Kleurenanalyse, 10 kleuren toegelicht!

kleurenanalyse
18/01/2023
1296

Wij bij Mindsetters geloven dat een positieve mindset je leven kan transformeren. Ook geloven we erin dat met meer dankbaarheid, goede meditatie en realistische doelen, je veel gelukkiger in het leven staat. Maar soms moet je gewoon starten bij de kleine dingen: of dat nu gaat over bullet journaling en affirmaties. Maar weet ook dat het kiezen van de juiste outfit en hierbij de kleurencombinaties, er al voor kunnen zorgen dat jij anders in het leven staat. Door het doen van een kleurenanalyse kan jij de juiste outfit samenstellen en meer in je kracht komen te staan!

In deze blog leg ik jullie de kracht van de juiste outfit uit, hierbij gebruikmakende van een kleurenanalyse om met deze outfit jou persoonlijke eigenschappen krachtig neer te zetten. Hierbij maken we ook onderscheid in verschillende situaties. Je zult jezelf natuurlijk tijdens een sollicitatie gesprek anders presenteren dan tijdens een gezellige borrel met je collega’s of op het moment je bij een klant op kantoor langsgaat.

''Mooi aan de buitenkant, laat je stralen aan de binnenkant - Kleed jezelf gelukkig!''

kleurenanalyse

De kracht van de juiste outfit

Kleding is een belangrijk onderdeel van ons leven. Zodra we opstaan zijn we al bezig met de gedachte: ‘wat zal ik vandaag eens aantrekken’. Je aan-en uitkleden is een dagelijks ritueel en dus een gewoonte. Met kleding kan je al op een laagdrempelige manier uiten wie je bent. Hierbij is kleding dus meer dan alleen een lapje stof. Er zijn veel verschillende thema’s die verband houden met het onderwerp kleding, denk hierbij ook aan thema’s als normen en waarden, hygiëne, financiële middelen, geloof en overtuigingen etc.

Met behulp van kleur en kledingcombinaties kan je jouw persoonlijkheid uiten. Als uitkomst van een kleurenanalyse zal ook jouw persoonlijkheid in kleuren naar voren komen. Als jouw uitstraling bij jouw persoonlijkheid en functie passen, dan straal je dit ook uit. Je staat krachtiger en hebt meer zelfvertrouwen. Zo kan je waarschijnlijk gemakkelijker contacten leggen, bij het maken van contacten hoort de ontmoeting met nieuwe mensen waarbij het vaak voortdurend gaat om een eerste indruk. Wil je dus een goeie eerste indruk maken, kun je met behulp van een kleurenanalyse nagaan hoe je jouw krachten op de meest natuurlijke manier over laat komen.

Bij een eerste indruk wil jij natuurlijk ook zelfverzekerd overkomen en een goede indruk achterlaten. In de juiste outfit voel je je al sneller op je gemak. Hierbij heeft jouw persoonlijke stijl niets te maken met jouw maat, gewicht en/of lichaamsbouw. Het gaat om jouw eigen stijl, smaak en de keuzes die je hierin maakt. Hierbij kies je uiteindelijk voor de stijl, kledingstukken en kleuren die jouw sterke kanten accentueren en natuurlijk niet de nadruk liggen op jouw minder sterke kanten.

Nu we weten dat de keuze voor de juiste outfit daadwerkelijk jouw persoonlijkheid sterker tot uiting kan brengen, is het wel ook van belang om te weten wat nu een ‘juiste outfit’ is. Dit is natuurlijk voor iedereen anders!

outfit

Wat is een “juiste outfit”?

De juiste outfit is voor iedereen verschillend: zo voelt de ene zich fantastisch in een blazer met strakke broek, terwijl de andere helemaal straalt in een originele second hand jurk. Draait het bij jou om de juiste fit, originaliteit of fleuren kleuren jou op? Wat dan ook, prop je niet in broeken die niet passen en vermijd trends waar je je niet goed in voelt. Want wanneer jij je niet goed in je outfit voelt, zal je dit ook naar je omgeving onbewust uiten.

Maar wat als je nu niet weet wat goed voelt voor jou? Ga dan op zoek naar professioneel advies. Je kan terecht bij boetiekjes, maar ook online vind je heel wat tips over bijvoorbeeld welk kostuum het best bij je lichaamstype past of over een kleurenanalyse waarbij men nagaat welke kleuren je huidskleur het beste complimenteren. Zowel voor mannen als vrouwen, kan zo’n test erg interessant zijn. Bij de kostuums van bijvoorbeeld Hugo Boss wordt hier dan ook rekening mee gehouden. Voor iedereen is het geschikte kostuum maakbaar!

