Wat zijn affirmaties? (30 voorbeelden)

Affirmaties
12/02/2022
1203

‘’My happy thoughts, will become my reality’’

Je dromen in vervulling laten gaan door positieve wensen in te sturen, hoe mooi klinkt dit? Even een gedachte waarna een manifestatie volgt klinkt eigenlijk te mooi om waard te zijn, maar helaas is dat nog niet zo gemakkelijk. Want hoe werkt nu zo’n affirmatie? Waar moet je op letten bij het insturen van gedachtes en wat mag je wel en niet wensen voor jezelf? In deze blog lees je hier meer over.

De meningen over het toepassen van affirmaties zijn wisselend. De ene persoon is van mening dat je je eigen leven kunt creëren door het toepassen van affirmaties, terwijl er ook genoeg personen zijn die er minachtend tegenover staan. Maar goed, voordat we verder kunnen zullen we eerst moeten begrijpen wat een affirmatie is.

affirmaties

Betekenis van affirmatie

Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Door herhaling van deze gedachte gaat zich deze in jouw leven manifesteren. Alles wordt bepaald door hoe we denken, het start allemaal bij een gedachte. Je wordt wat je denkt, daarom is het belangrijk om krachtige en positieve gedachtes te hebben om zo het leven dat je wilt leven te manifesteren. Wil je dus graag iets veranderen in je leven, begin dan met het veranderen van jouw gedachtes.

Het woord affirmaties is afkomstig van het Engelse woord affirmations, wat affirmeren betekend. Affirmeren betekent op zijn beurt weer bevestigen/bekrachtigen. Door een krachtige affirmatie regelmatig te herhalen beginnen je hersenen te geloven dat dat de waarheid is en zo hoort te zijn. Hierdoor ga je gedrag vertonen dat past bij de gedachte hoe of wie je wilt zijn.

Krachtige affirmaties doen een poging om je hersenen voor de gek te houden, je hersenen geloven namelijk de gedachtes die ze herhaaldelijk binnenkrijgen. Hoe vaker je iets positiefs tegen jezelf zegt en herhaalt, des te meer gaan je hersenen zich gedragen naar deze dingen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor negatieve affirmaties.

Door affirmaties regelmatig te herhalen kan je je gedachten over jezelf dus veranderen. Als je de affirmaties vaak uitspreekt, vormen ze een grote kracht en gaat jouw onderbewustzijn jouw gedachte aanvaarden. Iets wat je vaker hoort, ga je geloven en dan zul je er ook automatisch naar gaan handelen. Je brein past zich dus aan, het is een dynamisch geheel. Alles wat aandacht krijgt groeit. Psychologen noemen dit ook wel neuroplasticiteit. Maar let op, overdrijf niet in je affirmaties.

Als je in je lichaam voelt dat het niet klopt, zal de affirmatie ook te veel gaan botsen met je normale overtuigingen. Hierdoor gaat het vooral benadrukken wat er niet is en trek je dus de verkeerde dingen aan. Creëer dus vooral affirmaties waar je een beter gevoel van krijgt, die je krachtiger en energieker doen voelen. Affirmaties die een volgende stap in je ontwikkeling mogelijk maken.

Waarom affirmaties gebruiken?

Je gebruikt affirmaties om iets wat al in je aanwezig is te versterken. Vaak herhalen hoe gelukkig je je voelt terwijl je je diep van binnen super ongelukkig voelt, helpt helaas niet. Herhaal niet gewoon een rijtje met woorden, maar neem wel de tijd om woorden te kiezen die echt bij jou passen en dus ook iets voor jou betekenen. Op deze manier geef je met de affirmatie energie aan iets wat er al is, in plaats van iets te forceren dat er nog niet is. Kies dus het liefst een positieve gedachte in de tegenwoordige tijd.

Maak de affirmatie persoonlijk en gebruik dus je eigen woorden, denk na over wat jouw waarden zijn en wat jij belangrijk vindt in het leven. Aan de hand hiervan is het gemakkelijk een affirmatie te formuleren en te onthouden. Want hoe vaker je een affirmatie gebruikt en dus herhaalt, hoe meer kracht de gedachte krijgt en uiteindelijk werkelijkheid gaat worden.

Het mooie aan affirmaties is nog eens dat je ze op elk moment van de dag kunt gebruiken. Dit door het simpelweg in je hoofd te herhalen. Omdat het in het begin nog wat onwennig is, is het belangrijk om een vast moment van de dag te kiezen waarop je even stilstaat bij je affirmatie, zoals in de ochtend en vlak voor het slapen gaan. Op deze manier geef je jezelf de ruimte om er een nieuwe gewoonte van te maken en deel te laten maken van je dagelijkse leven. Pas het eventueel toe aan je ochtendroutine om de dag met positieve energie te starten. Bij de ochtendroutine van The Miracle Morning worden ook affirmaties toegepast.

Een affirmatie is dus niets anders dan een positieve boodschap voor jezelf. Je beïnvloedt je onderbewustzijn en je kunt dit op deze manier herprogrammeren. Wie elke dag positieve affirmaties herhaalt, zal de hersenen trainen om positieve gedachtes te versterken. Gedachtes veroorzaken op hun beurt gevoelens. Als je dus in staat bent om je gedachtes te veranderen, verander je ook je gevoelens.

