Wat is een mesoloog? 3 Basisprincipes!
Heel eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord totdat ik er zelf mee in aanmerking kwam. Ook in gesprek met anderen kwam ik erachter dat het begrip mesoloog of mesologie nog niet heel bekend is. Ik ben zelf in behandeling bij een mesoloog en vond het daarom ook de moeite waard om hier eens meer over te weten te komen. Ik neem jullie graag mee in mijn zoektocht wat mesologie inhoudt, wat een mesoloog doet en waarom het van toegevoegde waarde is.
Mesologie
Mesologie is een vorm van geneeskunde die regulier medische kennis integreert met kennis uit de complementaire, oftewel de aanvullende, geneeswijzen. De reguliere geneeskunde, ayurveda, Chinese geneeskunde, homeopathie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en de voedingsleer samen vormen de basis voor de mesologie. Mesologie wordt toegepast in de diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. De mesologie richt zich op de individuele benadering en op de zelf genezende kracht van het lichaam.
De mesologie gaat uit van 5 aspecten van het menselijk bestaan. Wij zijn veel meer dan alleen ons lichaam en geest. Ons lichaam functioneert altijd als een geheel. De mesologie richt zich op het fysieke aspect (het lichamelijk functioneren), het emotionele aspect, het mentale aspect (karakter, de gedachten, de principes, de normen en waarden, het intellect en het bewustzijn), het energetisch aspect en het existentiële aspect (het hoogste zelfbewustzijn en de eenheid van het zijn).
In het Grieks betekent mesologie het volgende: mesos=midden, logos=leer. De mesologie staat in het midden tussen de reguliere en complementaire geneeskunde. Hierin vervult de mesologie een brugfunctie tussen beide vormen van geneeskunde.
Mesoderm
De naam mesologie verwijst naar het mesoderm, hetgeen het bindweefsel betekent. In het bindweefsel vinden de reacties plaats die ervoor zorgen dat het lichaam in balans is met zichzelf en de omgeving. Ieder mens is uniek. Hierdoor heeft iedereen individuele ervaringen en een unieke wisselwerking met zijn/haar omgeving. Ieder mens, orgaan en cel streeft naar optimale evenwicht. Zolang we gezond zijn, nauwelijks tot geen klachten ervaren, betekent dit dat we in ons persoonlijke evenwicht bevinden. Echter krijgen we soms te maken met omstandigheden die ons persoonlijk evenwicht verstoren waardoor disfuncties in ons lichaam ontstaat en zich klachten/symptomen manifesteren.
Toegankelijk voor iedereen
Mesologie is een voor iedereen toegankelijke vorm van geneeskunde. Dit omdat een mesoloog duidelijkheid verschaft in de oorsprong en de betekenis van zich opspelende klachten. De mesoloog maakt verder gebruik van lichaamsvriendelijke therapieën. De basis van de mesologie wordt gelegd door een kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie, interne geneeskunde en de integratie van complementaire geneeswijzen. Complementaire geneeswijzen hebben een wetenschappelijke basis waar voortdurend onderzoek naar wordt gedaan.
Mesologie vervangt de regulaire geneeskunde zeker niet! Het werkt aanvullend en streeft naar een samenspel tussen de regulaire en complementaire geneeswijzen.
De 3 principes waaruit de mesologie is voortgevloeid.
De filosofie over het bestaan en ontstaan van gezondheid en ziekte is in de mesologie gebasseerd op 3 verschillende principes, namelijk:
- Het menselijk lichaam vormt een functionele eenheid: de wisselwerking tussen het individu en zijn omgeving staat hierbij centraal. De mens reageert op deze wisselwerking als 1 geheel. Hierbij wordt het fysieke, mentale, emotionele en het energetische deel van de mens als 1 functie gezien.
- Er is altijd samenhang tussen functie en disfunctie: wanneer een individu uit balans is, ondergaat het individu in zijn geheel een verandering waardoor er klachten ontstaan.
- De mens bezit zelfregulerende krachten, is in staat zich voortdurend aan te passen aan interne en externe veranderingen: de manier waarop het individu reageert op veranderingen bepaald de aard en het ontstaan van veranderingen in de gezondheid en ziekte. Hierbij staat het zelfregulerend vermogen van het individu centraal, het is gericht op het herstel van het evenwicht.
Een mesologisch onderzoek
De mesoloog gebruik verschillende methodes om disfuncties vast te stellen. Denk hierbij aan:
- EFD: Electro Fysiologisch Diagnostiek, de meting van bepaalde punten op de huid (handen en voeten). Deze punten staan in verbinding met een orgaan of een orgaandeel. De EFD geeft je een totaalbeeld van het menselijk functioneren. Indien zich een functiestoornis in een bepaald orgaan voordoet, zal de weerstand van het bijbehorende punt afwijken van de normaalwaarde. Op deze manier kan een mesoloog disfuncties van het menselijk lichaam opsporen.
- Oosterse geneeskunde: waaronder ook ayurveda. Hierbij maakt de mesoloog gebruik van de filosofie, de pols-en tongdiagnose en orgaanfuncties. Bij de observatie van de tong wordt er naar de kleur, de vorm en de locatie van het beslag. Dit geeft veel informatie over de inwendige conditie van het lichaam. De plaats waar de kleurverandering of het beslag te zien is zegt veel over de functie inwendige organen. Elk orgaansysteem heeft een specifieke locatie op de tong. De totale energetische toestand van het lichaam is af te lezen via de palpatie van de polsslagaderen. Elk orgaan kent een specifieke positie op de linker of rechter polsslagader, waarbij men 28 verschillende kwaliteiten van de pols, op drie verschillende posities en op verschillende diepten aan het polsgewricht van elke hand kan voelen.
