Geleide meditatie, hulp bij mediteren.

geleide meditatie
13/10/2022
470

Mediteren biedt veel voordelen. Misschien heb je het wel eens gedaan, of zou je het graag willen doen maar weet je niet waar je moet beginnen. Een geleide meditatie biedt hulp hierbij. Het is belangrijk dat wanneer je begint met mediteren je niet zomaar van start gaat, een goede begeleiding kan je helpen het sneller onder de knie te krijgen. Het is niet zomaar iets, het lijkt een gemakkelijk kunstje maar je moet wel even weten wat je moet doen tijdens de meditatie om zo wel je gedachtes op iets anders te richten. Mediteren wilt dus niet zeggen dat je gewoon ‘even’ op een kussen gaat zitten en een aantal minuten met je ogen dicht stil zit op dit kussen.

Gezondheidsvoordelen!

Mediteren kan je helpen tegen stress, het verminderen van angst en depressieve klachten. Ook kan het zorgen voor meer focus, betere concentratie en een betere emotionele balans. Mediteren is de laatste tijd erg populair. Voor diegene die gestart zijn met mediteren is dit een dagelijks ritueel geworden. Dit hoeft natuurlijk niet elke keer 15 minuten te zijn, maar is soms 3 minuten ook voldoende. Tijdens het mediteren ben je even alleen met je eigen gedachtes. Dit kan natuurlijk erg beangstigend zijn, afhankelijk van je eigen gedachtes.

Mediteren is dan ook niet voor iedereen op elk moment de juiste oplossing. Als je je angstig voelt kunnen tijdens de meditatie deze gedachtes en gevoelens naar boven komen. Het is dus essentieel dit je gedurende deze meditatie goed begeleidt wordt. Begin op een gelijkmatige manier met mediteren. Vind de juiste begeleide meditatie om jou in dit proces verder te helpen en je rust te vinden in je eigen gedachtes en je angsten te overwinnen!

Mediteren is niet gemakkelijk. Je zit een tijdje gewoon even niks te doen, hetgeen in onze huidige maatschappij erg moeilijk is. Iedereen is maar druk bezig en op het moment dat we even de tijd voor ons alleen nemen zijn we met onze gedachtes alweer bij de volgende activiteit of hetgeen we nog moeten doen, zoals het versturen van een e-mail, een Whatsapp bericht, het doen van boodschappen etc.

Een makkelijke manier om te beginnen met mediteren is door het volgen van een geleide meditatie. Tijdens een geleide meditatie luister je naar een stem die je door de meditatie leidt. Je hoeft eigenlijk zelf niet veel te doen, alleen te luisteren naar de stem van de meditatie en je volledig te laten leiden door deze stem. Geleide meditaties zijn zeer geschikt voor mensen die de behoefte hebben om te mediteren, maar het erg moeilijk vinden om zelf hiermee van start te gaan.

Waarom helpen geleide meditaties

Bij een geleide meditatie leidt de stem je aandacht ergens anders heen, naar bijvoorbeeld een bepaalde situatie in het verleden of naar omstandigheden die je een kalmerend gevoel geven. Door het volgen van een geleide meditatie richt je je focus op je ademhaling, je lichaam of bepaalde herinneringen en beelden vanuit het verleden. Je geeft je hier volledig aan over en gaat erin mee.

Een geleide meditatie is een verzamelterm voor bekende meditatietechnieken die gebruikmaken van geleiding. Dit hoeft niet alleen door een stem, maar kan ook bestaan uit muziek of rustgevende klanken. Door het draaien van meditatie muziek wordt je automatisch in het hier en nu gebracht. Door op een comfortabele manier te gaan zitten en je te focussen op de muziek, is het een stuk makkelijker om je ogen te sluiten en de rust in je hoofd te vinden.

Bij geleide meditaties die gebaseerd zijn op klanken wordt voornamelijk gebruikt gemaakt van klankschalen. Deze schalen zijn zo ontworpen dat de trillingen iets in jou lichaam in beweging zet. De vibraties van de klankenschaal zorgen ervoor dat je uit je hoofd gaat en in een andere staat van bewustzijn terecht komt. Dit schijnt helend te werken op lichaam en geest.

Voorbeelden van geleide meditaties

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar geleide meditaties. Afhankelijk van mijn persoonlijke situatie en het onderwerp waarop ik me wil richten kies ik een geschikte meditatie uit. In het begin heb ik veel meditaties vanuit de Meditation Moments app van Michael Pilarczyk gevolgd. Ik vind de stem van Michael Pilarczyk erg fijn om naar te luisteren waardoor ook mijn aandacht volledig op de geleide meditatie kan leggen. De geleide meditaties vanuit de Meditation Moments app die ik meerdere keren heb beluisterd zijn onder andere:

 • Ontspanningsmeditaties: ‘wanneer je het even niet meer weet’, ‘ik ben dankbaar’,
 • Slaap lekker meditaties: ‘spanning loslaten’, ‘mooie dag afsluiting’,
 • Start je dag meditaties: ‘goedemorgen mooie nieuwe dag’, ‘dagelijkse affirmaties

Hiernaast biedt de Meditation Moments app ook andere mogelijkheden om een meditatie in je dagelijkse routine toe te passen. Ben jij niet de persoon die op een kussentje gaat zitten, waarbij je tijdens een meditatie niet mag bewegen en vooral niets mag zeggen of denken. Dan biedt de app je de mogelijkheid om een wandelmeditatie te volgen. Mediteren kun je zeker ook wandelend doen!