Jezelf goed kleden maakt dus een groot verschil. Je uiterlijke vertoning is het eerste wat een ander ziet en representeert ook een stukje van jouw eigen persoonlijkheid. Zorg er dan ook voor dat dit met elkaar in line is. Ga je vooral niet kleden op een manier waar jij totaal niet achterstaat, want deze onzekerheid zal jij ook naar buiten toe uiten.

Vind jij het nu moeilijk om de juiste kleding uit te kiezen maar wil je wel graag jouw persoonlijkheid in de gekozen kleding uitstralen? Hieronder volgen een aantal tips die je eventueel kunt toepassen om de juiste outfit te kiezen!

Tip 1: Kies voor een kleurencontrast in je bovenkleding

Hoe meer kleurencontrast in je bovenkleding, des te meer autoriteit je uitstraalt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om toegankelijk en benaderbaar over te komen? Dan is het belangrijk dat je voor minder kleurcontrast kiest. Kies dan juist voor kleuren die dichter bij elkaar liggen. Weet je niet goed welke kleuren nu echt goed bij jou passen, lees verder en ontdek wat een kleurenanalyse voor jou kan betekenen.

Tip 2: Kies voor de juiste snit, kies voor kleiding die past bij jouw figuur.

Hierbij moet je natuurlijk wel eerst een nagaan welk lichaamstype jij hebt. Ben je een zandloperfiguur of toch meer een peer? Heb je bijvoorbeeld brede heupen, een smalle taille en smalle schouders dan is het belangrijk dat je je schouders accentueert, je schouders lijken dan breder en komen hierdoor beter in balans met je heupen. Zijn je schouders, heupen en taille ongeveer even breed, dan is het belangrijk om je taille te accentueren om je vrouwelijke vormen goed naar voren te laten komen. Hierdoor ontstaat er een mooie balans tussen het bovenlichaam en onderlichaam.

Tip 3: Kies voor kleuren kleding die bij jou past.

Verdiep je dus eens in de betekenis van kleuren van kleding en test dat eens uit. Overweeg eens een kleurenanalyse, je zult zien dat aan de hand van een kleurenanalyse je jouw kleding kast eens goed moet gaan herindelen!

Tip 4: Kies voor de juiste soort stof.

Kies je nu voor katoen, linnen of wol? Weet dat de verschillende soorten stof ook weer een andere uitstraling hebben.

Tip 5: Kies je voor een effen of een printje op je kleding?

Effen stoffen hebben een meer zakelijke uitstraling dan een print of groot dessin op bijvoorbeeld je T-shirt. Wil je een meer zakelijke en volwassen look, kies dan voor effen kledingstukken. Hierbij kan je ook kiezen voor een print met een grafisch patroon of een streep. Voor de heren is de meest formele/gangbare kleur voor een pak grijs en hierna blauw. Een pak met ruit is het minst formeel en valt onder de categorie ‘casual’. Het effect van effen stoffen zoals dat voor de vrouw is omschreven geldt dit ook voor mannen en het dragen van een overhemd. In een effen overhemd of streepjesoverhemd kom je formeler over dan in een overhemd met bijvoorbeeld een ruitdessin.

Top 6: Less is more

Minder is meer, een ontwikkeling die steeds meer aandacht krijgt. Op het gebied van uiterlijke vertoning kiest men voor 1 item dat opvallend is. Dat kan bijvoorbeeld een truitje zijn of juist de schoenen. Dit item krijgt dan de volle aandacht. Zo kan je ook de aandacht naar een bepaald lichaamsdeel laten trekken. Ben je bijvoorbeeld erg blij met je taille, accentueer je taille dan met een opvallende riem. Of wanneer je trots bent op de kleur van je ogen, deze kan je ook accentueren met een eyeliner of ogenschaduw. Kies dan voor een subtiele kleur die goed bij de kleur van je ogen past en je ogen nog maar tot uiting laat komen.

De kleurenanalyse

Het gebruik van verschillende kleuren kan al heel veel voor jouw betekenen. Met behulp van een kleurenanalyse kan je achterhalen welke kleuren het beste bij jou passen. Niet alleen door het toepassen van een kleurenanalyse maar ook door na te gaan wat je wilt uitstralen kan je al gebruik maken van de verschillende kleuren in je outfit. Ze hebben dragen alle kleuren een eigen boodschap. Welke boodschap bijvoorbeeld de kleur blauw heeft, zal ik jullie hieronder verder uitleggen.

