Miracle Morning (book review)

miracle morning
24/06/2022
1246

In onze samenleving kunnen we twee type persoonlijkheden onderscheiden. We kennen de ochtend- en de avondmensen. Ben jij iemand die uitkijkt naar het moment dat in de ochtend de wekker weer afgaat en met veel energie aan de dag kunt beginnen (deze mensen doen misschien al aan de Miracle Morning). Of ben je iemand die zich de avond van te voren al zorgen maakt om de volgende dag, dit gezien de wekker veel te vroeg ingesteld staat. Op voorhand weet je al dat je blijft snooze tot het echt niet meer kan, je gestrest je bed uitspringt en je geen tijd meer hebt om rustig aan je dag te beginnen, omdat je over 5 minuten wel echt moet vertrekken.

We kennen die persoon allemaal! Ben jij totaal geen ochtendmens, maar wil je dat wel graag worden? Weet dat deze mogelijkheid bestaat en dat er meerdere mensen jou al voor zijn geweest!

Even een momentje voor jezelf, de dag rustig opstarten voordat je weer aan de dagelijkse sleur van de dag gaat beginnen. Heb jij het ook druk en weinig tijd voor jezelf. Wil je graag aan jezelf werken maar merk je dat je hier gewoonweg niet aan toe komt? Ben je simpelweg te moe om in de avond hier tijd voor vrij te maken en ga je liever iets leuks met vrienden doen of lekker op de bank liggen en tegelijkertijd een film kijken? Ik snap het helemaal, maar weet dat je gedurende de ochtenduren, de uren voor 8.00 uur, het meest productief bent.

Ik hoor je al denken, maar dan moet ik nog eerder opstaan en ik ben al geen ochtendmens… Dat is zeker niet voor mij weggelegd, etc. Maar daar waar een wil is, is een weg! En ik weet zeker dat ook jou dit gaat lukken, maar hier heb je wel wat handvaten voor nodig.

Ochtend of avondmens

Heel eerlijk, van nature ben ik meer een ochtend- dan een avondmens. Ik merk zelf ook dat ik gedurende de ochtenduren meer productief ben dan gedurende de avond. Maar ik gebruikte deze uren niet optimaal. Ik kan hiernaast ook niet zeggen dat ik elke dag om 6u00 opsta en ik ook liever tot ongeveer 9-10u00 in me bed blijf liggen. Hiernaast lag ik steeds meer over onderwerpen die te maken hebben met je dagelijkse ochtendroutine en welke invloed dit heeft op jou psychisch welbevinden. Ik heb eigenlijk nooit echt een ochtendroutine gehad, daar ik voorheen ook in dienstverband werkte en geen regelmaat had.

Zo werkte ik ochtend-, avond-, en nachtdiensten. Doei regelmaat! Maar nu eenmaal terug in het ‘normale werkleven’ en werkdagen van 8 tot 18u00 was ik wel opzoek naar een ochtendroutine en wat meer regelmaat in mijn leven.

De Miracle Morning, een ochtendroutine bedacht door Hal Elrod, trok mijn aandacht. Ik begon het boek te lezen en was meteen gemotiveerd om dit ook in mijn dagelijks leven te gaan toepassen en de positieve effecten ervan te mogen gaan ervaren.

Miracle Morning

Het boek: The Miracle Morning

Volgens Hal Elrod in het boek The Miracle Morning, zal deze ochtend routine je leven veranderen en je succesvoller maken. Wereldwijd passen veel mensen deze routine al toe en zijn positief te spreken over deze manier van opstaan. Maar hoe ziet deze routine eruit? En hoe werkt de Miracle Morning? Daar zal ik jullie meer over gaan vertellen.

In alle drukte van ons dagelijks leven hebben we maar weinig tijd om aan onszelf te werken. Tijdens een zware depressie bedacht Hal Elrod daarom een ochtendroutine om precies dat te doen, hij vond dat het belangrijk is om een moment in te plannen om aan jezelf te werken. Dat is niet alleen fijn voor mensen met een zware depressie, maar voor iedereen die het daar ‘s avonds te druk voor heeft door afspraken met vrienden of languit op de band te liggen en Netflix te kijken. Hij noemde dit dan ook The miracle morning!

Basisprincipe: Toepassen van S.A.V.E.R.S.

