13 Tips voor thuiswerken

Tips voor thuiswerken
07/04/2022
475

Door Corona lockdowns zijn we met z’n allen gewend geraakt aan thuiswerken. Ook nu de lockdowns verleden tijd zijn zie je dat veel organisaties thuiswerken deels blijven aanmoedigen. Thuiswerken kan veel voordelen opleveren voor jou als werknemer én voor je werkgever, maar vaak is het moeilijk om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven tijdens het thuiswerken of nemen we het niet zo nou met onze gezondheid. We hebben daarom diverse tips voor thuiswerken verzameld. Deze tips helpen om je afleiding te voorkomen, productief te blijven, aandacht te hebben voor je fysieke fitheid en verbinding te houden met je collega’s tijdens het thuiswerken.

Tips voor thuiswerken – Concentratie

Een van de problemen tijdens thuiswerken is concentratie. Afleiding ligt op de loer en daardoor niet handig voor je focus en productiviteit. Vandaar tips voor thuiswerken die je helpen bij je concentratie.

1: Houd je normale routine aan

Onze eerste tip voor thuiswerken is om je dagelijkse routine te blijven volgen op een dag dat je thuiswerkt. Doe je (werk)kleren aan als je opstaat. Voer je vaste ochtendroutine uit en sla ook vooral je ontbijt niet over. Werk ook volgens je vaste werktijden en pauzes. Regelmaat en structuur helpen namelijk om mentaal stabiel te blijven, waardoor je je ook beter kunt concentreren.

2. Maak een plan voor de dag en houd je hieraan

Onze tweede tip voor thuiswerken is om een planning te maken. Een manier om afleiding te voorkomen en productief te blijven is om een plan te maken voor de dag voordat je aan het werk gaat. Dit helpt je om georganiseerd en op koers te blijven. Een boodschap of huishoudelijke taak tussendoor kan best, maar plan het in voor jezelf en houdt je aan deze afspraak. Dit om te voorkomen dat het uitruimen van je vaatwasser niet verzand in een keukenreorganisatie. Dit geldt ook voor telefoongebruik (zakelijk of privé). Dit kan, zeker als er niemand in een kantoortuin met je meekijkt, een bron van afleiding zijn.

tips voor thuiswerken planner

Misschien is het voor jou wel een idee om een papieren agenda of dagboek bij te houden. Heb jij misschien al eens gehoord van een bullet journal? Misschien is dit wel iets voor jou!

3. Blijf georganiseerd

Een manier om afleiding te voorkomen als je thuiswerkt, is door de hele dag georganiseerd te blijven. Het is gemakkelijk om rommelig of onoverzichtelijk te worden terwijl je werkt. Borden, mokken en andere zaken staan in het zicht. Neem wat tijd gedurende de dag om je werkplek op te ruimen. Zo vermijdt je afleiding bij het thuiswerken en ben je beter georganiseerd.

4. Neem pauzes gedurende de dag

Pauzes nemen is een andere manier om afleiding te vermijden als je thuis werkt. Blijf niet de hele dag achter jouw computer zitten - sta elke uur even op en neem een korte pauze. Neem wat tijd om te stretchen, te lunchen of een korte wandeling te maken - en ga dan weer aan het werk. Als je pauzes neemt, wordt je tijdens het werk minder snel afgeleid en blijft je de hele dag productief, zodat je uiteindelijk meer kunt bereiken dan wanneer je helemaal geen pauzes neemt. Mogelijk kun tijdens een pauze een ademhalingsoefening / meditatie doen. Dit vind je mogelijk ongemakkelijk om op kantoor te doen, maar thuis kun je hier "veilig" mee oefenen.

5. Kleed je alsof je naar je werk gaat

Onze vijfde tip voor tips voor thuiswerken: sta op en kleed je aan! Probeer niet de hele dag in je pyjama of joggingpak te werken - kleed je zoals je op kantoor zou doen om afleiding te voorkomen. Dit zal je helpen om in de juiste stemming te komen om te werken, en het zal er ook voor zorgen dat andere mensen je behandelen alsof je aan het werk bent. Onderzoek heeft aangetoond dat, ondanks dat mensen niet zichtbaar waren voor klanten, nette kleding medewerkers betere zakelijke keuzes maakten dan medewerkers die in sportieve kleding aan het werk waren.