‘’Anything I want is already mine. I am confident that anything I want I deserve so I will have.’’

Affirmaties opschrijven

Nu zelf aan de slag!

Affirmaties kan je dus zelf vormen. Het zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf in herhaling zegt. Hiermee herprogrammeer je jezelf, je bevestigt wat waar is voor jou en je voegt tegelijkertijd informatie toe aan je geest. Veel mensen hebben gedurende de dag negatieve zinnen herhaaldelijk in hun gedachten. Denk hierbij aan "ik ben stom", "ik ben lelijk", "ik kan het niet", etc. Als je dit maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, ga je het als waar ervaren. Je hebt je eigen realiteit ervan gemaakt en je versterkt de gedachte met iedere bewuste of onbewuste keer dat je die gedachte denkt, de emotie voelt en het bijbehorende gedrag herhaalt.

 • Stap 1: Wordt bewust van je negatieve gedachtes, alleen dan kan je ze omkeren.
 • Stap 2: Omdenken: maak van de negatieve gedachtes positieve gedachtes.
 • Stap 3: Creëer je eigen positieve affirmaties en noteer deze. Probeer elke affirmatie te beginnen met ‘IK’. Probeer hierbij voor elk levensgebied een paar affirmaties te noteren, zoals voor je gezondheid, je werk, je relaties, je geldsituatie en je persoonlijke ontwikkeling. Hou eventueel een dagboek bij waarin jij je affirmaties in kunt opschrijven en dus bewaren.
 • Stap 4: Voel en geloof wat je zegt. Het is belangrijk dat je de kracht achter de affirmatie kunt voelen.
 • Stap 5: Herhaal meerdere keren per dag de affirmatie. Herhaling is de sleutel om affirmaties effectief te maken. Er zijn meerdere manieren om affirmaties meerdere keren op een dag te herhalen. Zo kun je bijvoorbeeld mediteren over je affirmaties. Maak er een gewoonte van om je affirmaties op te schrijven, laat bijvoorbeeld geheugensteuntjes in huis liggen en draag je affirmaties overal bij je. Als je vaak genoeg een affirmatie herhaalt wordt het op een gegeven moment onderdeel van je automatische gedachtepatroon. Je hebt dus een positieve gedachte toegevoegd in je onderbewuste waardoor je automatisch gaat handelen naar deze gedachte. Net zoals dat vaak bij negatieve gedachtes gebeurt.
 • Stap 6: Versterk je affirmaties door erbij te visualiseren.

Door gebruik van affirmatie kaarten kan jij op elk moment van de dag een geschikte affirmatie kiezen om jou dag een positieve boost te geven. Bekijk onderstaande link, dit gaat ook jou helpen!

Onderzoek naar affirmaties

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die de theorie ondersteunen dat we als mensen de mogelijkheid hebben om onze hersenen te herprogrammeren. We zijn dus in staat om oude patronen te doorbreken en deze te vervangen met nieuwe en betere patronen. Dit heeft met de neuroplasticiteit van ons brein te maken en betekent dat je brein geen vaste onveranderlijke massa is, maar een dynamisch en veranderlijk geheel. Iedere keer als je iets nieuws leert verandert de structuur van je brein. Hetzelfde geldt voor het denken van gedachtes. Op deze manier ben je dus zelf in staat om je brein te herprogrammeren.

Voorbeelden van affirmaties

 • Ik bezit oneindig veel talenten en gebruik deze iedere dag
 • Ik bezit de kwaliteiten en eigenschappen om mijn dromen te realiseren
 • Ik ben groter dan mijn angsten
 • Ik ben oneindig veel sterker dan ieder obstakel op mijn pad
 • Ik straal liefde, schoonheid en positiviteit uit
 • Ik ben omringd door liefde
 • Mijn liefde voor het leven groeit iedere dag
 • Ik ben vrij om het leven van mijn dromen te creëren
 • Ik ben gezond, gelukkig en sterk
 • Elke dag voel ik me gezonder en sterker
 • Ik heb de kracht om alles te overwinnen
 • Ik mag er zijn
 • Ik ben zelfverzekerd
 • Ik voel mij geliefd en waardevol
 • Mijn lichaam is kerngezond en zelfhelend
 • Ik voeg waarde toe aan het leven van anderen
 • Ik zorg goed voor mijn lijf en mijn lijf zorgt goed voor mij
 • Ik ben elke dag dankbaar voor mijn gezonde lichaam
 • Ik ben gezond en ik voel me fit en vitaal
 • Ik start de dag met positieve gedachtes
 • Ik ben een succesvol en gelukkig mens
 • Ik ben trots op wat ik bereik
 • Ik geniet van mijn werk
 • Ik ben financieel vrij
 • Ik leef in overvloed
 • Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb
 • Ik voel me rijk
 • Ik ontvang liefde
 • Ik geniet van de liefde die in mijn leven is
 • Ik heb een leven vol liefde

‘’Nothing is impossible, the word itself says: I’m possible!’’

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down