- Regulieren geneeskunde
- Psychologie en filosofie.
Indien je bij een mesoloog op gesprek gaat volgt er een intakegesprek. In dit gesprek wordt er onder andere gevraagd naar je huidig functioneren, je klachten, je medische voorgeschiedenis, leefgewoontes etc. Een intake die je ook wel kunt vergelijken met een intake bij de huisarts of een specialist in het ziekenhuis. Na het intakegesprek volgt een volgende afspraak waarin de behandeling van start kan gaan. Eerst vindt er lichamelijk onderzoek plaats waarbij de buikorganen, de huid en gewrichten worden gecontroleerd. Na het lichamelijk onderzoek vind de pols-en tongdiagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda plaats, vervolgens de metingen volgens de EFD. Om uiteindelijk goed advies te geven worden alle bevindingen samengebundeld om uiteindelijk een therapiemogelijkheid voor te stellen en van start te kunnen laten gaan.
EFD, nader toegelicht
EFD, oftewel Electro Fysiologisch Diagnostiek, is een vernieuwde en verfijnde vorm van Electro Acupunctuur (EAV). Hierbij worden weerstandswaarden van acupunctuurpunten gemeten op zowel handen als voeten. De meetwaarden zijn gerelateerd aan de verschillende organen en hun functies. Bij een functiestoornis in een bepaald orgaan, zal de weerstandwaarde afwijken van de normaalwaarden, op deze manier is het mogelijk om onderzoek te dan naar bijvoorbeeld algemene fysiologische functies in ons lichaam. Op deze manier is het vervolgens ook mogelijke bepaalde hormoon-en enzymfuncties uit de uitwerking van verschillende soorten medicatie op het menselijk lichaam uit te testen.
Verschillende behandelingen
De behandeling kan bestaat uit het adviseren van medicatie. Deze medicamenten zijn niet te vergelijken met de medicatie die door de huisarts worden voorgeschreven. Men heeft het voornamelijk over Chinese of Ayurvedische kruiden. Hiernaast worden homeopathische en/of orthomoleculaire geneesmiddelen geadviseerd. Denk hierbij aan verschillende soorten vitamines, mineralen. Maar ook specifieke voedings-en/of leef advies wordt doorgaans meegegeven. Denk hierbij aan het volgen van een dieet, het verbeteren van de slaap en het uitbreiden van de dagelijkse beweging.
Indien nodig vind er een doorverwijzing naar een reguliere arts, osteopaat, psychotherapeut, fysiotherapeut etc. plaats. Na enkele weken, ongeveer 4 tot 8 weken, vindt er een controle plaats. Dit om na te gaan of de voorgeschreven therapieën een positief effect op het lichaam hebben gehad. Door het opnieuw doormeten van het lichaam, het toepassen van lichamelijk onderzoek en te vragen naar de huidige klachtenpatroon kan men nagaan of de balans deels herstelt is. Door het opnieuw uitvoeren van de EFD meting kan vervolgens ook nagaan waar zich nog een disbalans voortdurend en op welke manier deze disbalans met behandeling kan worden opgeheven.
Na het lezen van deze blog vraag je je natuurlijk af met welke klachten je bij een mesoloog terecht kunt. De mesoloog kan je op veel verschillende gebieden helpen. Denk hierbij aan huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen, spier- en gewrichtsklachten, longklachten, KNO gerelateerde klachten, menstruatie en overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, chronische vermoeidheid, mentale klachten, allergieën, hoofdpijn en migraine. Dus eigenlijk voor alle soorten klachten wat je je maar kunt bedenken! Ook kinderen kunnen bij een mesoloog terecht en vindt dezelfde behandeling plaats.
Vergoeding mesologie
Een behandeling bij de mesoloog wordt jammer genoeg niet vergoed in enkel het basispakket. Wil je je behandeling laten vergoeden, zal je een aanvullende verzekering moeten afsluiten. De aanvullende verzekering vergoedt dan een deel van de gemaakte kosten, maar wordt nog altijd niet geheel vergoed. Let wel op bij het afsluiten van een verzekering, want sommige aanvullende verzekeringen geven namelijk een ruimere vergoeding dan andere verzekeringen.
Eigen ervaring
Uit eigen ervaring kan ik met jullie delen dat elke euro die ik aan de mesoloog heb besteed meer dan waard was. Ik loop nu al een tijdje bij de mesoloog en merk wel degelijk verschil! Het is wel zo dat je de behandeling van de mesoloog consequent moet nastreven om het optimale effect en resultaat eruit te halen. Daar waar een huisarts of medisch specialist mijn klachten niet kon behandelen heeft de mesoloog me wel daadwerkelijk verder geholpen. Voor iemand die al langere tijd met dezelfde klachten rondloopt en niet het gevoel heeft door een huisarts of medisch specialist serieus wordt genomen is het zeker de moeite waard om eens een oriënterend gesprek bij een mesoloog in te plannen. Hier ga je zeker geen spijt van krijgen!
Over de auteur
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!