7 Voordelen van intermittent fasting

voordelen van intermittent fasting
18/01/2022
1081

Intermittent fasting zien we steeds vaker terugkomen in de media en bij gezondheidsgoeroes. Maar wat zijn de voordelen van intermittent fasting en deze manier van omgaan met voeding?

Ondanks dat er reeds veel onderzoek is gedaan naar de (gezondheids)voordelen van intermittent fasting en ik zelf positief ben, wil ik ook ingaan op de nadelen die ik ben tegengekomen in mijn onderzoek.

De voordelen van intermittent fasting

 1. Je stofwisseling (metabolisme) versnelt, waardoor je meer vet verbrandt. Dit heeft een positief effect als je wilt afvallen. Een van de belangrijkste voordelen van intermittent fasting en tevens ook de belangrijkste reden om te starten met intermittent fasting.
 2. Het remt het aantal ontstekingen in je lichaam, blijkt uit diverse onderzoeken. Dit heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van ziekten. Doordat je minder eetmomenten hebt heeft je lichaam meer tijd om te herstellen. Elke keer dat je iets eet moet je lichaam aan de slag om iets met deze voeding te doen.
 3. Het kan je levensduur verlengen (onderzoek bij ratten heeft dit reeds uitgewezen), mede als gevolg van de verkleinde kans op enkele ziekten. Cellen herstellen sneller tijdens het vasten. Eiwit(resten) die niet functioneel opgeslagen liggen in het lichaam worden opgeruimd.
 4. Op de momenten dat je eet ben je je daar meer bewust van. In plaats van eten uit gewoonte kies je bewust je eetmomenten. Probeer dus ook meer bewustzijn in te passen tijdens je maaltijd.
 5. Je kan beter tegen een hongergevoel. Alles is te trainen, dus ook weerstand tegen honger. Door intermittent fasting train je actief tegen het hongergevoel en indirect train je dus ook je discipline en mindset.
 6. Het verlaagt slecht (LDL) cholesterol in je bloed en dit is goed voor je hart en bloedvaten/bloeddruk.
 7. Het heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Je insulinewaarden gaan snel omlaag en het draagt bij aan het verkleinen van de kans op diabetes type 2.
voordelen van intermittent fasting

De nadelen van intermittent fasting

 1. In de eerste dagen/weken kun je hoofdpijn krijgen van intermittent fasting (tip: drink voldoende water). Ook als je stopt met het eten van (toegevoegde) suiker of het drinken van koffie is dit een veel voorkomende klacht gedurende de eerste dagen.
 2. Intermittent fasting is niet voor iedereen gezond. Zeker als je in de groei zit (voor je 18e) of als je zwanger bent wordt het afgeraden. Je lichaam heeft in deze periode meer energie nodig.
 3. Het is lastiger te combineren in combinatie met intensieve of duur sport. Ook dan vraagt je lichaam veel energie. Dit vraagt dus goede voorbereiding. Let wel bepaalde intermittent fasting schema's werken beter als je veel sport. Je sport immers dus je calorie-inname mag daardoor ook toenemen.
 4. Het vraagt discipline om het vol te houden en dit is niet voor iedereen te doen (tip: bouw rustig op). Het vraagt dagelijks doorzettingsvermogen. Veel mensen kiezen ervoor om (ongezond) te eten in stressvollere situaties.
 5. Het kan impact hebben op je slaappatroon en dit kan vervolgens stress of vermoeidheid veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoend nachtrust neemt indien je hiermee start.
 6. Het is niet aan te bevelen in combinatie met een ander dieet. Zeker in het begin is dit niet aan te raden. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 7. Het is af te raden bij ondergewicht, een zeer laag BMI of bij andere eetklachten. De kans bestaat dat je lichaamsgewicht verlies terwijl je dit niet wilt of onwenselijk is.
voordelen intermittent fasting

Ondanks de voordelen van intermittent fasting voor je gezondheid is het goed de potentiele negatieve effecten in de gaten te blijven houden. Kies bewust voor de voordelen maar overdrijf niet. Het is niet een manier van afvallen, maar van gezondere levensstijl.

Raadpleeg altijd eerst je huisarts voordat je overweegt te beginnen met een Intermittent fasting en je twijfelt of dit gezond is in jou situatie of indien je klachten aanzienlijk zijn.

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down