Tijdens een wandelmeditatie is het de bedoeling om niet zomaar op de automatische piloot je wandeling te doen, maar focus je eens heel bewust op hetgeen je daadwerkelijk aan het doen bent. Ook in de tuin werken, journalen en dansen zijn een mogelijkheid om je gedachtes los te laten en even in het hier en nu te zijn. Leg je aandacht volledig op hetgeen je aan het doen bent en probeer hierin je rust te vinden.

Andere voorbeelden van geleide meditaties op basis van thematiek.

 • Geleide meditatie om beter te slapen
 • Geleide meditatie om tot rust te komen
 • Geleide meditatie om positief denken te bevorderen
 • Geleide meditatie voor betere focus
 • Geleide meditaties voor ontspanning
 • Geleide meditaties voor het loslaten van emoties
 • Geleide meditaties voor fysieke heling
 • Geleide meditaties voor mentale heling
 • Geleide meditaties voor het hier en nu
 • Geleide meditaties voor zelfcompassie
 • Body-scan meditaties

Op YouTube vind je ook een groot aanbod van geleide meditaties. Vul het thema als zoekwoord in en je krijgt een groot aanbod van geleide meditaties. Het is echter een persoonlijke smaak welke meditatie bij jou past. Ondervindt, probeer verschillende meditaties uit en maak hieruit je keuze. En lees tevens ons artikel over de beste meditatie app's.

Binaural beats, zomaar een muziekje?

Zodra jij ervoor kiest om geen geleide meditatie te volgen maar een muzieksoort af te spelen, ben je er dan wel bewust van dat er speciale muziek bestaat die bepaalde stemmingen kan opwekken. Men noemt dit ook wel binaural beats. Hierbij worden twee tonen afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De tonen die je hoort zijn dus net iets hoger of iets lager dan elkaar. Beide tonen worden heel ritmisch afgespeeld. Omdat deze twee tonen niet hetzelfde zijn maar toch een klein beetje verschillen maken je hersenen hier automatisch een extra toon bij, namelijk de verschiltoon. Je hersenen proberen deze twee tonen te compenseren.

De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een specifieke hersengolf die trillen op verschillende frequenties. Ben je bijvoorbeeld heel erg gestrest dan trillen je hersengolven op een hele andere frequentie dan wanneer je ontspannen bent. Als je binaural beats luistert roep je dus een bepaalde gemoedstoestand op. Welke gemoedstoestand dat is, hangt af van het soort binaural beats.

Je hersengolven trillen op verschillende frequenties.

De frequenties waarop je hersengolven trillen zijn namelijk:

 • Delta (0-4 Hz): diepe slaap en helend. Komen voornamelijk voor bij diepe, droomloze slaap. Deze frequentie bevordert diepe rust en meditatie op diep niveau.
 • Theta (4-8 Hz): meditatie, diepe ontspanning en creativiteit. Komen voornamelijk voor vlak voor het slapen gaan en wakker worden. Je hebt dan het gevoel dat je aan het dagdromen bent. Dromen, inspiratie en creativiteit zijn hieraan verbonden.
 • Alpha (8-14 Hz): stress verlagend en beter leren/concentratie. Dit is vaak het geval als je muziek maakt of studeert. Je hebt je aandacht op iets gericht en van binnen ben je tegelijkertijd rustig. Je bent ontspannen.
 • Beta (14-30 Hz): focus, energie en helder. Beta-golven zorgen voor een kalm gevoel en maken je alert, helder en energiek. Je kunt hierdoor helderder denken en een taak geconcentreerd uitvoeren. Het zorgt ervoor dat je hersenen ook actief zijn.
 • Gamma (30-100 Hz): zeer waakzaam, hoog bewustzijn en geheugen. Bij deze frequentie is er veel mentale activiteit en een hoge staat van bewustzijn. Je bent alert, zeer waakzaam en hebt een heldere waarneming.

Binaural beats kun je dus gebruiken tijdens je meditatie. Neem wel je tijd, want door de golven breng je jezelf in een bepaalde gemoedstoestand. Ga rustig zitten, zet je koptelefoon op of doe oordopjes in. Zet de toon op van de gemoedstoestand waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Je kunt dus op verschillende manieren een meditatie in jou dagelijks leven toepassen. Dit hoeft zeker niet door 15 minuten stil te zitten op een kussen, zonder maar iets te zeggen en/of te denken. Maar ben jij iemand die graag naar buiten gaat om een wandeling te maken dan is een wandeling meditatie waarschijnlijk wel iets voor jou. Zoek voor jou de meest geschikte meditatie en probeer dit een aantal dagen uit, want zoals je misschien al weet duurt het ongeveer 30 tot 60 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren! 

Over de auteur

Kiona Lousberg

Heii, ik ben Kiona Lousberg. Op Mindsetters deel ik mijn inzichten en ervaringen. Iedereen heeft een eigen verhaal, het leven kent leuke maar ook minder leuke momenten. Zo heeft iedereen wel eens in een diep dal gezeten en…

Alle artikelen van Kiona Lousberg

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down