Eenzaamheid bij jongvolwassenen oplossen: oorzaken, tips en strategieën

eenzaamheid bij jongvolwassenen
02/10/2023
527

Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor ouderen; het treft ook veel jongvolwassenen. Maar wat is eenzaamheid precies? En hoe kunnen jongvolwassenen dit overwinnen? In onze snel veranderende wereld lijkt het soms alsof we altijd met anderen verbonden zijn. Sociale media, messaging-apps en constante online communicatie maken het gemakkelijker dan ooit om in contact te blijven met vrienden en familie, zelfs als ze aan de andere kant van de wereld wonen. Toch ervaren veel jongvolwassenen een gevoel van eenzaamheid.

In deze blog gaan we dieper in op de kwestie van eenzaamheid bij jongvolwassenen oplossen, onderzoeken we de oorzaken ervan en delen we waardevolle tips en strategieën om dit gevoel te verminderen en een gezonder sociaal leven op te bouwen. Meer lezen over geluk, mindset en ontwikkeling? Lees dan onze blog over "de Piramide van Maslow uitleg in de 5 verschillende behoeften" waarbij de behoeften van de mens centraal staat.

Oorzaken eenzaamheid bij jongvolwassenen

Om te begrijpen hoe we eenzaamheid bij jongvolwassenen kunnen oplossen, moeten we begrijpen hoe dit kan ontstaan. Eenzaamheid bij jongvolwassenen is namelijk een groeiend probleem dat aandacht verdient. Net zoals de woningcrisis dat jongeren heeft getroffen. Het kan een negatieve invloed hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid. Veel jongeren ervaren deze gevoelens al een langere tijd en de cijfers nemen alleen maar toe. Gemiddeld onder de jongeren voelt 27% zich erg eenzaam. Veelvoorkomende oorzaken van eenzaamheid bij jongvolwassenen zijn als volgt:

Invloed van social media en digitale communicatie

Deze verbaast je misschien niet, maar één van de meest voorkomende oorzaken van eenzaamheid onder jongvolwassenen is social media. Social media ondersteunt het gevoel van FOMO (Fear Of Missing Out).

FOMO is een angst waarbij jongeren bang zijn om iets belangrijks te missen dat anderen meemaken. Jongeren vergelijken zichzelf continu met anderen. Als je niet uitgenodigd bent voor een feestje, maar anderen wel, kun je je al snel alleen voelen. Door deze vergelijking met anderen kunnen jongeren zich geïsoleerd en onzeker voelen. De sociale vergelijking kan leiden tot gevoelens van niet goed genoeg zijn en eenzaamheid, vooral als ze denken dat anderen een perfect leven leiden.

Social media benadrukt een schijnbaar perfect leven van anderen. Wat niet zo hoeft te zijn, wordt wel geschetst. Communicatie kan hierdoor erg oppervlakkig worden. Het aantal volgers of vrienden blijkt belangrijker te zijn dan de kwaliteit van de relaties. Dit kan eenzaamheid verergeren omdat echte, diepgaande connecties ontbreken.

Online pesten, oftewel cyberpesten, kan ernstige psychische gevolgen hebben en eenzaamheid veroorzaken bij de slachtoffers. Ook dit gebeurt helaas veel tegenwoordig doordat het steeds makkelijker wordt gemaakt om je mening te delen in de vorm van reacties, dislikes en berichten.

eenzaamheid jongeren

Druk van de samenleving en werkdruk

Veel jongvolwassenen ervaren grote verwachtingen en druk van de samenleving. Ook op werk zijn jongeren meestal de personen die hoge prestaties en doelstellingen willen bereiken, maar ook zichzelf voorbij rennen. Jongvolwassenen worden vaak geconfronteerd met de druk om succesvol te zijn in hun carrière, onderwijs en persoonlijk leven. Deze constante tijdsdruk kan leiden tot lange werkuren en een gebrek aan vrije tijd. Er is minder tijd voor sociale interacties en relaties.

Veel jongvolwassenen ervaren hierdoor ook prestatiedruk. Ze willen plaats onafhankelijk werken, verhuizen voor werk of studie, wat ook kan leiden tot het verlies van bestaande sociale netwerken. Zo’n keuzes maken verhoogt de druk om te voldoen aan bepaalde normen van succes. Als je niet snel genoeg aan deze normen voldoet, kan je gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid creëren.

Veranderingen in relaties

Veranderingen in relaties zoals een relatiebreuk en verlies van vriendschappen kunnen grote remmers zijn om eenzaamheid bij jongvolwassenen op te lossen. Het zijn grote oorzaken die gevoelens van eenzaamheid versterken. Het beëindigen van een romantische relatie kan bijvoorbeeld veel impact maken, vooral als de relatie langdurig was en een belangrijk deel van iemands leven uitmaakte. Of denk aan het verlies van hechte vriendschappen of het uit elkaar groeien van vriendengroepen. Jongvolwassenen kunnen zich geïsoleerd voelen als ze het gevoel hebben dat ze niemand hebben om mee te praten of leuke activiteiten mee te ondernemen. Probeer anders eens een nieuwe verbinding te maken met iemand!