The Miracle Morning gaat ervan uit dat je een uur eerder opstaat dan je gewend bent. Tijdens dit uur voegt Hal Elrod 6 gewoontes aan zijn ochtendroutine toe om succesvoller te zijn. De 6 gewoontes zijn ook wel de life S.A.V.E.R.S. Deze afkorting staat voor: Silence, Affirmations, Visualisations, Exercise, Reading, Scribing.

Volgens Hal Elrod zou dat ervoor moeten zorgen dat je elke ochtend opstaat met het gevoel alsof het je verjaardag is of de dag voor kerst.

De life SAVERS

In het uur dat je eerder opstaat met als doel om een uur tijd voor jezelf in te plannen en dus aan jezelf te worden staan de 6 gewoontes, oftewel de life SAVERS, bij the miracle morning centraal. De life SAVERS zal ik hieronder kort toelichten:

Gewoonte 1: S: Silence

Mediteren is een mogelijkheid. De meeste mensen zijn in deze fase stil. Mediteren kan je leren! Het kan op verschillende manieren. Zo zijn er verschillende apps die je kunt gebruiken om een meditatie te volgen. Je kunt ook zelf op je ademhaling letten en opmerken wat er in je hoofd en lichaam gebeurt. Door deze gewoonte ontspan je je geest en lichaam.

Gewoonte 2: A: Affirmations

Een affirmatie is een positieve en motiverende zin – of twee – met wat je wil bereiken of wie je wil zijn. Door dit elke dag te herhalen (en het liefst ook hardop), zou je volgens Elrod je mindset kunnen veranderen en er echt in gaan geloven.

Faya Lourens: ik ben goed zoals ik ben, alles wat ik doe is met succes, geld stroomt op alle mogelijke manieren mijn leven binnen, ik ben gezond, strak en gelukkig.

Gewoonte 3: V: Visualisation

Affirmaties ligt een beetje in dezelfde lijn als visualisaties: hierbij maak je je doelen concreet en visualiseer je dat je je doelen hebt bereikt. Om visualisaties beter in beeld te krijgen en de visualisaties sterker te maken kan je gebruik maken van een vision board. Wat een vision board is en hoe het jou kan helpen om een visualatie sterker te maken, lees je in mijn blog over vision board en ga hierna zelf aan de slag!

Gewoonte 4: E: Exercise

Deze gewoonte spreekt een beetje voor zich: je komt hierbij in beweging. Of dat nou hardlopen, yoga of fitness is. Sporten verbetert je humeur, helpt je focussen op werk en zorgt voor een boost in energie. In onze blog over het beste moment om te sporten, lees je wanneer jij het beste in beweging kunt komen!

Gewoonte 5: R: Reading

Bij deze gewoonte neem je ‘s ochtends de tijd om te lezen. Omdat het hier gaat om aan jezelf werken, kun je het beste voor een zelfhulpboek kiezen. Elrod raadt aan om minstens 10 pagina’s per dag te lezen.

Gewoonte 6: S: Scribing

Scribing betekent schrijven en kan van alles zijn. Van het neerpennen van je gedachten om rust in je hoofd te krijgen tot het opschrijven waar je vandaag dankbaar voor bent. Er zitten geen regels aan, dus schrijf op wat er in je hoofd opkomt. Gebruik hier eventueel een dagboek voor! Het effect van het bijhouden van een dagboek is wetenschappelijk bewezen. Welke voordelen dit met zich meebrengt heb ik voor jou in een volgende blog beschreven. Lees hier snel verder. Naast een dagboek kan je ook voor een bullet journal kiezen, wees creatief en maak op deze manier jouw eigen dagboek!

En ja, Hal Elrod had natuurlijk ook voor de W van Writting kunnen kiezen maar dit zou niet passen in het woord SAVERS en hij moest er natuurlijk wel iets moois van maken om succesvol te kunnen zijn. Dus vandaar de keuze voor S van Scribing.

Magische ochtend

The Miracle Morning geeft voorbeelden van ochtendroutine die verschillende personen in hun dagelijkse leven toegepast hebben en tot een succes hebben geleid. Hal Elrod snapt ook dat het in eerste instantie moeilijk is om te veranderen in een vroege vogel en dan direct deze 6 gewoontes aan je ochtendroutine toe te voegen. Laat staan hier ook nog eens een uur eerder voor op te staan.