6. Zet meldingen uit

Voorkom afleiding als je thuis werkt door alle meldingen op jouw smartphone en computer uit te zetten, inclusief e-mail en sociale media. Op die manier komt je niet in de verleiding om jouw telefoon te controleren of een sms te beantwoorden terwijl je probeert wat werk gedaan te krijgen, en het constante pings van nieuwe e-mailmeldingen zullen je niet afleiden. Door afleiding te vermijden en geconcentreerd te blijven, kunt je gedurende de dag meer werk verzetten en jouw doelen sneller en gemakkelijker bereiken.

tips voor thuiswerken

Tips voor thuiswerken – Verbinding

Bij veel thuiswerk kun je de connectie met je collega’s en andere werkrelaties verliezen. Daarom zijn er tips voor thuiswerken die je helpen toch voldoende verbinding te houden met je organisatie.

1. (Video)bellen in plaats van e-mails sturen

Om in contact te blijven met collega’s is het prettiger om ze zo nu en dan ook eens te zien en te horen in plaats van alles per mail af te handelen. Dit maakt het persoonlijker en zorgt voor meer verbinding. Heb je een vraag, bel dan gewoon eens.

2. Verras een collega

Aangezien een bakje automatenkoffie halen een van de traktaties was die je elkaar kon geven op het kantoor is er bij thuiswerken weinig attents meer over zou je denken. Echter je kunt ook een kaartje of bloemetje sturen aan een collega om te zeggen dat je aan iemand denk of gewoon voor de lol.

3. Maak samen een (lunch)wandeling

Een van de leukste tips voor thuiswerken op gebied van verbinding: maak samen een wandeling! Woon je bij elkaar in de buurt. Spreek dan een keer af tijdens de lunch om samen een wandeling te maken of en kop koffie te doen.

Tips voor thuiswerken – fysiek gezond en fit

Om te voorkomen dat je na een dag thuiswerken de dag erna langs de fysiotherapeut moet hebben we ook nog wat tips voor thuiswerken om je fysiek gezond en fit te blijven voelen.

1. Vermijd 's avonds laat werken

Het is verleidelijk om langer door te gaan met je werk als je thuis bent. Niet op tijd afschakelen kan zijn tol eisen op een later moment. Omdat werken en wonen op dezelfde plek is en je geen reistijd hebt is het mogelijk goed om na je reguliere werktijd even de deur uit te gaan voor boodschap of wandeling. Zodoende lijkt het alsof je thuis komt van werk en je al iets bent afgeschakeld.

2. Creëer een vaste Arbo-geschikte werkplek

Als je vaak van thuis uit werkt, zorg dan voor een vaste plek in je huis waar je kunt werken zonder afgeleid te worden. Beperkt prikkels op deze plek en maakt het er voldoende comfortabel. Denk hierbij aan een arbo-geschikte werkplek, voldoende licht, ventilatie en verwarming of koeling indien nodig.  

3. Investeer in hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen geconcentreerd te blijven wanneer je thuis werkt - van apps tot een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, investeer in de hulpmiddelen dat je zal helpen het meest productief te werken of het werk gewoon net iets aangenamer maken.

4. Beweeg voldoend tijdens het thuiswerken

Tot slot een van de meest waardevolle van de tips voor thuiswerken. Blijf niet uren zitten, maar sta regelmatig op. Tijdens een dag op kantoor sta je regelmatige op om even iets te bespreken of naar een meeting te gaan. Bij thuiswerken schiet dit er nog eens bij in. Door regelmatig te stretchen ben je na een werkdag niet geheel krom gezeten en stijf. Lees ook de inzichten over sporten tijdens thuiswerken, misschien dat jou werkgever wel een sportabbonement op de zaak aanbiedt?

Over de auteur

Joeri Voorn

Ik ben Joeri Voorn en één van de oprichters van Mindsetters. Ik ben inmiddels 40+ en volgens de theorie zou ik in mijn midlifecrisis zitten. Ik heb de overtuiging dat in een crisis kansen liggen en deze pak…

Alle artikelen van Joeri Voorn

Boek van de week

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Mind Setters

Blijf op de hoogte

Wij houden je op de hoogte van het laatste nieuws voor persoonlijk ontwikkeling en groei. 
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht!
© Mindsetters - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down