Gevolgen eenzaamheid jongvolwassenen

Eenzaamheid, in tegenstelling tot alleen voelen, heeft een aantal ernstige gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van jongeren. Alleen voelen is namelijk niet hetzelfde. Je denkt misschien dat je je eenzaam voelt, maar heb je tijdelijk even niemand om je heen. Dit is het gevoel van alleen zijn. Eenzaamheid is wanneer bijna niet, tot helemaal geen, contact heeft met anderen.

Wanneer dit het geval is, kan je mogelijk mentale gevolgen oplopen. Je kunt denken aan depressie, angst en een laag zelfbeeld. Jongvolwassenen die zich eenzaam voelen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van psychische problemen. Ook de fysieke gezondheid kan negatief worden beïnvloed als je niks doet om eenzaamheid bij jongvolwassenen op te lossen. Denk aan verhoogde stressniveaus, hoge bloeddruk, hartproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Jongeren proberen eenzaamheid ook wel eens te verlichten door een toevlucht te nemen tot verslavende stoffen zoals alcohol of drugs, wat kan leiden tot verslaving en verdere gezondheidscomplicaties. Dit kan hand in hand gaan met sociale isolatie, waarbij jongvolwassenen het nog moeilijker krijgen om nieuwe relaties op te bouwen en bestaande relaties te onderhouden. Ze verliezen motivatie en interesse om iets nieuws te ondernemen, waardoor persoonlijke groei en ontwikkeling belemmerd wordt.

Eenzaamheid is ook een mentaal spel. Wat jij over jezelf denkt, ga je ook ervaren en als waarheid aanzien. Je gedachtes zijn negatief, je ervaart negatieve emoties en daarom kan je je gaan isoleren. Het volgende boek "je bent zoals je denkt" van Michael Pilarczyk is één van de favoriete boeken over mindset. Het legt uit hoe je gedachten je dagelijkse realiteit creëren. Zeker een aanrader als je je wilt verdiepen rondom dit onderwerp.

Soorten eenzaamheid

Er zijn 3 verschillende soorten eenzaamheid. Denk aan emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamheid en existentiële eenzaamheid. Wij leggen je graag uit wat de 3 soorten eenzaamheid inhouden.

Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid gaat over het missen van een hechte, emotionele band met iemand, zoals een partner of beste vriend. Jongeren hebben het gevoel dat ze niemand hebben om hun emotionele ervaringen mee te delen. Ze missen diepe, betekenisvolle relaties.

Sociale eenzaamheid

Sociale eenzaamheid gaat over het missen van bredere sociale interactie of groep vrienden. Jongvolwassenen ervaren hierbij een gebrek aan sociale contacten en vriendschappen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze geïsoleerd zijn van hun leeftijdsgenoten.

Existentiële eenzaamheid

Existentiële eenzaamheid gaat over het gevoel dat het leven geen betekenis heeft. Jongeren kunnen zich eenzaam voelen als ze worstelen met levensvragen en existentiële onzekerheid. Ze zoeken naar betekenis in hun leven, maar zijn bang dat ze dit niet gaan vinden. Het geheim naar ware betekenis in het leven? Kijk dan zeker onderstaande video:

Tips om eenzaamheid te verminderen

Eenzaamheid kan een ernstig probleem zijn, maar er zijn stappen die jongeren kunnen nemen om het tegen te gaan:

  • Zoek actief sociale interactie: probeer nieuwe vrienden maken en bestaande relaties te verdiepen. Huur bijvoorbeeld een leuk busje bij Adrem Utrecht en trek erop uit met je vrienden
  • Praat over je gevoelens: het delen van je eenzaamheid met anderen kan een opluchting zijn en leiden tot begrip en steun
  • Beperk schermtijd: te veel tijd doorbrengen op social media kan eenzaamheid verergeren. Wanneer jongeren te veel tijd aan schermen besteden, kan dit ten koste gaan van persoonlijke ontmoetingen en face-to-face-interacties met vrienden en familie. Dit kan leiden tot een gebrek aan echte sociale verbindingen en eenzaamheid bevorderen
  • Zelfreflectie en persoonlijke groei: het begrijpen van je eigen emoties en werken aan persoonlijke groei kan je helpen om beter met eenzaamheid om te gaan

Kortom, in deze blog hebben we diepgaand gekeken naar het belangrijke onderwerp van eenzaamheid bij jongvolwassenen oplossen en hebben we verschillende oorzaken en gevolgen ervan besproken. Het is duidelijk geworden dat eenzaamheid een complex probleem is dat een aanzienlijke impact kan hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid van jonge mensen.

Gelukkig zijn er tal van tips en strategieën beschikbaar om eenzaamheid te verminderen en een gevoel van verbondenheid te herstellen. Het begint met het bewust worden van de mogelijke oorzaken van eenzaamheid, of het nu gaat om veranderingen in relaties, de druk van de samenleving, overmatig schermgebruik of andere factoren.

Nog niet uitgelezen? Lees dan zeker onze blog over "faalangst overwinnen, 15 belangrijke tips voor jou op een rij!".

Over de auteur

Kyra Limpens

Mijn naam is Kyra Limpens en ik ben werkzaam bij Mindsetters. Mijn passie is 4 jaar geleden ontstaan toen ik mijn allereerste boek over persoonlijke ontwikkeling had gelezen genaamd: Master Your Mindset. Ik heb alle informatie van het…

Alle artikelen van Kyra Limpens

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down