Hal Elrod geeft zelf ook toe dat het niet altijd mogelijk is om een uur uit te trekken voor het toepassen van de Miracle Morning en zo heeft hij ook een manier bedacht dat je deze methode in maar liefst 6 minuten kunt toepassen. Hierbij stelt hij voor elke gewoonte 1 minuut. Dit houdt in dat je 1 minuut mediteert, 1 minuut affirmeert, 1 minuut visualiseert, 1 minuut beweegt (denk aan het doen van zo veel mogelijk jumping jacks in maar liefst 1 minuut), 1 minuut leest en 1 minuut iets op papier zet.

Dit hoeft dus allemaal niet zo lang, maar zorg ervoor dat je niet elke dag de routine inkort tot maar 6 minuten en neem je, indien mogelijk, op andere dagen de tijd om de routine uitvoerig toe te passen en dus hier ook echt de tijd voor te nemen.

Aantal uren slaap?

Ik hoor jullie al denken, maar ik moet toch gemiddeld 8 uur slaap per nacht hebben? Uit onderzoek blijkt inderdaad dat men gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig heeft om de volgende dag optimaal te kunnen functioneren. Maar ook hierin speelt je mindset een belangrijke rol.

Als jij rond 23u00 naar bed gaat en je weet dat je wekker om 6 uur afgaat omdat je om 7u00 moet werken, snel gerekend zal je maar 6 uur slaap hebben, op voorhand weet je dan al dat je veel te weinig slaap zult hebben en morgen dus moe zal zijn. Hierbij moet je er natuurlijk niet aan denken dat je je wekker om 5u00 moet zetten omdat je ook nog die verdomde 6 gewoontes van de Miracle Morning moet gaan toepassen.

Ik volg je helemaal en begrijp het zeer zeker. Maar als jij al met de gedachte naar bed gaat dat 6 uur slaap veel te weinig is en je morgen hierdoor erg moe zal zijn, zal dit inderdaad ook zo zijn. Ik wil niet zeggen dat het op langere termijn goed voor je zal zijn want je moet natuurlijk wel aan je slaap en rustmomenten komen. Wat ik er alleen mee wil zeggen is dat de gedachte die je aan de situatie koppelt ervoor zal zorgen dat je gedachte ook waarheid gaat worden en je inderdaad de volgende ochtend met tegenzin zult opstaan en erg vermoeid zal zijn gedurende de dag.

Heb je al snel in de gaten dat je het vroege opstaan moet forceren en het je niet ten goede komt, is dit misschien niet jou manier en zal het je ook zeker niet verder helpen. Het kan zijn dat jij aan het eind van de dag beter tot je recht komt. De kunst is om te zoeken wat voor jou werkt. Het is belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Je lichaam blijft uiteindelijk wel de baas: niet iedereen slaagt er praktisch of biologisch in om vroeg te gaan slapen, ga dit dan ook niet forceren. Luister naar je lichaam! 

Wanneer eten?

De volgende vraag die ook bij me speelde was, wanneer is er tijd voor het ontbijt? Hierin stelt Hal Elrod dat het beste moment van het ontbijt na het toepassen van de 6 gewoontes van de miracle morning is. Dit omdat je hierdoor in de ochtend je energie het beste eerst kunt besteden aan jezelf en je persoonlijke groei. Als je gegeten hebt voordat je aan deze 6 gewoontes begint, zal je energie in eerste instantie naar je spijsvertering geleid worden. Hierdoor blijft er minder energie over om te gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling. Dit is tevens waarom intermittend je scherp houdt. Of je nu een bepaald dieet en/of voedingsgewoonte volgt, dat maakt niet uit zolang het maar bij jou past! Al eens gehoord van intuitief eten? Misschien wel iets voor jou!

Waar Hal Elrod wel voor pleit is het eerste wat je doet, dus voordat je aan de 6 gewoontes begint, is het drinken van een glas koud water. Dit omdat je hoogstwaarschijnlijk na een nacht slapen gedehydrateerd bent en je dus eerst je lichaam moet hydrateren. Hiernaast zorgt een glas koud water er ook voor dat je direct wakker bent en je lichaam actief wordt. Niet alleen het drinken van een glas koud water, maar ook het koud douchen zorgt ervoor dat je wakker wordt. Echter heeft koud douchen nog meerdere voordelen, lees ze hier.