Het gebruik van verschillende kleuren in jouw outfit

Waarschijnlijk heb jij ook de voorkeur voor bepaalde kleuren. Zelf draag ik veel licht roze, grijs en wit. Voornamelijk in mijn bovenkleding wissel ik vaak in deze kleuren. Mijn onderkleding is meestal een zwarte, grijze of spijkerbroek. Vroeger droeg ik veel zwart en grijs. Tegenwoordig zit er wel al wat meer afwisseling in, dit omdat ik er middels een kleurenanalyse achter ben gekomen dat kleuren als roze en lichtblauw mijn persoonlijkheid meer naar voren laten komen. Doordat ik me meer ben gaan verdiepen in de boodschap die verschillende kleuren met zich mee dragen en de uitkomst van mijn kleurenanalyse, ben ik zelf ook meer gaan experimenteren in het dragen van andere kleuren.

Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een sollicitatie gesprek gehad en werd mij echt hard afgeraden om een rood truitje aan te doen. Naast het feit dat ik zeker geen rode truitjes in mijn kast heb liggen, zou mij dit ook niet staan. Maar ik vroeg me natuurlijk wel af waarom dit echt ''not done'' zou zijn. Hierbij is rood een minder gangbare kleur in de zakelijke wereld. Wanneer je rood draagt val je op en kom je erg krachtig over, het wordt hiernaast ook nog eens vaak geassocieerd met in het middelpunt willen staan en soms zelf met agressiviteit. Iets wat je natuurlijk niet in een sollicitatie gesprek wilt doen overkomen. In plaats van rood is het dragen van blauw een meer toegankelijke kleur. Blauw straalt betrouwbaarheid uit, het is een klassieke kleur en daarmee een goede en veilige keuze in iedere situatie.

Zwart is de meest gekozen kleur en ik denk dat iedereen ook wel meerdere soorten kleding items in de kleur zwart heeft. Zwart is ook een veilige keuze en een gemakkelijke geaccepteerde kleur wat betreft kledingkeuze. Echter moet je met het dragen van zwart wel oppassen dat je niet te afstandelijk overkomt. Hieronder zal ik jullie nog een opsomming geven van de kleurenanalyse per kleur.

De kleuranalyse:

  • Rood: de krachtigste kleur van alle kleuren, kleur van passie en liefde, actie, stimuleert, moed.

Karakterkenmerk: energiek, confronterend, ondernemend, competitief, onafhankelijk, dynamisch, gedreven en concurrerend. Naar anderen toe straal je uit dat je gemotiveerd bent, leiding geeft, warm en hartelijk bent.

kleurenanalyse rood
  • Geel: vrolijkt op, geel stimuleert de geest en helpt bij depressies.

Karakterkenmerk: intelligent, doelgericht, optimistisch, wilskracht, zelfverzekerd, communicatief, leergierig, flexibel, veelzijdig. Naar anderen toe straal je uit dat je vastomlijnde patronen wilt en kunt doorbreken, onderhoudend bent, progressief en besluitvaardig.

  • Groen: kleur van natuur en groei, liefde, schept vertrouwen en kalmeert.

Karakterkenmerk: relaxed, evenwichtig, praktisch, stabiel, gevoelig, ontspannen, productief, toekomstgericht, realistisch. Naar anderen toe ben je bemiddelend, harmoniserend, plooibaar en raadgevend.

  • Helderblauw: stimuleert communicatie, stress verlagend. Verder roept het vrijheid en harmonie op.

Karakterkenmerk: creativiteit en zelfexpressie, goed kunnen verwoorden, serieus, gewetensvol, nuchter, introvert, rustig, ontspannen, groot verantwoordelijkheidsgevoel. Naar anderen toe ben je integer, vrede bewarend, weloverwogen beslissingen nemend.

  • Donkerblauw: veilige onopvallende kleur, wordt vaak gebruikt in zakelijk kleding in combinatie met lichtere kleuren. Deze kleur wordt als betrouwbaar gekozen.

