als ondernemer: Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan binnen het bedrijf, ook al werk je op jezelf. Als iemand gewond raakt of iets stuk gaat, kan jou dat als ZZP’er enorm veel geld kosten. Gelukkig kan jij je hier voor verzekeren, door een speciale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten.  

Financiële onzekerheid: Als zelfstandige ondernemer is je inkomen niet vast en kan het variëren. Er kunnen periodes zijn waarin je minder opdrachten hebt en dus minder inkomen genereert. Het is belangrijk om een financiële buffer op te bouwen om eventuele financiële tegenslagen op te vangen.

Klik hier voor onze 7 favoriete boeken over geld verdienen.

In conclusie

In conclusie zijn er verschillende redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om zelfstandig te gaan werken. De voordelen van het zijn van een ZZP'er, zoals flexibiliteit, zelfstandigheid, groeimogelijkheden, financieel voordeel en diversiteit in werk, zijn aantrekkelijk voor veel mensen.

Echter, werken als ZZP'er brengt ook uitdagingen met zich mee. Financiële onzekerheid, administratieve lasten, gebrek aan sociale zekerheid, acquisitie en klantenwerving, het ontbreken van collega's of een teamomgeving, en aansprakelijkheid als ondernemer, zijn nadelen die in overweging moeten worden genomen.

Overweeg jij nu om ZZP'er te worden? Dan is het essentieel om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en de juiste maatregelen te nemen om mogelijke uitdagingen aan te pakken.

Lees hier ons blog over het opstellen van SMART-doelen en het creëren van ambitie.

Over de auteur

Jasper Voorn

Mijn naam is Jasper Voorn, 27 jaar, en ik ben één van de initiatiefnemers van Mindsetters. Zaken als persoonlijke ontwikkeling, mediteren, lezen en gesprekken met succesvolle personen hebben sterk bijgedragen aan mijn eigen persoonlijke en zakelijke successen. Vanuit…

Alle artikelen van Jasper Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down