Mijn eigen ervaring

Ik heb het boek The Miracle Morning in korte tijd uitgelezen. Het is erg gemakkelijk te lezen, biedt veel handvaten en alledaagse voorbeelden. Vanaf de eerste bladzijde van het boek ben ik de theorie van The Miracle Morning zelf gaan toepassen. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven, maar pas de 6 gewoontes dagelijks toe. De eerste week ging me erg gemakkelijk af. De wekker ging doordeweeks om 6u00 af en in de weekenden om 7u00. Ik paste de 6 gewoontes in een eigen gekozen volgorde toe, omdat dat beter in mijn routine paste.

Toepassen Miracle Morning routine

Bij het toepassen van de S en A van de S.A.V.E.R.S. van de Miracle morning routine maak ik dagelijks gebruik van het 6 minuten dagboek. Hiernaast heb ik voor de gewoonte visualisatie een visionboard gemaakt waar ik elke ochtend naar kijk.

De toepassing van de E van Exercise van de Miracle morning routine is wisselend. Het liefst ga ik naar buiten voor een korte wandeling om de dag mee te beginnen, maar als het regent doe ik of een yoga lesje thuis of begin met een kleine work-out van ongeveer 15 minuten. Dit om mijn hartslag te verhogen en echt wakker te worden. De R van Reading, ik had nooit gedacht dat ik een boekenverslinder zou worden, maar door het toepassen van The Miracle Morning heb ik toch heel wat boeken verslonden, terwijl ik totaal voorheen nooit een liefhebben ben geweest van het lezen van boeken. Maar zo zie je maar weer, alles kan veranderen!

Als laatste, de S van Scribing, even kort opschrijven wat de dag mij te bieden heeft en hoe ik van vandaag een mooie dag ga maken. Hierbij probeer ik dan ook echt te visualiseren hoe de dag eruit gaat zien en hoe ik me hierbij ga voelen. Aan de hand van deze schets stel ik dan ook de affirmatie voor de dag op. Dit allemaal kan je terug vinden in het 6 minuten dagboek en dus een handige leidraad om gedurende The Miracle Morning toe te passen. Hiernaast hoeft het dus ook echt niet veel tijd te kosten waardoor je het langer vol houdt en je sneller de positieve effecten ervan gaat ervaren.

Van nieuw naar routine

De dagen volgend op de eerste week verliepen moeizamer, dit omdat het nieuwe eraf was en ik gemakkelijk getriggerd werd om terug te keren naar mijn oude gewoontes en routines. Maar ik hielp vol, want na 21 dagen zal het pas een gewoonte worden. Het was niet altijd even makkelijk, maar ik wist waar ik het voor deed. Na 25 dagen merkte ik ook dat ik elke dag met plezier vroeg opstond. En ja dat was nog altijd om 6u00!

Het toepassen van The Miracle Morning had niet alleen als resultaat dat ik een vaste ochtend routine had en tijd had om te werken aan mijn persoonlijke doelen, maar ervaar nu ook een positief effect op zowel mijn psychisch als lichamelijk welbevinden. Dit is toch ook iets wat jij wilt!

Als laatste wil ik jullie nog graag een tip meegeven, zeg nu niet op voorhand al val jij bent gek, dat ga ik zeker niet doen. Nog een uur eerder opstaan, dacht het niet! Probeer het en ga ervoor, maar geef niet op want makkelijk zal het niet zijn. Zoek hiernaast ook een maatje die samen met jou dit traject wilt doorlopen, zoek een verantwoordingspartner. Er bestaat namelijk een verband tussen het afleggen van verantwoording en succes.

Je hebt niet alleen meer kans om het vol te houden als iemand je ter verantwoording roept, het is ook gewoon veel leuker om samen met iemand te doen en dus met diegene je krachten te bundelen.

Ben jij er klaar voor om je leven naar een hoger plan te tillen? Wacht niet langer en bestel het boek! Investeer nu 30 dagen in je eigen persoonlijke ontwikkeling en breng stap voor stap grote veranderingen aan in je leven.

Hoe je verleden ook geweest is, je kunt je toekomst veranderen door het heden te veranderen.

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down