Karakterkenmerk: zakelijk, ambitieus, harde werker, moedig, eerlijk, analystisch, sterk, reflecterend, verdieping kernachtig, de dingen in een breder perspectief zien. Naar anderen toe diplomatiek, grote inzet, verstandig, relativerend, adviserend.

kleurenanalyse blauw
  • Paars: een machtige, chique en koninklijke kleur.

Karakterkenmerk: idealistisch, eigenzinnig, los van tradities, individualistisch, weinig beinvloedbaar, hoge posities, groot voorstellingsvermogen, geloven, vertrouwen, positieve instelling. Naar anderen toe inspirerend, humanistisch, toegewijd, betrokken, intuitief, onbevooroordeeld.

  • Roze: staat symbool voor je hart en de liefde en positiviteit. Verder verzacht deze kleur ook.

Karakterkenmerk: oog voor schoonheid, verfijnd, beschaafd, ijdel, zachtaardig, liefdevol, hartelijk, toegewijd, loyaal. Naar anderen toe vriendelijk, dienstbaar, zachtaardig, mild en aandachtig.

kleurenanalyse roze
  • Wit: staat voor openheid, naar buiten gericht, jezelf openstellen voor een ander, zonder vooroordeel of mening.

Karakterkenmerk: oprecht, open, integer, rechtvaardig, levendig, objectief, innerlijke vrede, zuivere kijk op nieuwe mogelijkheden. Naar anderen toe openhartig, oplossingsgericht en eerlijk.

  • Zwart: staat tot eigen bewustwording, in zichzelf kerend, mystiek, kracht en veiligheid.

Karakterkenmerk: scherp inzicht, krachtig, invloedrijk, zelfinzicht, realiteitszin, discipline, uithoudingsvermogen, creativiteit. Naar anderen toe onpartijdig, beheerst, gereserveerd, magische aantrekkingskracht.

kleurenanalyse zwart
  • Grijs: maakt rustig maar tevens passief en staat voor neutraliteit.

Karakterkenmerk: harde werker, serieus, brede theoretische kennis, relativeren, snel verbanden leggen, verstandig, realist. Naar andere toe onpartijdig, bescheiden, kalmerend, neutraal en onopvallend.

Met deze verschillende kleuren kan je dus zelf gaan experimenteren, je kunt je eigen kleurenanalyse uitvoeren. Wissel eens van outfit en in de kleuren die je draagt, kijk wat dit met je doet en welke reacties je van anderen ontvangt. Wissel hierbij ook eens in de setting waarin je de kleding draagt, denk hierbij aan zakelijk afspraken, een feestje of naar familieleden. Hou hierbij in het achterhoofd wat je graag wilt uitstralen, hoe wil je je voelen. Ga aan de hand van bovenstaande opsomming na welke kleur je dan het beste kunt dragen en doe het gewoon! Wat heb je te verliezen?

Gebruik van accessoires

Ook in de keuze van een accessoires kun je de kleurenanalyse gebruiken. Kies je voor bijvoorbeeld voor een handtas die niet teveel aandacht trekt of juist voor een handtas die heel erg opvallend is. Met associëren kan je heel erg variëren, zo dus ook met een handtas, een sjaal en/of sierraden. Als het spelen met kleuren in kleding voor jou nog ver buiten je comfort zone ligt, probeer het dan eens met een accessoire!

handtas

Tijd voor een refresh!

Bij de verschillende seizoenen en zeker na een lange winter is het soms eens tijd voor een refresh. Haal alles uit je kleerkast en haal kleding die niet past bij het seizoen eruit. Neem daarna enkele kledingstukken onder de loep die je al een tijdje niet meer hebt aangedaan. Maak van de gelegenheid gebruik om wat outfits samen te stellen nu je alles in één oogopslag kan zien. Wie weet creëer je wel prachtige kleurencombinaties? Kleding die je niet meer draagt of je niet past, kan je tweedehands verkopen of schenken. Ten slotte som je op welke “key pieces” je kleerkast nog mist en haal deze in huis!

Weet je niet goed waar je moet beginnen, wil je graag wat kleding advies en misschien wel een kleurenanalyse laten uitvoeren. Ik weet zeker dat er genoeg professionals zijn waar jij bij kunt aankloppen die jou graag verder op weg helpen! Maar voordat je deze stap gaat zetten, ga bij jezelf eens na welke kleuren voornamelijk in jouw leven een rol spelen. Doe dus een kleurenanalyse bij jezelf en voeg eventueel nieuwe kleuren aan je leven en dus ook aan je garderobe toe!

Colors speaks louder than words !

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down